Cum să protejați prin parolă aplicațiile și fișierele de pe Android

Toate smartphone-urile sunt o reflectare destul de fidelă a proprietarilor lor. Păstrăm o mulțime de fotografii personale, videoclipuri, documente etc. pe mobil, dar îl folosim și pentru a cumpăra de pe Amazon, pentru a verifica soldul bancar sau pentru a comenta pe rețelele sociale precum Facebook sau Twitter. Există o modalitate de a proteja accesul la toate aceste aplicații și documente ?

Este clar că Android ne oferă un cod PIN sau un model pentru a împiedica pe oricine să deblocheze dispozitivul imediat, dar de multe ori acest lucru nu este suficient. Astăzi, vom vedea cum să blocăm aplicațiile și fișierele cu o parolă , selectiv și individual, pentru a spori securitatea datelor noastre cele mai sensibile.

Cum se blochează accesul la aplicații, imagini și videoclipuri după parolă, model sau amprentă pe Android

Android încă nu oferă posibilitatea de a proteja accesul la aplicații în mod individual, așa că, dacă dorim să avem mai mult control asupra conținutului telefonului sau tabletei noastre, vom avea nevoie de o aplicație terță parte.

Pentru acest tutorial vom folosi aplicația „Lock”, cunoscută și sub numele de Applock . Versiunea gratuită va fi excelentă pentru ceea ce vrem să facem, este foarte completă și are, de asemenea, un rating pozitiv de 4,4 stele pe Google Play (cu mai mult de 100 de milioane de descărcări în spate, apropo) .

Descărcați QR-Code Lock (AppLock) Dezvoltator: DoMobile Lab Preț: Gratuit

Aplicații și setări de protecție prin parolă cu ajutorul AppLock

Odată ce am instalat Applock, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să realizăm configurația inițială. Aplicația ne va cere să îi acordăm permisiuni și să configurăm un model de deblocare.

După ce am finalizat acest prim pas, vom intra în ecranul de setări generale. Acesta este locul de unde putem gestiona accesul la aplicații și la diverse secțiuni ale telefonului nostru .

De exemplu, dacă dorim să protejăm prin parolă aplicația Cameră foto sau Google Foto, astfel încât nimeni să nu poată vedea imaginile pe care le realizăm cu telefonul mobil, este la fel de simplu ca urmarea acestor pași:

 • Din fila „Confidențialitate” , coborâm la secțiunea „ General ” și căutăm aplicația pe care dorim să o blocăm. În acest caz, aplicația Cameră sau aplicația Google Foto.
 • Vom vedea că lângă aplicație apare un lacăt deschis. Pur și simplu facem clic pe el, acceptăm mesajul de confirmare și verificăm dacă lacătul apare acum închis.

Din acest moment, ori de câte ori cineva dorește să vadă fotografiile noastre, va trebui să introducă parola sau modelul de deblocare stabilit anterior de noi în Applock. În caz contrar, aplicația nu se va deschide.

Aplicația Google Photos protejată de un model de deblocare.

La fel, putem face același lucru cu alte aplicații precum Facebook, Twitter, aplicația băncii sau orice altă aplicație pe care am instalat-o pe terminal.

Fila „Confidențialitate” vă permite, de asemenea, să controlați accesul la alte setări ale telefonului nostru mobil , la fel de importante ca acestea:

 • Magazin Google Play : împiedicați instalarea sau dezinstalarea aplicațiilor.
 • Setări : împiedică dezinstalarea sau închiderea aplicației.
 • UI de sistem : împiedică vizualizarea aplicațiilor utilizate recent.
 • Notificare privată : protejați notificările de aplicațiile blocate.

Ce se întâmplă dacă în loc de un model dorim să folosim o parolă sau deblocarea amprentei digitale?

Instrumentul ne permite, de asemenea, să folosim alte metode de securitate în plus față de model, cum ar fi utilizarea unei parole numerice:

 • Mergem la fila „ Protejați ” și faceți clic pe „ Deblocați configurația ”.
 • Faceți clic pe „ Parolă -> Schimbați parola ”.
 • Stabilim o parolă de deblocare numerică.

Adevărul este că este destul de simplu de configurat și oferă setări suplimentare, precum posibilitatea de a adăuga un memento de parolă sau de a activa tastatura numerică aleatorie pentru a spori securitatea la introducerea parolei .

Dacă suntem interesați și de activarea blocării amprentei, trebuie să o activăm doar din fila „ Protejați -> Deblocare amprentă ” .

Cum să protejați cu parolă fotografiile și videoclipurile individual

Se poate întâmpla, de asemenea, să ne dorim doar să ascundem anumite fotografii sau videoclipuri foarte specifice și că restul conținutului multimedia continuă să fie accesibil. Putem face acest lucru și în felul următor:

 • Mergem la fila „ Confidențialitate ” și facem clic pe butonul verde numit „ Seif ”.

 • Aici vom vedea 2 secțiuni: una pentru fotografii și una pentru videoclipuri. Dacă dorim să ascundem o fotografie, de exemplu, faceți clic pe butonul Adăugați (situat în partea dreaptă jos) și selectați fotografia care ne interesează din Galeria noastră.
 • Odată ce imaginea este selectată, faceți clic pe pictograma lacăt.
 • Vom vedea un mesaj care solicită confirmarea pentru a muta imaginea în seif. Noi acceptam.
 • Repetăm ​​același proces cu toate imaginile și videoclipurile pe care vrem să le ascundem.

Fotografiile și videoclipurile protejate în acest mod vor fi accesibile numai din seif. Dacă intrăm în galeria noastră de imagini sau în orice altă aplicație foto, imaginile pur și simplu nu vor apărea. De parcă nu ar exista.

Dacă mai târziu dorim ca acestea să fie din nou vizibile, trebuie doar să intrăm în seif, să selectăm imaginea, să o deschidem și să facem clic pe lacătul de deblocare.

Cum se blochează alte tipuri de fișiere precum PDF, documente Word, foi Excel ...

În cazul în care dorim să protejăm prin parolă alte tipuri de documente (doc, xls, pdf sau orice altul), lucrurile se complică puțin, deoarece nu le putem bloca individual. Ce va trebui să facem este să protejăm prin parolă orice aplicație care poate deschide aceste tipuri de fișiere .

De exemplu, dacă dorim să blocăm accesul la un PDF, va trebui să blocăm accesul la Adobe Reader (sau la orice alt cititor PDF pe care l-am instalat pe dispozitiv).

Camera secretă: Navigare privată și gestionarea contului secret pe rețelele sociale

Un alt utilitar interesant oferit de Applock este un browser incognito , pe care îl putem accesa din fila „ Confidențialitate -> Cameră secretă ” . Este un browser simplu, dar adevărul este că funcționează destul de bine.

În camera secretă găsim și un alt instrument, numit „SNS privat”. De aici, ne putem conecta la rețelele sociale precum Twitter, Facebook, Google+ sau Linkedin cu un cont secret, fără a lăsa niciun fel de urmă pe telefon.

Acesta este ceva care poate fi util dacă gestionăm mai multe conturi Twitter și altele asemenea, dar dacă tot ceea ce dorim este să folosim mai multe conturi simultan, atunci cel mai bine este să instalăm Parallel Space (cea mai bună aplicație de gestionare a mai multor conturi pe Android). În orice caz, există, și poate fi util dacă suntem managerul comunității unui cont controversat și dorim să îl păstrăm secret.

În plus față de aceste caracteristici, AppLock oferă mai multe funcții și, în general, adevărul este că este cel mai practic dacă dorim să creștem securitatea și confidențialitatea anumitor documente sau secțiuni sensibile pe care este posibil să le avem pe telefonul sau tableta noastră Android. Aplicația are, de asemenea, o versiune premium cu mai multe funcții, dar versiunea gratuită este mai mult decât suficientă pentru marea majoritate a muritorilor. Un instrument extrem de recomandat.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .