Când utilizarea căștilor poate fi dăunătoare urechii?

Oamenii vorbesc din ce în ce mai puțin despre pierderea auzului legată de utilizarea căștilor . Cu toate acestea, asta nu înseamnă că acestea nu pot fi o problemă serioasă pentru auzul nostru . Cât volum este „mult volum”? Și cel mai important, cum ne putem proteja și, în același timp, să ne bucurăm de muzică bună?

Pragul pentru deteriorarea auzului este de 85 dB

Majoritatea experților sunt de acord că limita la care putem suferi leziuni auditive grave este de aproximativ 85 de decibeli. După o expunere prelungită la sunete de 85 dB, cel mai probabil vom începe să suferim de unele pierderi de auz sau tinitus.

Și până la 85 dB ni se poate părea, adevărul este că este un volum la care suntem expuși continuu în ziua noastră de zi cu zi. Mașinile de tuns iarba sau restaurantele aglomerate scot cu ușurință aproximativ 90 dB sau chiar mai mult.

Dar nu vă faceți griji, masa într-un restaurant aglomerat nu vă va lăsa surd. Medicii urechi clarifică faptul că urechea umană poate rezista până la 8 ore de expunere la volume de 85 dB .

Ce se întâmplă atunci când depășim limita de 85 de decibeli?

Când ascultăm muzică, limita maximă de volum pe care o putem asculta este limitată de combinația de căști și sursa de sunet . Din fericire sau din păcate, majoritatea combinațiilor de căști, telefoane mobile, amplificatoare și playere sunt capabile să depășească bariera de 85 dB.

Unele căști pot ajunge chiar și la 110 sau 120 decibeli. La acest nivel de putere, urechile noastre sunt capabile să reziste la o expunere prelungită de cel mult 60 de secunde , înainte de a suferi daune cu adevărat grave.

După cum putem vedea, toleranța la volum nu este ceva ce putem măsura în mod liniar . Astfel, cu sunete de 90 dB, 4 ore de expunere sunt mai mult decât suficiente pentru a experimenta pierderea auzului. Dacă urcăm până la 95 dB, auzul nostru nu va dura mai mult de 2 ore. Și dacă ridicăm bara la 110 dB, limita noastră va fi de 1 minut și 29 de secunde.

Cum putem măsura nivelul dB al căștilor?

În acest moment, cu siguranță ne întrebăm cum putem cunoaște decibelii emiși de căștile noastre. Singurul lucru despre care suntem clari este că nu vrem să depășească 85 dB, dar vestea proastă este că nu este ceva care poate fi ușor măsurat .

Majoritatea contoarelor de decibeli sunt proiectate pentru a calcula volumul unui mediu sau spațiu deschis, cum ar fi un restaurant, o clădire sau un parc. Dar sunetul care iese din căști este proiectat direct în urechea noastră, nu într-o cameră. Prin urmare, putem pune contorul direct pe căști, deși da, vom obține doar un rezultat aproximativ.

De asemenea, dacă nu îl avem deja acasă, cine ar cheltui 20 de euro pe un contor de decibeli pentru a obține un „rezultat aproximativ”? În acest caz, am putea instala o aplicație precum Sound Level Meter sau Sound Analyzer, dar rezultatul ar fi totuși mai puțin precis decât cel al unui contor analogic.

Realist, dacă avem îndoieli cu privire la faptul că căștile sau căștile intraauriculare depășesc 85 dB, cel mai probabil sunt prea puternice. Este posibil să nu putem ști cu exactitate câtă putere absorbim, dar să acordăm puțină atenție și să ne reglăm obiceiurile de ascultare poate fi cel mai bun lucru de făcut atunci când vine vorba de găsirea unui volum cu care să ne simțim confortabil.

Marcați-vă propria limită

Una dintre cele mai bune modalități de a controla volumul este setarea unui prag personal . Găsiți un nivel de volum cu care vă simțiți confortabil ascultând muzică. Pragul respectiv poate fi jumătate din bara de sunet de pe mobil sau un anumit număr de volum dacă avem un marker digital.

Dacă folosim aplicații de muzică în flux, putem merge și la setări și putem seta limitele de volum. Este ceva ce putem găsi în orice aplicație de muzică de astăzi. În Spotify, de exemplu, trebuie doar să intrăm în „ Setări ” și să ne asigurăm că fila „ Normalizare sunet ” este activată.

Un alt factor de care trebuie să ținem cont este oboseala auzului . Cu cât ascultăm mai multă muzică (sau zgomot), cu atât auzim mai mult auzul nostru. În consecință, muzica pare să sune mai jos. Și ce facem când muzica este scăzută? Desigur, mărim volumul.

Creșterea volumului când urechile noastre sunt obosite este o idee proastă. Dacă descoperim că creștem volumul în timpul unei sesiuni de muzică bună, cel mai bine este să ne luăm câteva minute.

Concentrați-vă pe calitate, nu pe cantitate

Majoritatea oamenilor care ascultă muzică la volume mari sunt pentru că vor să aprecieze toate detaliile, nu pentru că vor să le sângereze urechile. Deci, dacă avem căști sau căști care sună groaznic atunci când volumul este scăzut, poate ar trebui să ne gândim la îmbunătățirea echipamentului nostru.

În acest sens, este întotdeauna mai bine să optați pentru căști over- ear , deoarece acestea tind să ofere un sunet de calitate mai bună decât căștile in-ear sau „cu butoane”. În prezent, putem găsi căști de adevărată calitate începând de la 100 de euro. Nu este un accesoriu ieftin, dar dacă avem grijă de ele, ele ne pot rezista câteva decenii.

Dacă folosim căștile în locuri cu mulți oameni sau cu zgomot ambiental, cel mai probabil ne dorim și căști cu anulare a sunetului . Acest tip de funcționalitate face minuni în mediile de birou și altele asemenea.

În cele din urmă, dacă nu dorim să cheltuim o avere pe căști profesionale, amintiți-vă că putem oricând să egalizăm sunetul playerului nostru de muzică pentru a obține un sunet mai detaliat.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .