Cum să știi dacă telefonul tău este spionat: 5 indicii care te vor ajuta să îl descoperi

Crezi că îți spionează telefonul mobil ? În primul rând, nu intrați în panică. Deși filmul și televiziunea ne-au determinat să credem că oricine poate hack un telefon, adevărul este că nu este atât de simplu.

Hackarea unui telefon fără a fi detectat nu necesită doar niște cunoștințe tehnice . De asemenea, necesită multă abilitate și alte abilități care nu au nimic de-a face cu lumea tehnologiei. Totuși, spionarea unui telefon este la fel de simplă ca instalarea unei aplicații pe telefonul mobil. În majoritatea cazurilor, de obicei oamenii din mediul nostru sau dezvoltatorii de aplicații vor să ne arate publicitate doar chiar și în supă. Acestea din urmă sunt cele mai ușor de detectat. Ceilalți, pe de altă parte, sunt mult mai sibileni, deoarece singurul lucru pe care îl caută cu adevărat sunt informațiile personale ale proprietarului telefonului.

5 indicii care vă vor spune dacă mobilul dvs. este spionat de altcineva

Pentru a obține date personale de la victimă, WhatsApp este aplicația preferată a hoților de informații. În plus, este destul de ușor să intrăm în ceea ce avem o mică supraveghere (am comentat deja acest lucru în ACEST ALT POST).

Restul datelor, cum ar fi lista noastră de contacte, istoricul apelurilor, mesajele, locația GPS sau utilizarea aplicațiilor , sunt puțin mai dificil de extras. Iată câteva dintre punctele pe care trebuie să le examinăm cu atenție dacă credem că mobilul nostru este spionat.

Notă: Următorul ghid este valabil atât pentru telefoanele Android, cât și pentru telefoanele iPhone.

  • Dacă telefonul dvs. a fost înrădăcinat (Android) sau are un jailbreak (iOS). Un smartphone nu vine niciodată cu permisiunile de administrator root ca standard. O putem verifica în câteva secunde cu aplicații precum Root Checker.
  • Comportamente neregulate Dacă vedeți că istoricul telefonului conține jurnale de apeluri pe care nu vă amintiți că le-ați efectuat, poate fi o indicație că am fost piratate. Același lucru este valabil și pentru mesajele text și SMS.
  • În timpul unui apel telefonic, dacă auziți mici lovituri, interferențe, ticuri sau zgomote cu anumite tipare repetate, este un alt semn că telefonul poate fi atins.
  • Dacă bateria se scurge mult mai repede decât în ​​mod normal. Aplicațiile spion tind să ruleze în fundal și, în general, consumă multă baterie.
  • Verificați lista aplicațiilor instalate pentru aplicațiile spion. Dacă găsiți o aplicație sau un joc cu un nume suspect sau pe care nu vă amintiți să îl instalați, poate fi o aplicație de spionaj. De asemenea, credeți că unele dintre aceste aplicații pot fi „camuflate” sub nume cunoscute sau inofensive la prima vedere.

Ce pot face dacă telefonul meu a fost spart?

Dacă avem suspiciuni sau chiar unele dovezi ferme că suntem spionați, este recomandabil să efectuăm o serie de acțiuni la terminalul nostru.

  • Dacă ați identificat deja aplicația care vă hackerează telefonul mobil, dezinstalați-o cât mai curând posibil. Reporniți telefonul și verificați dacă acesta nu mai apare în lista de aplicații instalate.
  • Aceste tipuri de aplicații sunt de obicei destul de persistente și uneori sunt imposibil de șters folosind metode tradiționale. Dacă aveți Android, instalați un antivirus bun pentru a verifica orice amenințare activă. În cazul iPhone-ului, putem instala un tip de Malwarebytes antimalware.

Dacă nu avem permisiuni root la terminalul nostru, cel mai probabil este că antivirusul nu poate elimina amenințarea. În acest caz, cel mai bine este să facem o copie de rezervă a tuturor datelor noastre și să formatăm terminalul în starea de fabrică .

În cele din urmă, comentează că în aceste cazuri nu este rău să ne actualizăm telefonul la cea mai recentă versiune disponibilă . Cele mai recente actualizări ale sistemului pot include corecții și măsuri de securitate împotriva tipului de amenințări care deturnă telefonul.

Cum să ne protejăm împotriva posibililor hackeri și spioni

În mod normal, aplicațiile de spionaj necesită ca atacatorul să preia telefonul nostru fizic, cel puțin pentru câteva momente. Pentru a evita acest lucru, este important să ne protejăm telefonul cu un PIN, o parolă sau orice altă blocare a ecranului .

În fața altor tehnici de furt de informații, cum ar fi phishing-ul , este important, de asemenea, să nu facem clic pe linkuri suspecte sau să instalăm nicio aplicație de genul acesta, indiferent cât de mult pare să fie un mesaj de la banca sau instituția noastră financiară. Și mai multe motive dacă numărul de la care este trimis SMS-ul sau e-mailul provine de la un număr sau expeditor necunoscut. Amintiți-vă, de asemenea, că banca dvs. nu vă va cere niciodată să trimiteți codul PIN sau parola prin mesaj text.

Ultimul punct și poate cel mai important pentru a evita piratarea nu este să vă conectați la rețelele WiFi deschise. Folosiți rețele fără fir numai unde traficul este criptat și, dacă nu aveți de ales, instalați cel puțin o aplicație VPN pentru a cripta traficul de date al terminalului dvs.

În legătură cu: Cele mai bune aplicații VPN pentru Android

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .