Cum se creează o copie de rezervă Android de pe PC fără root (ADB)

O copie de rezervă a telefonului nostru ne poate salva pielea în mai multe ocazii. Dacă ne petrecem câteva minute din timpul nostru pentru a face o copie de rezervă completă a terminalului nostru Android , vom avea o linie de salvare extrem de utilă.

Acest lucru ne va ajuta să restabilim dispozitivul în caz de pierdere de date sau o posibilă cărămidă. În tutorialul de astăzi vedem cum să facem o copie de rezervă a Android de pe PC . O copie de rezervă completă și totală, fără a fi nevoie de permisiuni root sau modificări suplimentare.

Pentru a face backup-ul total vom folosi comenzile ADB ale Android și ale unui PC

Unul dintre cele mai puternice instrumente atunci când lucrați cu Android sunt comenzile ADB ( Android Debug Bridge sau Android Debug Bridge ). Cu ei putem comunica cu un dispozitiv Android de pe un PC și putem efectua operațiuni extrem de constructive. De exemplu, o copie de rezervă completă a terminalului nostru.

Înainte de a începe, vă recomandăm să aruncați o privire la acest ghid de bază pentru comenzile ADB . De asemenea, nu ratați ghidul de instalare și descărcare pentru driverele ADB pentru Windows .

Cum se face o copie de rezervă completă a Android în Windows

Odată ce am reușit să instalăm ADB pe PC, trebuie să ne asigurăm că telefonul sau tableta noastră Android au activate următoarele setări:

  • Depanare USB activată. DACĂ dorim ca Android să comunice cu computerul nostru utilizând un cablu USB, trebuie să activăm depanarea USB pe dispozitiv (disponibil în „ Setări -> Opțiuni de dezvoltare ”).

În plus față de depanarea USB, va trebui să avem driverele pentru dispozitivul nostru Android instalate pe computer. Dacă avem un telefon cu procesor Mediatek, de exemplu, vom avea nevoie de driverele MTK pentru Windows.

Dacă avem un Galaxy, va trebui să instalăm driverele Samsung pentru acel model etc. De obicei, putem găsi aceste drivere pe site-ul oficial al producătorului. Notă: putem folosi și driverele Google generice (Google USB Drivers) și ne putem încerca norocul, instalând Android Studio pe computerul nostru.

Verificarea conectivității terminalului în ADB

Acum că avem depanarea USB activată și driverele de telefon instalate, vom face un test de conectivitate.

Navigăm la folderul în care avem instalat ADB pe computer. De obicei, se află în mod implicit în C: \ adb sau C: \ Users \ NAME \ AppData \ Local \ Android \ Android-sdk \ platform-tools .

Ținând apăsat butonul Shift de pe tastatură, facem clic dreapta în interiorul folderului și selectăm „ Deschideți fereastra Power Shell aici ” sau „ Deschideți fereastra de comandă aici ”.

Scriem următoarea comandă în fereastra terminalului:

dispozitive adb

Dacă PC-ul poate comunica prin ADB cu telefonul, va apărea un mesaj cu identificarea dispozitivului Android detectat .

Dacă în listă nu este afișat niciun dispozitiv, înseamnă că ADB nu poate comunica și trebuie să instalăm driverele corespunzătoare pentru telefon sau tabletă.

Efectuarea copiei de rezervă a Android

Dacă am ajuns până aici, restul este o bucată de tort. Acum, după ce am verificat că Android este capabil să „asculte” comenzile noastre, trebuie doar să lansăm următoarea linie de comandă:

adb backup -apk -shared -all -f backup-file.adb

Notă : Cu comanda –apk indicăm că face o copie a tuturor aplicațiilor. Dacă scriem –noapk, nu va copia aplicațiile.

Notă2 : Cu comanda –shared indicăm că face o copie a datelor SD. Dacă scriem –partajat nu va face o copie a SD.

Apoi, pe dispozitivul nostru Android va apărea un mesaj care indică faptul că va fi făcută o copie de rezervă și care ne oferă posibilitatea de a cripta datele .

Odată ce copia este autorizată, sistemul va crea un fișier cu numele backup-file.adb în calea în care am executat comanda. Durata procesului va depinde de cantitatea de date stocată pe echipament.

Restaurarea copiei de rezervă

Când dorim să restaurăm copia de rezervă pe care tocmai am făcut-o, va trebui pur și simplu să lansăm următoarea comandă:

adb restaurare backup-file.adb

Înainte de a efectua recuperarea, asigurați-vă că există conectivitate între dispozitiv și computer și că copia de restaurat se află în același folder în care deschidem terminalul.

După cum puteți vedea, este un proces cu o complexitate ușor mai mare decât de obicei, dar funcționează perfect și este un instrument pe care îl putem profita foarte mult.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .