Partiții în Android: Ghid și funcții de bază - Android fericit

Dacă nu suntem utilizatori ocazionali și nu folosim mobilul decât pentru a naviga, a apela sau a conversa prin chat, cu siguranță am auzit despre partițiile Android . Termeni precum „ / boot ”, „ / data ” sau „ / system ” se referă la diferite partiții sau „sertare” din „dulapul mare”, care este sistemul de operare al telefoanelor și dispozitivelor Android.

Dar să nu ne grăbim. Suntem cu adevărat clar ce este o partiție? Cu siguranță, de mai multe ori am auzit că „ Android folosește un sistem de fișiere foarte similar cu Linux ” ...

Ce este o partiție?

Sistemul de operare Android folosește mai multe partiții pentru a organiza diferitele fișiere și foldere de pe un dispozitiv. Fiecare dintre aceste partiții sau compartimente îndeplinește un rol unic și distinctiv în cadrul funcționării terminalului.

În acest fel, dacă ștergem sau modificăm din greșeală oricare dintre aceste compartimente, putem compromite integritatea sistemului. Trebuie să fii foarte atent!

Imaginați-vă că deschidem toate sertarele acestui dulap mare care este Android și punem cămășile în sertarul șosetelor și mutăm pantalonii în sertarul lenjeriei. În cele din urmă nu am ști unde este totul și am ieși pe jumătate goi pe stradă! Ce băț.

Pentru ca sistemul să funcționeze, trebuie să ai totul bine organizat, cu totul la locul său.

Partiții de memorie în Android: tipuri și funcții

Acestea sunt partițiile pe care le putem găsi de obicei pe orice telefon sau tabletă Android.

  • / boot : Aceasta este partiția utilizată pentru a porni telefonul . În interiorul nucleului și discului ram sunt stocate. Fără această partiție, dispozitivul pur și simplu nu ar putea porni. Multe telefoane cărămidate se datorează erorilor de partiție de pornire. De obicei derivat din încercări de înrădăcinare eșuate și modificări ale sistemului.
  • / sistem : După cum sugerează și numele său, aici sunt stocate toate fișierele legate de funcționarea sistemului de operare (cu excepția nucleului și a discului ram). Aici sunt stocate aplicațiile preinstalate ca standard, precum și interfața cu utilizatorul Android.
  • / recovery : partiția de recuperare este o partiție de boot alternativă . În loc să încărcăm sistemul de operare ca atare, în recuperare putem accesa o consolă de administrare. Din acesta, putem trimite actualizări prin comenzi ADB, putem face o resetare din fabrică, șterge memoria cache etc. Putem obține informații mai detaliate despre recuperarea Android în acest alt POST .

  • / date : Aceasta este partiția în care sunt stocate toate datele utilizatorului . Adică, toate contactele, mesajele, setările și aplicațiile noastre pe care le instalăm pe dispozitiv. Aveți grijă: aici nu sunt stocate fotografiile, muzica etc. Dacă ștergem partiția / data, practic vom efectua o resetare totală, lăsând dispozitivul în starea de fabrică.
  • / stocare : Da, aici vom găsi documentele noastre personale , precum imagini, descărcări, videoclipuri și altele. De asemenea, este folosit pentru a stoca informații despre aplicațiile pe care le instalăm. Acesta este conținutul pe care îl vedem atunci când instalăm un manager de fișiere pe telefonul nostru. Partiția / stocare este utilizată atât pentru memoria internă a dispozitivului, cât și pentru cardul micro SD sau orice altă memorie conectată de OTG.
  • / cache : Aici sunt stocate fișierele de sistem temporare pe care le folosim în mod recurent . Putem șterge conținutul acestei partiții fără teama de a pierde vreun document personal, dar pe măsură ce folosim telefonul, acesta se va umple din nou.
  • / misc : partiția diversă stochează în principal date de la operatorul nostru de telefonie (CID), setările regiunii și unele configurații hardware . Este o partiție cu adevărat importantă: dacă este coruptă sau lipsește un fișier, dispozitivul nu va funcționa normal.

Practic acestea sunt toate partițiile pe care le putem găsi în memoria internă. Dar există și partițiile care corespund cardului SD. Nu le uităm nici pe acestea:

  • / sdcard : După cum sugerează și numele său, aceasta este partiția principală a cardului micro SD al dispozitivului (deși, curiozități ale vieții, este uneori folosit și în memoria internă a terminalului). Aici ne putem păstra fișierele, fotografiile, videoclipurile, muzica și tot felul de documente personale. Unele telefoane sau tablete care au SD intern și extern, prezintă și alte partiții similare: / sdcard / sd sau / sdcard2 . În esență, toate corespund la același lucru și au aceeași funcție.
  • / sd-ext : Această partiție este utilizată în principal pe ROM-uri personalizate. Este ceva de genul partiției / data pe un card micro SD pe care a fost instalat un ROM Android. Poate fi foarte util pe dispozitive cu memorie internă redusă.

Instrumente pentru gestionarea partițiilor și a conținutului acestora

Acum, că știm puțin mai în profunzime la ce servesc fiecare dintre partițiile care alcătuiesc sistemul de operare Android, ne-ar putea dori să obținem ceva mai mult în făină.

Administratori de fișiere

Cel mai simplu mod de a naviga prin cele mai accesibile și utilizate fișiere, adică cele aflate pe partițiile / storage și / sdcard , este să folosiți un manager de fișiere. Android are o mulțime de manageri gratuiți pe Google Play, fiind „ ES File Explorer ”, „ ASTRO ” și „ File Manager ” unele dintre cele mai populare aplicații.

Descărcați QR-Code File Manager Dezvoltator: File Manager Plus Preț: Gratuit

Instrumente intermitente

Dacă ne gândim să instalăm un ROM personalizat sau o imagine din fabrică, atunci va trebui să ne jucăm cu alte tipuri de partiții, cum ar fi / boot și / recovery . Fiecare dispozitiv mobil are instrumentul său corespunzător pentru a „flash” sau modifica acest tip de partiții. De exemplu, dacă avem un telefon cu procesor Mediatek, vom folosi programul SP Flash Tool . Samsung utilizează Odin etc.

Comenzi ADB și fastboot

Unul dintre marile avantaje ale utilizării Android este comenzile ADB și fastboot pe care le putem executa conectând telefonul la un PC . De exemplu, cu comanda „ adb reboot-recovery”  putem comanda dispozitivul să repornească și să încarce partiția / recovery.

Între timp, comenzile fastboot sunt „mai puternice” în anumite momente, deoarece ne permit de la formatarea partițiilor („ format ”) la pornirea nucleului, chiar și cu telefonul oprit .

Dacă sunteți interesat de acest subiect și doriți să aflați mai multe, consultați Ghidul de bază pentru comenzile ADB și Ghidul de utilizare practică Fastboot . Sunt destul de auto-explicative și ajută la înțelegerea acestor tipuri de instrumente un pic mai bine.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .