Cum se cunoaște locația unei fotografii analizând metadatele

Orice fotografie în format digital are 2 secțiuni: partea vizibilă corespunzătoare a imaginii și metadatele corespunzătoare. Acestea din urmă sunt de obicei „ascunse” în cadrul proprietăților fișierului, dar este un tip de informații care sunt colectate în orice fotografie făcută cu o cameră digitală SLR sau cu un telefon mobil. Informații care pot conține uneori date foarte semnificative despre cum, când și unde a fost realizată imaginea .

Care sunt metadatele unei fotografii?

În mod normal, când vorbim despre metadatele unei imagini, ne referim la datele EXIF . Aceste date sunt în principal responsabile pentru colectarea informațiilor tehnice ale imaginii, cum ar fi marca și modelul camerei, data și ora exactă de captare, tipul de compresie, diafragma maximă sau chiar intensitatea blițului, printre alte caracteristici. .

Cu toate acestea, unele dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile, vă permit, de asemenea, să adăugați alte informații suplimentare. Astfel, dacă avem locația sau serviciul GPS activat, putem capta, de asemenea, în datele EXIF locația geografică exactă a locului în care a fost realizat instantaneul.

Cum se cunoaște locația GPS a unei imagini prin metadatele sale

Metadatele sunt un tip de informații accesibile tuturor celor care pot vizualiza o imagine. Prin urmare, înainte de a încărca cu plăcere orice fotografie pe Instagram, Facebook și alte rețele sociale, este important să avem în vedere faptul că nu numai că împărtășim imaginea în cauză, ci și toate datele EXIF ​​asociate acesteia. Pentru a evita acest lucru, este recomandabil să facem o ștergere anterioară a metadatelor înainte de a încărca orice imagine în rețea, dacă vrem cu adevărat să ne păstrăm confidențialitatea online.

Acestea fiind spuse, astăzi este foarte ușor să răsfoiți și să descoperiți informațiile conținute în metadatele unei imagini. Este suficient să aveți o copie a fotografiei pe computerul nostru și să examinați proprietățile fișierului pentru a accesa toate aceste informații și pentru a descoperi rezoluția, data sau locația imaginii.

De la Android lucrul nu este mult mai complicat. Pentru aceasta, există aplicații gratuite precum Photo EXIF ​​Editor , datorită cărora putem edita toate metadatele unei imagini, o putem corecta și chiar șterge. Desigur, acest lucru implică și cunoașterea geolocației exacte a locului în care a fost făcută fotografia.

Singurul lucru pe care trebuie să-l facem în acest caz este să deschidem imaginea pe care dorim să o consultăm și să aruncăm o privire la secțiunea „Geolocalizare” pentru a afla coordonatele GPS exacte ale acesteia. Simplu ca buna ziua.

Descărcați QR-Code Photo exif editor Dezvoltator: Banana Studio Preț: Gratuit

Concluzii

În timp ce metadatele EXIF ​​dintr-o imagine pot dezvălui mai multe informații decât ne-am dori, ele pot fi, de asemenea, de o importanță vitală în investigațiile poliției și în cazurile misterioase de dispariție în care acest tip de date pot salva literalmente vieți.

Prin urmare, trebuie să fim precauți atunci când împărtășim fotografii personale pe Internet, dar mai ales să fim conștienți de toate informațiile care vin odată cu publicarea unei imagini online și, în consecință, să ștergem sau să modificăm metadatele pe care dorim să le păstrăm private.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .