Cum să ascundeți adresa IP a telefonului mobil, a computerului și a altor dispozitive

Adresa dvs. IP este ca ID-ul dvs. de pe Internet . Este un identificator public care servește pentru a controla orice faceți în rețea. De exemplu, ori de câte ori vizitați o pagină web, adresa IP servește astfel încât serverul acelei pagini să știe unde trebuie să trimită orice informație pe care o solicitați în timp ce o navigați.

Bine, cel mai inteligent din loc îmi va spune că adevăratul identificator unic este adresa MAC a dispozitivului, dar când vine vorba de modul în care ne conectăm la Internet, IP-ul este cheia pentru toate.

De ce ar trebui să-mi ascund IP-ul public atunci când mă conectez la Internet?

Pot exista numeroase motive pentru care nu ne dezvăluim adresa IP. Multe pagini web utilizează servicii de publicitate care vă înregistrează adresa IP și o asociază cu toate informațiile posibile pe care le au despre dvs. pentru a vă afișa reclame personalizate. V-ați întrebat vreodată de ce aproape toate anunțurile pe care le vedeți pe Internet sunt atât de oportune? Evident, nu este pură coincidență.

Majoritatea oamenilor își ascund IP-ul pentru a se conecta la Internet și pentru a descărca sau gestiona conținut ilegal, dar pot exista multe alte motive convingătoare. De exemplu, restricția geografică sau cenzura : un anumit conținut este disponibil numai în anumite țări. YouTube este cel mai clar exemplu, dar este ceva care se întâmplă și cu oricine dorește să urmărească BBC în afara Marii Britanii. Geolocalizarea poate deveni o adevărată problemă.

Confidențialitatea este, de asemenea, un motiv foarte important. Prin efectuarea unei căutări rapide pe internet, pot vedea cu ușurință informațiile pe care le descopăr, chiar și fără a avea serviciile de localizare activate .

Oricine are IP-ul meu poate face aceeași căutare și obține aceste date. Asta nu înseamnă că ei pot ajunge să ne cunoască numele sau locul în care trăim. Dar dacă o companie are acces la datele clienților de la un furnizor de servicii Internet sau de internet - de obicei compania dvs. de telefonie - ne poate localiza cu relativă ușurință.

Există multe companii care se dedică cumpărării și vânzării acestui tip de date și doar din acest motiv, dacă vrem să rămânem în afara acestui „circuit de informații comerciale”, nimic mai bun decât să începem prin a ne ascunde adresa IP.

Cum să ascundeți adresa IP a smartphone-ului, tabletei sau computerului

În prezent, există 3 moduri eficiente de a ne ascunde adresa IP:

  • Folosirea unui proxy
  • Conectarea la un VPN
  • Utilizarea rețelei TOR

Un server proxy este un intermediar care este responsabil pentru direcționarea traficului nostru. Astfel, serverele paginilor pe care le vizităm văd doar IP-ul proxy-ului , și nu al nostru. Apoi, atunci când acele servere ne returnează informații, le trimit la proxy și ni le servesc.

Rău despre serverele proxy pe care le putem găsi pe Internet este că acestea sunt cam „obscure” în cea mai mare parte: inserează publicitate în browserul nostru și nimeni nu este pe deplin clar ce fac cu adevărat cu informațiile utilizatorilor pe care îi gestionează.

VPN-urile sunt o alternativă mult mai sigură și mai fiabilă în acest sens. Când ne conectăm la un VPN (prin PC, telefon, tabletă sau orice altceva), dispozitivul nostru acționează ca și cum ar fi în aceeași rețea locală ca VPN. Asta înseamnă că ni se atribuie un nou IP pentru a naviga, schimbând geolocația noastră la aceeași cu cea a serverului VPN.

În plus, ne oferă alte beneficii de securitate care pot fi utile dacă suntem obișnuiți să ne conectăm la rețele publice WiFi și altele asemenea.

În cele din urmă, putem folosi și rețeaua TOR pentru a naviga anonim într-un mod extrem. Marele dezavantaj este că este destul de lent și, pentru majoritatea utilizatorilor, este mai mult decât ai nevoie cu adevărat. Cu un VPN bun, acest lucru este de obicei mai mult decât suficient.

Deci, ce VPN ar trebui să instalez?

Există nenumărate servicii VPN pe Internet. Cele care sunt gratuite au, de obicei, funcționalitate limitată, nu sunt foarte rapide și, de obicei, pot fi utilizate doar până la maximum MB. Există câteva excepții care sunt destul de interesante, cum ar fi VPNHub, VPN-ul gratuit de la creatorii Pornhub.

Dacă ar trebui să recomand un VPN plătit de calitate, ți-aș spune să arunci o privire la NordVPN. Am încercat-o o vreme și adevărul este că este cel mai complet pe care l-am văzut până acum în toate privințele. Un altul pe care l-am folosit și de mulți ani este Tunnelbear, un clasic din sector (cu utilizare gratuită de până la 1,5 GB, perfect dacă îi oferim doar o utilizare foarte specifică).

Puteți vedea mai multe detalii despre aceste aplicații VPN în acest POST pe care l-am scris acum ceva vreme. Toate au versiuni atât pentru Android, cât și pentru PC, deci pot fi utilizate atât pe dispozitive mobile, cât și pe desktop.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .