Cum se configurează DNS prin HTTPS în Firefox, Chrome și Android

Navigarea privată este practic o utopie: marile companii de internet comercializează datele și obiceiurile noastre de navigare ca metodă principală de creștere a surselor de venit. În calitate de utilizatori preocupați de confidențialitatea noastră pe care ar trebui să o avem, există un tip de urmărire care este mult mai dificil de evitat decât restul și este cel efectuat de propriul nostru furnizor de internet .

Este ceea ce este cunoscut sub numele de urmărire ISP : deoarece nu există nicio lege care să o împiedice, ISP-urile (acronimul în engleză pentru Internet Service Provider ) sau furnizorii de servicii Internet pot obține istoricul de navigare și pot „spiona” activitatea noastră online, fără prea multe complicații. . Cum fac asta?

Ce este DNS prin HTTPS?

Când introducem numele unei pagini web în browser, aceasta își obține adresa IP printr-un server DNS . Este un element esențial pentru a putea naviga pe web și, cu excepția cazului în care îl avem configurat în alt mod, este normal ca acest serviciu DNS vital să fie oferit de furnizorul de internet cu care am contractat linia (Movistar, Vodafone, etc).

Aceasta înseamnă că compania care ne oferă acces la Internet știe perfect ce pagini vizităm și ce facem pe ele, astfel încât este extrem de ușor pentru ei să creeze un profil a ceea ce ar fi „sinele nostru virtual”. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să configurați o navigație care utilizează DNS prin HTTPS, ceea ce asigură faptul că datele noastre rămân criptate în orice moment, evitând spionii și atacurile om-în-mijloc .

Cum se blochează urmărirea ISP activând navigarea criptată

De puțin peste un an, Google și Fundația Mozilla lucrează împreună pentru a promova utilizarea serviciilor DNS securizate prin HTTPS. Deși proiectul nu a fost încă prezentat oficial, acesta poate fi testat deja în browserul Firefox, care oferă tehnologie de criptare și un furnizor DNS criptat.

Pentru aceasta, au ajuns și la un acord cu Cloudflare (care este cel care oferă DNS), astfel încât toate datele colectate în timpul navigării să fie purjate și să nu poată fi vândute unor terți. Mozilla lucrează în prezent pentru a ajunge la acorduri cu alți furnizori de DNS criptate sub aceeași premisă.

Configurați DNS prin HTTPS în Firefox

  • Faceți clic pe butonul „ Deschideți meniul ” sub forma unui hamburger situat în marginea din dreapta sus a browserului. Faceți clic pe „ Opțiuni ”.
  • În fila „General”, derulați în jos până la secțiunea „ Configurare rețea ” și selectați „ Configurare ”.
  • În fereastra „Setări conexiune”, activați caseta „ Activați DNS prin HTTPS ”.

Cum se configurează DNS prin HTTPS în Chrome

Pentru a naviga pe Chrome folosind DNS-ul criptat al Cloudflare, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să creăm o comandă rapidă Chrome pe desktop. Ori de câte ori dorim să folosim DNS prin HTTPS, vom folosi acest acces direct.

  • Faceți clic dreapta și deschideți proprietățile comenzii rapide Chrome pe care tocmai ați creat-o.
  • În fila „Acces direct”, accesați câmpul „Destinație”, adăugați următorul cod la final, lăsând un spațiu la început.

–Enable-features = »dns-over-https

După aceasta, salvăm modificările și repornim computerul. Putem verifica dacă Chrome a încărcat corect DNS-ul Cloudflare accesând //1.1.1.1/help. Putem folosi și alte servere DNS HTTPS publice, cum ar fi cele care apar în această altă LISTA .

Cum se setează DNS prin HTTPS pe Android

Majoritatea telefoanelor mobile ne permit să edităm serverele DNS, dar având în vedere că vom folosi serverele Cloudflare, cel mai simplu lucru este să descărcăm aplicația lor. Odată instalat, îl activăm și putem începe navigarea sub DNS 1.1.1.1 al platformei, cu posibilitatea chiar de a utiliza o conexiune VPN gratuită.

Original text


Descărcați QR-Code 1.1.1.1: Internet mai rapid și mai sigur Dezvoltator: Cloudflare, Inc. Preț: Gratuit

După cum puteți vedea, există mai multe metode de configurare DNS diferite de cele oferite în mod implicit de furnizorul nostru de internet. Dacă nu dorim să mergem în jurul configurării noii aplicații DNS după aplicație, o putem face și la nivel global pe PC, așa cum este explicat în ACEST ALT TUTORIAL.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .