Cum să porniți computerul de pe unitatea USB - Android fericit

Pornirea computerului de pe un USB este ceva ce poate fi extraordinar atunci când computerul nu funcționează corect sau vrem să instalăm un nou sistem de operare. În acest fel putem rula instrumente de diagnosticare, un antivirus bun sau putem instala direct un nou sistem de operare pe computer. Nu este foarte complicat, dar, ca în toate lucrurile din viață, trebuie să știi cum să o faci corect. Mai jos vă explicăm toți pașii de urmat.

În primul rând, aveți nevoie de un USB bootabil

Trebuie să avem în vedere, desigur, că pentru ca computerul să se poată încărca de pe o unitate USB externă este necesar ca memoria pendrive sau USB să fie auto-bootabilă. Nu merită doar să copiați antivirusul pe pendrive sau să faceți o copiere-lipire cu fișierele de instalare din Windows sau Linux.

Pentru aceasta vom avea nevoie de o aplicație precum Rufus, ardem un ISO cu Hiren's Boot pe USB sau vom folosi pachetul de instalare bootabil corespunzător. Dacă vedeți că BIOS-ul computerului dvs. nu execută nimic atunci când încărcați de pe USB, există un grad ridicat de probabilitate ca unitatea USB externă pe care o folosim să nu fie bootabilă sau bootabilă.

Cum să porniți computerul de pe USB

Acum, dacă avem deja un boot USB automat, trebuie doar să urmăm acești pași:

 • Introduceți BIOS-ul / UEFI al computerului nostru.
 • Schimbați prima unitate de încărcare pe USB.
 • Reporniți sistemul.

În orice caz, trebuie să ținem cont de faptul că acești pași sunt compatibili numai cu computerele desktop și laptopurile, lăsând complet în afară orice tip de computer sau dispozitiv Mac fabricat de Apple.

1- Introduceți BIOS-ul / UEFI

Pentru a intra în BIOS este necesar să efectuați o anumită apăsare de tastă.

 • Opriți computerul și porniți-l din nou sau reporniți-l direct.
 • Înainte de a apărea ecranul de încărcare Windows sau Linux (adică imediat ce computerul repornește după câteva secunde), apăsați tasta F2, Ștergere, ESC, F8, F9 sau F10 . Tasta de apăsat poate varia în funcție de marca și modelul computerului. Dacă niciuna dintre aceste chei nu funcționează pentru dvs., efectuați o căutare pe internet pentru a afla care este cheia de acces BIOS pentru computerul dvs. specific.
 • Dacă am apăsat tasta corectă, sistemul va intra în BIOS sau UEFI, un ecran negru sau albastru, fără ferestre și gestionabil doar de la tastatură (fără mouse).

2- Verificați dacă firmware-ul plăcii dvs. este BIOS sau UEFI

Următorul pas este să știm dacă computerul nostru funcționează cu BIOS sau, dimpotrivă, folosește sistemul UEFI. Aceasta este o informație importantă, deoarece va determina metoda de schimbare a sistemului de încărcare și încărcare a acestuia de pe USB.

 • Odată ajuns în BIOS / UEFI, utilizați tastatura pentru a accesa meniul „ Boot ” sau „ Start ”.
 • Găsiți „ Boot Legacy ” (Legacy Boot) sau „ Secure Boot ” (Secure Boot).
 • Dacă Legacy Boot este activat , înseamnă că folosim un BIOS. Dimpotrivă, dacă este dezactivat, înseamnă că folosim UEFI.
 • Dacă Secure Boot este activat, înseamnă că folosim un UEFI. Dimpotrivă, dacă este dezactivat, înseamnă că suntem în BIOS.

În cazul în care nu vedem opțiunile Legacy Boot sau Secure Boot, putem diferenția ambele sisteme în funcție de interfața și aspectul vizual . În mod normal, vom vedea în zona superioară a ecranului dacă suntem în BIOS sau în UEFI. În plus, interfața UEFI are un aspect mai actual, cu diferite culori, în timp ce BIOS-ul este de obicei doar albastru și alb.

3- Schimbați ordinea de încărcare în BIOS

Acum, că știm care este firmware-ul computerului nostru, dacă lucrăm cu un BIOS, vom face următoarele.

 • Porniți computerul și intrați în BIOS (consultați pașii anteriori).
 • Accesați fila „ Boot ” sau „ Boot ”.
 • Localizați secțiunea " Prioritate pornire ", " Boot Device Priority ", " Boot Order ", " boot order " sau similare și apăsați enter.
 • Utilizați săgețile direcționale pentru a selecta discul USB sau unitatea USB ca metodă principală de pornire.
 • Salvați modificările și ieșiți din BIOS.
 • Conectați unitatea USB la computer și reporniți computerul din nou. PC-ul se va încărca automat de pe unitatea pendrive sau USB pe care tocmai am conectat-o.

Notă: În unele BIOS nu vom vedea direct opțiunea de a alege dispozitivul USB. În aceste cazuri, va trebui mai întâi să introducem „ Boot -> Hard disk drives ” și să selectăm unitatea USB ca hard disk principal, apoi să selectăm hard disk-ul selectat ca boot principal.

4- Schimbați ordinea de încărcare în UEFI

În cazul sistemelor cu o interfață UEFI, procesul este ușor diferit.

 • Opriți computerul și conectați USB-ul bootabil pe care doriți să îl utilizați.
 • Porniți computerul și priviți cu atenție ecranul de încărcare. Veți vedea o legendă cu diferite taste pe care le puteți apăsa. Unul dintre ei va spune ceva de genul „ Opțiuni de încărcare ” sau „ Opțiuni de încărcare ”. Apăsați tasta respectivă.
 • Acest lucru ne va duce la un nou ecran în care vom vedea diferitele opțiuni de boot disponibile.
 • Selectați unitatea USB pe care tocmai v-ați conectat la computer. Sistemul se va încărca automat din memoria respectivă pendrive sau USB.

Deși sunt pe piață de mulți ani, sistemele UEFI nu sunt încă la fel de populare ca BIOS-ul clasic. Mulți oameni nu sunt încă siguri pe care dintre cei doi îi folosesc și, deși sunt foarte asemănători pentru utilizatorul mediu, cu siguranță au nuanțele lor atunci când vine vorba de încărcarea priorităților. Dacă lucrăm cu UEFI, în mod implicit, sistemul se va încărca întotdeauna de pe hard disk sau SSD, cu excepția cazului în care schimbăm comanda imediat după pornirea computerului. În cazul BIOS-ului, boot-ul va urma întotdeauna o ordine stabilită, indiferent dacă unitatea de boot (în acest caz USB) este sau nu conectată. Odată ce știm care dintre cele 2 pe care le folosim, procesul este foarte ușor de realizat.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .