Ghid de bază pentru comenzile ADB pentru Android - Android fericit

Unul dintre avantajele utilizării Android este că putem accesa „adâncimile” dispozitivului nostru și putem atinge practic tot. Pentru cei de neînțeles și dincolo. Pentru a face acest lucru, Android ne oferă mai multe instrumente, cum ar fi, de exemplu, ADB ( Android Debug Bridge sau Android Debug Bridge ).

ADB este un program inclus în kitul de dezvoltare Android (Android Studio) și include o serie de comenzi pe care le putem executa într-o fereastră simplă de comandă pentru a comunica cu dispozitivul nostru direct de pe un PC .

Pe lângă comenzile ADB menționate , putem folosi și așa-numitele comenzi fastboot , o serie de comenzi pe care le putem utiliza din bootloader-ul Android, fără a intra efectiv în sistemul de operare.

Pe scurt, 2 instrumente care sunt excelente pentru noi dacă vrem să instalăm ROM-uri personalizate , să rootăm sau pur și simplu să aflăm puțin mai multe despre Android.

Cerințe pentru utilizarea comenzilor ADB și Fastboot

Pentru a utiliza comenzile ADB și a comunica cu un dispozitiv Android, trebuie să descărcăm și să instalăm cel cunoscut sub numele de Android Studio sau Android SDK . Poate fi descărcat de pe pagina oficială de dezvoltare Android.

În cazul în care lucrăm cu Windows , va trebui pur și simplu să executăm pachetul pe care tocmai l-am descărcat. Dacă avem întrebări, putem consulta manualul de instalare. Utilizatorii Linux și Mac au, de asemenea, versiunile corespunzătoare pe pagina oficială Android Studio menționată mai sus.

În cele din urmă, amintiți-vă că este necesar să activați depanarea USB a terminalului. În plus, va trebui să instalăm driverele de dispozitiv corespunzătoare pe PC.

Cele 10 cele mai utilizate comenzi ADB

În continuare, vă arătăm câteva dintre cele mai frecvente comenzi ADB utilizate pentru a interacționa cu un telefon sau tabletă Android.

Pentru ca comenzile să funcționeze corect, trebuie să deschidem terminalul de sistem și să mergem pe aceeași cale în care am instalat pachetul de dezvoltare Android (de obicei în C: / sau în fișierele programului).

Dacă dorim în orice moment să transferăm sau să apelăm un fișier, se recomandă ca acesta să fie localizat în aceeași cale .

1 # dispozitive adb

Comanda „dispozitiv adb” este una dintre cele mai de bază. Se folosește pentru a ști dacă dispozitivul comunică corect cu computerul. Deschidem un terminal de sistem și tastăm direct comanda. Dacă totul a decurs bine, ni se va afișa o listă a dispozitivelor conectate, cu numărul de serie și starea lor.

2 # instalare adb

Acesta pare destul de evident, nu? Cu această linie de comandă putem instala aplicații în format apk pe dispozitiv, direct din consola de comandă a computerului nostru.

adb install app.apk

De exemplu : adb install whatsapp.apk

3 # adb push

Cu „adb push” putem transfera fișiere de pe PC pe calea indicată a dispozitivului Android. Este suficient să lăsați fișierul pe aceeași cale în care ne aflăm în fereastra de comandă și să scrieți următoarele:

Adb push numele fișierului destination_path

De exemplu : adb push movie.mp4 / sdcard / movies

4 # adb pull

În acest caz, ceea ce vom face este opus: copierea fișierelor de pe dispozitiv pe computer. Fișierul va fi copiat pe aceeași cale în care ne aflăm în consola de comandă.

Adb pull nume de fișier source_path

De exemplu : adb pull despacito.mp3 / sdcard / trash can

5 # adb reboot

Cu această comandă vom reporni dispozitivul Android direct din consola de comandă.

De exemplu: repornirea adb

6 # adb reboot-bootloader

Ca și în cazul comenzii anterioare, vom reporni terminalul, dar de această dată încărcând meniul bootloader al dispozitivului. Lucru care poate fi util dacă suntem sărate cu ROM-uri și permisiuni de root.

De exemplu: adb reboot-bootloader

7 # adb reboot-recovery

Cu această comandă repornim dispozitivul, încărcând modul de recuperare. La fel ca cea precedentă, este o comandă foarte simplă.

De exemplu: adb reboot-recovery

8 # dispozitive fastboot

Când ne aflăm în bootloader, fiind în afara sistemului de operare Android, nu vom putea executa comenzile adb. În schimb, vom avea nevoie de comenzile fastboot.

Cu comanda dispozitivelor fastboot putem confirma dacă Androidul nostru are modul fastboot activat și dacă există comunicare între dispozitiv și computer.

De exemplu: dispozitive fastboot

9 # adb shell

Comanda adb shell este una dintre cele mai complexe și avansate. Pe de o parte, putem scrie pur și simplu „adb shell” și vom vedea conținutul și permisiunile folderelor și fișierelor din terminal.

De asemenea, putem efectua acțiuni mai avansate, cum ar fi schimbarea permisiunilor sau rularea unui script din shell-ul dispozitivului.

Adb shell

De exemplu: adb shell chmod 666 /sdcard/morralla/despacito.doc

10 # adb logcat

Cu această ultimă comandă putem vedea jurnalele de evenimente înregistrate pe dispozitiv. Orientat în special către dezvoltatori și similare (deși, dacă sunteți puțin curioși, vă puteți distra bine urmărind liniile de date și comenzile de pe ecranul computerului).

De exemplu: adb logcat

În plus, dacă aveți un telefon Pixel sau Nexus, puteți utiliza și comanda „ fastboot oem unlock ” pentru a debloca bootloader-ul terminalului dvs. folosind această comandă simplă.

Alte comenzi ADB pentru utilizatori avansați

Dacă ați dorit să aflați mai multe despre comenzile ADB Android, vă las un link foarte interesant în care puteți vedea toate comenzile ADB și cum să le puneți în practică.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .