Cum se criptează un fișier pe Android, Windows, iOS, Linux și MacOS

Criptarea unui fișier sau document este cel mai simplu mod de a împiedica alte persoane să acceseze conținutul acestuia. Astfel, dacă nu avem parola sau cheia de decriptare, va fi practic imposibil să vedem ce conține. În următoarea postare vom vedea ce metode putem folosi în majoritatea sistemelor de operare pentru a cripta un fișier în siguranță .

Înainte de a începe, ar fi, de asemenea, interesant să se clarifice faptul că fișierele criptate nu sunt 100% indescifrabile. Un hacker bun poate (deși cu dificultate) să ocolească protecția criptării. Ceva care se poate întâmpla dacă salvăm parolele și cheile criptografice într-un fișier necriptat sau sistemul nostru este infectat de un keylogger. Dacă avem informații cu adevărat valoroase, cea mai recomandată soluție este angajarea unui serviciu de criptare în cloud (orientat în principal către companii).

De asemenea, este recomandabil să faceți o copie de rezervă necriptată a tuturor fișierelor sensibile, în cazul în care pierdem parolele de deblocare. Cel mai bine este să salvați aceste copii de siguranță pe un spațiu de stocare fizic -memorie sau disc extern-, de preferință offline.

Cum se criptează un fișier pe Android

Începând cu Android 6.0, toate telefoanele și dispozitivele Android vin deja cu memorie internă criptată ca standard, putem alege întotdeauna să criptăm și cardul SD.

În cazul în care dorim să protejăm un singur fișier, putem face acest lucru folosind aplicații precum Andrognito, care utilizează un algoritm AES de 256 de biți cu criptare de nivel militar pentru a proteja fișierele utilizatorilor.

Descărcați QR-Code Andrognito - Ascundeți fișiere, fotografii, videoclipuri Dezvoltator: CODEX Preț: Gratuit

Pentru a cripta un fișier cu Andrognito, după ce am instalat aplicația, o deschidem și urmăm acești 4 pași:

  • Ne înregistrăm și introducem un cod PIN de 4 cifre sau un model de deblocare.
  • În mod implicit, sistemul va crea un seif sau „ seif ”. Toate fișierele pe care le adăugăm la acest seif vor fi protejate și criptate.
  • Pentru a adăuga fișiere în seiful nostru, trebuie doar să facem clic pe pictograma „+” și să selectăm documentul apăsând lung și confirmând pe pictograma „OK” pe care o vom vedea în partea dreaptă sus. Dacă criptarea a fost efectuată corect, vom vedea un mesaj verde.

Dacă mai târziu dorim să decriptăm oricare dintre aceste documente, o putem face pur și simplu introducând seiful și făcând clic pe meniul derulant de lângă fiecare fișier și selectând „ Decrypt and export ”.

Unul dintre detaliile interesante ale acestei aplicații este că salvează documente criptate în cloud, eliberând astfel spațiu de stocare și permițând accesul la fișier de pe orice alt dispozitiv (atâta timp cât folosim același cont, desigur).

Cum se criptează un fișier în Windows

Dacă vrem să protejăm un fișier cu informații importante pe un computer Windows, avem mai multe opțiuni.

Putem folosi BitLocker - cea mai fiabilă metodă -, un instrument integrat în Windows 10, dar care nu permite criptarea fișierelor individuale. Ceva pe care îl putem face cu EFS (Encripted File System), deși nu este cea mai recomandată soluție dacă ne ocupăm de date foarte sensibile. A treia alternativă este utilizarea unui program dedicat , aceasta fiind singura soluție posibilă în cazul în care avem un sistem cu Windows 10 Home Edition.

SAI

EFS este un instrument de criptare pe care Windows îl folosește într-un mod care vă permite să criptați atât fișiere individuale, cât și foldere pe unitățile NTFS. Este disponibil numai în versiunile Professional, Enterprise și Education ale Windows.

Sistemul funcționează punând la dispoziție fișierele criptate numai dacă persoana care le-a criptat este conectată la computer. Aici Windows generează o cheie de criptare, care la rândul ei este criptată și stocată local. Este o metodă simplă, dar nu foarte sigură (un hacker bun ne-ar putea înșela dacă dorește cu adevărat). Cu toate acestea, dacă tot ceea ce dorim este să protejăm anumite informații de prietenii curioși sau de familie, poate fi mai mult decât suficient.

Pentru a cripta un fișier sau folder cu EFS:

  • Deschidem fișierul de explorare și facem clic dreapta pe fișierul pe care dorim să îl criptăm și selectăm „ Proprietăți ”.
  • Faceți clic pe „ Avansat ” și activați fila „ Criptare conținut pentru a proteja datele ”. Facem clic pe „ OK ” și apoi pe „ Aplică ”.

  • Dacă am selectat doar un fișier, Windows ne va invita să criptăm și folderul pentru o mai mare securitate. Dacă vrem doar să criptăm fișierul, bifămCriptăm numai fișierul ” și acceptăm.

  • Apoi, sistemul ne va recomanda să facem o copie de rezervă a certificatului și a cheii de criptare a fișierului în cazul în care sistemul este deteriorat sau corupt. Dacă suntem interesați, trebuie doar să introducem un pendrive, să facem clic pe „ Efectuați o copie de rezervă acum ” și să urmați instrucțiunile expertului.

Aplicații terță parte

Utilizatorii Windows 10 Home nu au utilitarul EFS, deci în aceste cazuri este necesar să instalați un program care ne permite să criptăm fișiere. Unul dintre cele mai eficiente și ușor de utilizat în acest sens este AxCrypt .

Cu acest program putem schimba extensia la orice fișier și o putem înlocui cu extensia .AXX. În acest fel, fișierul poate fi deschis numai din AxCrypt introducând parola stabilită anterior utilizată pentru a cripta documentul în cauză.

Ca alternativă, putem folosi și programul 7-Zip, care ne ajută să comprimăm fișiere în format 7z și ZIP și, incidental, să le criptăm cu securitate maximă cu criptare AES-256.

Cum se criptează un document pe iPhone

De la lansarea iPhone 3GS de lungă durată, toate telefoanele mobile iOS includ criptare de bază la nivel hardware. Cu toate acestea, dacă dorim să ne protejăm fișierele criptate, este necesar să ne protejăm iPhone-ul sau iPad-ul cu o parolă de acces.

Acestea fiind spuse, dacă dorim să criptăm un document sensibil, o fotografie sau un videoclip delicat, va trebui să instalăm o aplicație în acest scop, cum ar fi Folder Lock . Aplicația funcționează foarte asemănător cu Andrognito, ascunzând fișierele și protejându-le cu o parolă de acces.

Cum se criptează un fișier în Linux

Dacă lucrăm de pe un computer Linux, putem cripta orice fișier sau folder folosind comanda GPG . Singura modalitate de a decripta fișierul și de a accesa informațiile pe care le conține este prin introducerea parolei corecte.

Să presupunem că avem fișierul ~ / Documents / Important.docx și vrem să-l criptăm.

  • Mai întâi deschidem o fereastră de terminal și ne mutăm în folderul în care se află fișierul. În acest caz, am merge la folderul „ Documente ”.
  • Apoi, scriem comanda gpg -c Important.docx” (fără ghilimele).
  • Acum introducem o parolă complexă și apăsăm Enter. Confirmăm parola.

Din acest moment, vom vedea cum documentul și-a schimbat extensia în „ Important.docx.gpg ”. Dacă vrem să-l decriptăm, trebuie doar să redeschidem un terminal, să mergem în folderul în care se află fișierul și să scriem comanda „ gpg -c Important.docx.gpg ”. Sistemul ne va cere să introducem parola și o vom putea accesa din nou fără probleme.

Cum se criptează un fișier pe MacOS

AES Crypt este un software open source care ne permite să criptăm orice fișier pe MacOS individual. Îl putem descărca complet gratuit de pe site-ul său oficial AICI (este disponibil și pentru Windows, Android și Linux).

Funcționarea sa este foarte simplă. Trebuie doar să localizăm fișierul, să îl tragem pe pictograma AES Crypt (pictogramă lacăt) pe care o vom vedea în meniul de andocare și să introducem o parolă. Este important să notăm parola undeva, deoarece nu există un proces de recuperare a parolei.

Odată ce acest lucru este făcut, programul va genera o versiune criptată a fișierului existent. Aceasta înseamnă că vom avea 2 versiuni ale aceluiași fișier: una criptată și cealaltă necriptată. Prin urmare, este necesar să continuăm să eliminăm fișierul original sau să-l salvăm pe un pendrive ca o copie de rezervă.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .