Cum se utilizează Google Drive ca unitate de rețea sau server FTP

A spune că Google Drive nu este altceva decât o platformă de stocare în cloud este o subevaluare. În afară de salvarea fișierelor noastre, le putem deschide și reda videoclipuri, imagini și audio online fără a fi nevoie de niciun alt program. În plus, putem accesa Drive de pe orice dispozitiv, atât mobil, tabletă, cât și PC. În acest moment poate părea foarte normal, dar adevărul este că nu cu mulți ani în urmă, așa ceva ar fi părut o adevărată nebunie.

Dacă folosim Google Drive de pe un computer Windows sau Mac, putem folosi și platforma pentru a face copii de rezervă ale celor mai importante fișiere cu ajutorul programului „Backup and Synchronization” (disponibil AICI). Cu toate acestea, operațiunea este foarte asemănătoare cu cea a Google Photos și, prin urmare, atunci când ștergem un fișier de pe computer, acesta este șters și din Drive . Fapt care ne împiedică să avem un instrument de rezervă cu toate garanțiile.

Din acest motiv, este interesant să folosiți Google Drive ca server FTP sau unitate de rețea : în acest fel putem face copii de rezervă într-un mod mult mai controlat (acestea nu sunt șterse în cloud atunci când ștergem fișierul original local).

În acest fel, evităm, de asemenea, să sincronizăm folderele pe care le avem pe computer și este chiar un mod destul de confortabil de a accesa Drive navigând între dosare din Windows Explorer în sine. Toate acestea ne vor permite, de asemenea, să economisim o cantitate bună de spațiu în cloud, deoarece nu vom sincroniza foldere întregi, ci doar fișierele și documentele care ne interesează.

Cum se utilizează Google Drive ca server FTP sau unitate de rețea

Evident, pentru a ne atinge obiectivul, vom avea nevoie de câteva instrumente terță parte numite RaiDrive și Google Drive FTP Adapter . Cu prima putem accesa Drive ca și cum ar fi o unitate de rețea, iar a doua ne va ajuta să ne convertim spațiul din cloud într-un server FTP.

descărcări

RaiDrive este un instrument ușor - abia cântărește 26 MB - care ne permite să accesăm toate fișierele și folderele de pe Google Drive ca și cum ar fi o unitate de rețea. Funcționează, de asemenea, cu alte servicii cloud, cum ar fi Google Photos, OneDrive, SharePoint sau Dropbox. Putem descărca RaiDrive de pe site-ul oficial AICI .

Adaptorul FTP Google Drive , la rândul său, permite accesul la Google Drive prin protocoale FTP. Programul nu este altceva decât un fișier în format JAR și, pentru a-l rula, vom avea nevoie de Java Runtime Environment (JRE 8) instalat pe computerul nostru. Odată ce Java rulează (nu uitați să setați conexiunea ca „Privată” când o instalați), putem descărca adaptorul FTP Google Drive din depozitul său de pe GitHub AICI (numele fișierului este „ google-drive-ftp-adapter-jar-with- dependențe.jar ”).

Cum se configurează RaiDrive pentru a accesa Drive ca unitate de rețea

Odată ce aplicația este instalată, o deschidem și pe ecranul principal, faceți clic pe butonul „ Adăugați ”.

Selectăm opțiunea Google Drive (este marcată implicit) și facem clic pe „ OK ”.

Apoi, va trebui să acordăm permisiunea aplicației și să ne conectăm cu acreditările noastre Google. Odată ce ați făcut acest lucru, vom vedea automat cum apare o nouă locație de rețea pe computerul nostru.

În mod implicit, unitatea de rețea va apărea atribuită cu litera Z și o putem accesa din același explorator de fișiere Windows.

Din meniul de configurare RaiDrive putem face, de asemenea, unele ajustări, cum ar fi posibilitatea de a vă conecta la conectare, de a folosi diferite acreditări, de a utiliza un proxy sau de a configura conexiunea ca privată sau publică etc.

Lucrul bun în toate acestea este că toate modificările sunt făcute în timp real, iar viteza de transfer depinde doar de calitatea conexiunii noastre la internet.

Cum se configurează adaptorul FTP Google Drive

Acum că avem configurat RaiDrive, îl putem „dubla” doar cu adaptorul FTP Google Drive. Acest proces este foarte simplu, deoarece trebuie doar să executăm fișierul JAR pe care l-am descărcat anterior și să efectuăm câțiva pași.

Odată ce ne-am asigurat că avem instalat corect Java pe computerul nostru (este probabil că va trebui să repornim computerul dacă tocmai l-am instalat), dacă facem dublu clic pe fișierul .JAR menționat, sistemul ne va redirecționa către o pagină web unde va trebui să conectați-vă cu contul nostru Google Drive. Apoi, vom acorda permisiunea aplicației și, dacă totul a mers bine, pe ecran va apărea un mesaj care indică faptul că putem închide fereastra browserului.

În cele din urmă, vom avea nevoie de un client FTP pentru a stabili conexiunea cu Google Drive. Dacă nu avem, putem instala Filezilla, un client FTP gratuit și open source pe care îl putem descărca AICI .

Odată ce Filezilla este deschis, trebuie doar să adăugăm următorul server:

ftp: // utilizator: utilizator @ localhost: 1821 /

De asemenea, putem configura conexiunea folosind următoarele date:

Server: Localhost

Nume utilizator: utilizator

Parola: utilizator

Port: 1821

Odată ce conexiunea este stabilită, vom vedea cum este încărcat tot conținutul Google Drive în Filezilla și vom putea face schimb de fișiere și altele ca în orice alt server FTP utilizat.

Înapoi la normal

Deși ne confruntăm cu niște instrumente cu adevărat practice, la un moment dat ne-ar putea dori să nu mai le folosim. În acest caz, este recomandabil să deconectați atât RaiDrive, cât și adaptorul FTP Google Drive de la Google Drive și să eliminați permisiunile acordate anterior.

Pentru a face acest lucru, trebuie doar să introducem Google Drive din browser, să facem clic pe butonul „ Setări ” (pictograma roată, aflată în partea dreaptă sus) și să introducem „ Administrarea aplicației ”. Aici, localizăm cele 2 utilitare și facem clic pe „ Opțiuni -> Deconectare de pe unitate ” pentru a bloca accesul.

Pe scurt, dacă suntem utilizatori obișnuiți de PC, vom ști fără îndoială cum să profităm de RaiDrive și FTP Adapter: 2 utilitare care sunt foarte recomandate pentru a extinde posibilitățile de a avea un spațiu de stocare în cloud.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .