Împiedicați numărul dvs. WhatsApp să apară în rezultatele Google

Ați observat o creștere recentă a spamului și a apelurilor comerciale de pe telefonul dvs. mobil? Dacă da, se poate datora faptului că numărul dvs. WhatsApp începe să apară în rezultatele căutării Google. Dar de ce? Ce se întâmplă?

Dacă ați folosit vreodată funcția „Faceți clic pentru chat” a WhatsApp - acea funcție care ne permite să creăm un link URL sau un cod QR pentru a începe o conversație cu cineva fără a fi nevoie ca numărul lor să fie salvat în lista de contacte - cel mai probabil numărul dvs. de telefon a fost indexat de Google și de alte motoare de căutare.

Funcția „Faceți clic pentru chat” este o caracteristică foarte convenabilă, mai ales dacă avem o afacere și dorim ca clienții noștri să poată lua legătura cu noi cu ușurință, dar, din păcate, are și „partea întunecată” și oferă, de asemenea, o vizibilitate publică a numărului nostru de pe Google.

Când faceți clic pe unul dintre aceste linkuri „Faceți clic pentru chat”, caracterizat prin faptul că are o adresă URL de tip „wa.me”, o fereastră pentru chat se deschide direct în browser sau în aplicația WhatsApp.

Numerele WhatsApp din motorul de căutare Google: o eroare sau ceva premeditat?

Există unele dezbateri cu privire la faptul dacă aceasta este o eroare de indexare din partea motorului de căutare sau un rezultat deliberat. Faptul este că algoritmul Google colectează numărul de telefon din metadatele linkului „Faceți clic pentru chat”, pentru a fi stocate ulterior în indexul Căutării Google. La detectarea acestui comportament, mulți specialiști în securitate s-au grăbit să îl clasifice drept o scurgere de securitate, dar atât Google, Facebook, cât și WhatsApp s-au asigurat că acest lucru este complet normal.

În cele din urmă, nu este atât de important dacă ne confruntăm cu o eroare sau totul face parte din operația obișnuită care alcătuiește treptele internetului. Cheia este că foarte puțini utilizatori WhatsApp erau conștienți de faptul că, folosind funcția „Faceți clic pentru chat”, aceștia își indexau și numărul de telefon personal în motorul de căutare Google. În mod normal, oamenii nu își publică numărul de telefon în cele patru vânturi, așa că imaginați-vă cum trebuie să vă vedeți telefonul mobil pe Google. Nu pentru că începem să primim o mulțime de spam și robocalls, ci pentru că poate reprezenta o încălcare semnificativă a securității noastre.

Cum să împiedicați Google să vă indexeze numărul de telefon WhatsApp

Deși experții în securitatea computerelor au contribuit deja cu mai multe idei care ar putea ajuta la menținerea numerelor WhatsApp la îndemâna motorului de căutare Google, se pare că în acest moment niciuna dintre aceste sugestii nu a fost pusă în practică de către cele 3 companii implicate în afacere.

Cel puțin deocamdată, singurul lucru pe care îl putem face este pur și simplu să nu folosim „Faceți clic pentru chat” în niciun caz din WhatsApp . Asta drastic, dar atât de simplu. Dacă folosim această funcție de ceva timp, este recomandat să ștergem orice link „Faceți clic pentru chat” pe care l-am publicat pe rețelele noastre sociale, paginile web și alte site-uri accesibile publicului. La fel, putem studia și opțiunea de a folosi WhatsApp cu un număr de telefon Google Voice (aveți grijă, GV funcționează numai în SUA și cu conturi G Suite în anumite țări), evitând astfel să ne folosiți numărul personal atunci când partajați legături cu Funcția „Faceți clic pentru chat”.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .