Cum se acordă sau se elimină permisiuni aplicațiilor pe Android - The Happy Android

Prima dată când rulăm o aplicație pe un dispozitiv Android, aceasta ne cere de obicei să îi oferim acces la anumite secțiuni ale sistemului (cameră, contacte, telefon etc.). Este fereastra pop-up tipică la care uneori nu acordăm prea multă atenție. Dacă am acordat permisiuni fără să acordăm prea multă atenție sau pur și simplu avem suspiciuni că o aplicație are prea multe privilegii, le putem revoca oricând .

Cum să gestionați permisiunile aplicațiilor pe Android

Dacă am instalată o aplicație pentru a recupera fotografiile șterse de pe WhatsApp, de exemplu, este logic ca aplicația să-mi ceară acces la memoria internă a telefonului. Desigur, dacă îmi cereți acces la lista mea de contacte sau SMS-uri, aș crede că vă depășiți intențiile și că încercați să colectați date în spatele meu, sau chiar mai rău.

De exemplu, este normal ca un editor foto precum Pixlr să aibă nevoie de acest tip de acces. Totul este in regula.

Pentru a rezolva acest lucru, putem controla permisiunile atribuite aplicațiilor din meniul de configurare Android:

  • Mergem la „ Setări -> Aplicații ”.
  • În lista aplicațiilor, faceți clic pe roata dințată situată în partea dreaptă sus.
  • Selectăm „ Permisiuni aplicație ”.

În acest moment, vom găsi o listă cu tipuri de autorizații: stocare, calendar, contact, cameră, microfon, SMS, senzori corporali, telefon, locație și permisiuni suplimentare . Trebuie doar să facem clic pe fiecare dintre ele pentru a vedea ce aplicații au acces la acea secțiune specifică a terminalului.

În cele din urmă, putem  activa sau dezactiva fila corespunzătoare fiecărei aplicații pentru a da sau a refuza accesul în cauză.

În acest fel, controlăm gestionarea permisiunilor deținute de aplicațiile pe care le-am instalat pe dispozitiv și ne asigurăm că niciuna dintre ele nu face pipi din pot. Nu este ceva ce ar trebui să facem foarte des , dar este recomandabil să aruncăm o privire din când în când pentru a ne asigura că totul este încă în ordine.

Gestionarea permisiunilor și acceselor în Android Oreo

Dacă avem un dispozitiv mobil mai recent cu Android 8.0, aceste tipuri de permisiuni sunt gestionate diferit. În loc să introducem aplicații și să facem clic pe roata dințată care apare în marginea superioară, trebuie să mergem la « Setări -> Aplicații și notificări » și să derulăm la secțiunea « Permisiuni aplicație ».

Cum să gestionați individual permisiunile pentru aplicații

În cele mai recente dispozitive, sistemul ne permite, de asemenea, să gestionăm toate permisiunile acordate aplicațiilor în mod individual.

  • Mergem la «Setări -> Aplicații și notificări».
  • Selectăm aplicația ale cărei permisiuni dorim să le edităm.
  • Faceți clic pe „Permisiuni”.

De aici putem vedea toate permisiunile specifice pe care le are o anumită aplicație și putem da sau elimina privilegiile corespunzătoare după cum considerăm potrivit (permisiuni de stocare, contacte, cameră, microfon, SMS, telefon și locație).

Cum se acordă sau se elimină permisiuni de acces la Internet pentru anumite aplicații

Acești pași pe care îi putem face din setările telefonului nostru Android sunt foarte buni, dar cel puțin până acum, nu ne permit să controlăm utilizarea datelor făcute de aplicații.

Oricum, acest lucru este ceva la care Google s-a gândit deja și de aceea a dezvoltat aplicația Datally , un instrument cu ajutorul căruia putem controla cheltuielile de megaocteți realizate de fiecare dintre aplicațiile pe care le-am instalat și să restricționăm accesul la acestea. individual.

În această imagine, browserul Chrome și Google Maps au restricționat accesul la Internet (lacăt închis)

Putem descărca gratuit Datally direct din Magazinul Play:

Descărcați QR-Code Datally: aplicația de salvare a datelor de la Google Dezvoltator: Google LLC Preț: Gratuit

După cum puteți vedea, un complement foarte util și esențial dacă dorim să avem mai mult control în gestionarea resurselor de pe dispozitivul nostru Android.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .