Cum se criptează un dispozitiv Android și cardul său SD

Merită să criptăm sau să criptăm cardul SD al Android-ului nostru? Gestionăm din ce în ce mai multe date sensibile de pe smartphone-ul nostru. Efectuăm tranzacții bancare, efectuăm achiziții pe internet și stocăm date personale pe dispozitivul nostru mobil într-un mod mai mult decât obișnuit.

În caz de furt sau pierdere, aceasta poate deveni o bombă informațională care ne poate exploda pe toate fețele dacă nu luăm măsurile adecvate. Pentru a evita acest tip de situație, criptarea memoriei externe a terminalului este, fără îndoială, cea mai bună cale de ieșire.

Cum se criptează un card SD pe Android: ce trebuie să ținem cont

În postarea de astăzi vom vedea cum putem cripta sau cripta un dispozitiv Android și un card micro SD pentru a ne păstra datele în siguranță . Adică, dacă dorim ca informațiile noastre personale sau de lucru să fie cât mai protejate, cel mai bine este să criptăm atât amintirile, atât cele interne, cât și cele externe. Dar să mergem pe părți ...

Pentru ce este criptarea datelor?

Rețineți că, chiar dacă activăm blocarea ecranului prin parolă, model sau amprentă, este încă posibil să accesați datele terminalului printr-un computer. Și dacă avem un card micro SD, este și mai ușor: trebuie doar să extragem memoria pentru a face ceea ce ne dorim cu informațiile pe care le conține. Soluția este de a cripta atât terminalul, cât și cardul SD. Dacă criptăm un dispozitiv, datele pe care le conține pot fi accesate numai dacă știm codul de deblocare .

Este recomandabil să efectuați criptarea sau procesul de criptare?

La început, acest lucru poate părea o bogăție de avantaje pe care doar un nebun ar evita să le treacă cu vederea. Dar nu vă faceți nicio greșeală, procesul de criptare are și dezavantajele sale:

 • Odată ce terminalul este criptat nu mai există înapoi , acesta nu poate fi decriptat. Criptarea poate fi dezactivată numai prin resetarea telefonului la setările din fabrică.
 • Performanță scăzută a telefonului . În cele mai puternice smartphone-uri, această scădere a performanței este abia perceptibilă, dar dacă avem un telefon cu câțiva ani, este posibil să observăm o încetinire.

Cu alte cuvinte, dacă vom cripta smartphone-ul, trebuie să fim foarte convinși de ceea ce facem. Trebuie să avem cel puțin un telefon mid-range, astfel încât sistemul să nu încetinească.

În orice caz, o alternativă bună este de obicei criptarea doar a cardului SD . Astfel evităm posibila pierdere de performanță. Desigur, trebuie să ne asigurăm că toate datele importante ale telefonului sunt stocate în SD.

Cum se criptează un card SD și un telefon Android, explicat pas cu pas

Telefoanele și tabletele cu Android 6.0 și versiuni ulterioare au deja criptarea activată ca standard , dar dacă terminalul a fost actualizat de la o versiune anterioară, este necesar să activați criptarea. Țineți cont de asta!

Câteva lucruri înainte de a începe:

 • Asigurați-vă că bateria este plină . Procesul de criptare este lung și poate dura mai mult de o oră. Dacă rămâneți fără baterie, vă puteți pierde datele.
 • Setați un cod PIN sau o parolă de blocare a ecranului . Este o cerință esențială, altfel sistemul nu vă va permite să criptați telefonul. Puteți seta codul PIN din Setări> Blocare ecran> Blocare ecran> PIN. În unele dispozitive, opțiunea ecranului de blocare poate fi în cadrul Securității .

Pași pentru criptarea datelor dispozitivului

Să intrăm în necazuri. Pașii pentru a activa criptarea sau criptarea terminalului Android în sine sunt foarte simple. Singurul lucru pe care trebuie să îl luăm în considerare este versiunea Android a terminalului nostru.

Android 5.0 sau o versiune ulterioară

Pentru telefoane sau tablete cu Android 5.0 sau o versiune ulterioară , accesați secțiunea de securitate a setărilor sistemului:

 • Accesați Setări> Securitate> Criptare (sau criptare) telefon și apăsați pe Criptare telefon.

Amintiți-vă că este un proces care durează aproximativ o oră și că veți fi mult timp fără a putea utiliza dispozitivul. Durata va depinde, de asemenea, de volumul de date pe care le-am stocat.

În timpul procesului, sistemul ne va cere să introducem un cod PIN de securitate. Notează-l undeva sau arde-l în creier, deoarece va fi codul pe care va trebui să îl folosim de acum înainte ori de câte ori pornim sau deblocăm terminalul.

Android 4.4 sau o versiune ulterioară

Singura mare diferență dacă avem o versiune ceva mai veche de Android este că trebuie să setăm codul PIN înainte de a începe întregul proces. Avantajul - sau dezavantajul, depinde de modul în care îl priviți - este că putem folosi și un model de deblocare , pe lângă PIN-ul numeric.

Codul PIN sau modelul pot fi stabilite din « Setări -> Securitate -> Ecran de blocare «. Odată ce acest pas este finalizat, accesați « Setări -> Securitate » și faceți clic pe « Criptare telefon ».

Pași pentru criptarea cardului micro SD

Dacă vrem doar să criptăm cardul micro SD, trebuie doar să urmăm pașii următori:

 • Accesați Setări> Securitate și apăsați pe Criptare (sau criptare) card de memorie extern.

Înainte de a vă cripta datele, Android vă va întreba dacă doriți să excludeți fișiere media din criptare. Amintiți-vă oricum că, dacă utilizați cardul SD doar pentru a salva melodii, videoclipuri și filme, este posibil să nu fie necesar să efectuați deloc acest proces.

Odată ce cardul SD a fost criptat, datele de pe card pot fi accesate doar de la terminalul însuși , iar dacă conectăm SD-ul la computer sau la alt telefon, datele vor fi inaccesibile .

Criptați datele unui micro SD în Android 6.0 și versiuni ulterioare

Dacă aveți un telefon cu Android 7.0 sau o versiune ulterioară, veți vedea că în setările de securitate nu există nicio opțiune de „ Criptare memorie micro SD ”. În aceste cazuri, pentru ca datele SD să fie criptate, trebuie doar să configurăm cardul ca memorie internă .

Acest lucru se datorează faptului că telefonul este deja criptat ca standard. Prin adăugarea micro SD ca parte a memoriei interne, datele pe care le conține vor fi criptate automat și pot fi citite doar de pe același telefon mobil .

 • Deschidem meniul „ Setări” al  sistemului și intrăm în „ Stocare” .
 • Trecem la „ Stocare portabilă ” și facem clic pe cardul micro SD.
 • Apoi, facem clic pe meniul derulant situat în marginea din stânga sus a ecranului și selectăm „ Setări stocare ”.

 • Acest lucru ne va duce la un nou meniu în care vom alege „ Format ca intern ”. Astfel, Android va format SD și îl va folosi ca unitate de stocare internă.
 • În cele din urmă, vom vedea un mesaj de avertizare pe care îl vom accepta făcând clic pe „ Formatează cardul SD” . ochi! Nu uitați să faceți o copie de rezervă anterioară dacă nu doriți să pierdeți toate fișierele stocate în SD. De asemenea, odată formatat, acest card SD va funcționa numai pe acest dispozitiv. Important este să-l țineți cont!
 • Procesul de formatare poate dura câteva minute, în funcție de dimensiunea și datele stocate pe micro SD.

După aceasta, dacă ceea ce ne dorim este ca cardul SD să poată fi citit și pe alte dispozitive, va trebui să îl formatăm. Odată ce ați făcut acest lucru, atunci când îl configurați pentru prima dată, vom indica că este o memorie externă. În acest fel, putem elimina SD-ul și îl putem conecta la un PC sau le putem accesa datele inserându-l într-un alt dispozitiv.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .