De ce nu există viruși în Linux? - Androidul fericit

Sistemele de operare bazate pe Linux au fost considerate întotdeauna libere de viruși și programe malware. Asta e corect? ... Ei bine, sincer, adevărul este că nu. Niciun sistem de operare de pe fața pământului nu este 100% liber de infectare. Nici măcar Linux, oricât de departe de posibilitatea infecțiilor masive. Una dintre cele care se răspândesc pe web, așa cum se întâmplă cu Windows, știi. Deci, de ce avem sentimentul că Linux este imun la orice atac rău intenționat?

Mulți oameni cred că Linux este un sistem, așa că puțini oameni folosesc că hackerii nu merită să își petreacă timpul și efortul creând viruși care vor afecta doar câteva computere. Aceasta este încă o eroare, deoarece mai mult de 90% din serverele Internet funcționează sub arhitecturi Linux . Ce modalitate mai bună de a provoca haos decât atacând serverele pe care le folosește toată lumea? Dacă aceste servere ar fi infectate sau distruse, mii de computere ar cădea din cauza unui simplu efect de domino. Prin urmare, este clar că utilizarea redusă a Linux-ului nu este un motiv de luat în considerare pentru a explica proliferarea redusă a virușilor în acest sistem.

Să ajungem la rădăcina problemei: Linux este o arhitectură cu o structură foarte solidă și câteva fisuri, ceea ce îl face practic imun la majoritatea infecțiilor. Sistemele bazate pe Linux sunt alcătuite din Linux (corect vorbind), care este nucleul sistemului, și GNU / Linux, care este sistemul de operare . Am putea spune că nucleul este inima sistemului, nucleul și GNU / Linux sunt straturile care îl înconjoară și care interacționează cu utilizatorul. Astăzi există sute de distribuții Linux și toate sunt mai mult sau mai puțin la fel la nivel de nucleu, dar total diferite la nivelul sistemului de operare.

Să trecem la partea practică: Să presupunem că vom crea un virus pentru Debian. Ar fi foarte bine, deoarece am infecta computerele care rulează Debian, dar nu am putea face nimic împotriva computerelor bazate pe RPM, cum ar fi RedHat sau Fedora. Toate acestea fără a lua în considerare faptul că am avea nevoie și de o cerință indispensabilă: o parolă de root sau de administrator. Foarte complicat.

Linux ne obligă să stabilim o parolă root și o parolă pentru fiecare utilizator (cu excepția utilizatorilor invitați) spre deosebire de Windows, care permite crearea utilizatorilor administrator fără a fi nevoie de o parolă, ceea ce îl face extrem de vulnerabil. Dar mai sunt încă multe. Windows nu poate funcționa fără o interfață cu utilizatorul, spre deosebire de Linux, care poate fi instalat fără a fi nevoie de o interfață grafică, crescând astfel nivelul de securitate în sistemul nostru. După cum puteți vedea, Linux permite măsuri extrem de restrictive din motive de integritate și securitate a sistemului. Acum că totul începe să aibă mai mult sens?

În Linux, permisiunile de administrator sunt de bază!

Oricum, să nu ne încredem în noi. Astăzi există peste 800 de viruși cunoscuți pentru Linux : avem troieni, diverse scripturi, viermi, rootkit-uri ... Dar să nu ne alarmăm. Știți câți viruși sunt identificați în Windows? Peste 20 de milioane. Comparația este copleșitoare.

Este necesar să instalați antivirus pe Linux? În principiu, ar fi suficient să navigați și să lucrați cu prudență pentru a nu avea probleme, deci nu este nevoie de mult. Pentru aceia dintre noi care formatăm constant sau transmitem antivirusul pe computerul nostru Linux, este o alternativă sincer recomandată.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .