Cum să controlați și să reduceți consumul de date pe Android

Oh baiete Consumul de date în telefonia mobilă a crescut în ultimii ani. Aplicațiile și actualizările lor constante ocupă din ce în ce mai mult spațiu și asta fără a intra în evaluarea problemei aplicațiilor de streaming. Dacă vrem să vizionăm Netflix, YouTube sau altele asemenea departe de o rețea WiFi, mâncăm 1 gig sau 2 fără să ne dăm seama.

Spotify consumă, de asemenea, o bună parte din date, iar anunțurile pe care le vedem în toate aceste aplicații și jocuri își asumă și ele partea. Megaocteții zboară ca un porumbel în vânt și, de fiecare dată, trebuie să jonglăm mai mult pentru a ne atinge capetele, păstrând tipul.

Astăzi, vom vedea cum putem monitoriza consumul de date pe care le face pe dispozitivul Android . Ceva care ne va ajuta nu numai să avem un control mai mare, ci și să reducem eficient acest consum. Am inceput!

Cum să verificăm câte date am consumat din rata noastră lunară

În primul rând, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să știm care este consumul nostru real de date . Aceasta este o informație pe care o putem verifica în mod normal accesând site-ul web al furnizorului nostru de internet, dar adevărul este că Android oferă un sistem mai detaliat (și mai ales rapid) pentru a obține aceste informații.

Consumul meu lunar de date mobile în panoul Euskaltel: impracticabil și oferă, de asemenea, foarte puține detalii.

Tot ce trebuie să facem este să accesăm „ Setări -> Rețea și Internet -> Utilizarea datelor ”. De aici putem vedea dintr-o privire un grafic cu consum lunar de date, precum și o defalcare a datelor în funcție de aplicație.

Este important ca în acest moment să facem câteva ajustări:

  • Pe de o parte, modificați avertismentul de date pentru a se potrivi cu numărul de GB pe lună pe care i-am contractat.
  • Ajustați ciclul de facturare (în mod implicit începe să se numere din prima zi a lunii).

Notă: aceste date pot fi setate din „Setări -> Rețea și Internet -> Utilizarea datelor -> Ciclul de facturare”.

În plus, Android ne permite, de asemenea, să „oprim robinetul”, astfel încât, la un moment dat, să nu mai poată fi consumate date . Putem activa această opțiune din „ Utilizarea datelor -> Ciclul de facturare -> Setați limita datelor ”. Perfect pentru operatorul nostru să nu ne perceapă un bonus în cazul depășirii limitei lunare stabilite.

Acum, cu toate setările configurate corect, putem ști câte megaocteți am consumat în timp real . Aveți grijă, aici nu este luată în considerare utilizarea datelor WiFi, ci doar datele mobile (putem vedea acest lucru din „ Setări -> Rețea și Internet -> Utilizarea datelor -> Utilizarea datelor cu WiFi ”).

Cum să mențineți consumul de date mobile la distanță și să reduceți

Primul lucru pe care l-am putea face acum este să aruncăm o privire asupra defalcării utilizării datelor în funcție de aplicație. Există anumite aplicații care cheltuiesc o mulțime de date, cum ar fi Twitter, Facebook sau YouTube. Vestea bună este că multe dintre aceste aplicații pot fi configurate astfel încât consumul lor să fie mai mic.

Acum câteva luni am scris ACEASTĂ altă postare, cu indicații despre setările de salvare a datelor  pentru unele dintre aceste aplicații gălăgioase. Vă rugăm să aruncați o privire pentru a vedea în detaliu ajustările personalizate care trebuie făcute în fiecare caz.

Activați salvarea datelor

Până acum, cu siguranță ați văzut butonul „ Salvarea datelor ” în meniul de setări din „ Rețea și Internet -> Utilizarea datelor ”. Activarea acestei opțiuni ne va asigura că aplicațiile pe care le-am instalat nu consumă date atunci când sunt în fundal .

Aceasta este o ajustare care poate face diferența, deoarece aceste tipuri de procese în câteva secunde includ lucruri precum actualizări automate ale aplicațiilor, verificarea e-mailurilor noi, actualizări Facebook și alte activități care pot duce la un consum semnificativ de megaocteți în final a lunii.

Lucrul bun este că sistemul ne permite să discriminăm anumite aplicații, astfel încât să nu li se aplice această restricție de date. Pentru a face acest lucru, în meniul „ Salvare date ” , trebuie doar să activăm fila, să facem clic pe „ Date nelimitate ” și să selectăm aplicațiile pe care nu dorim să le blocăm.

Notă: Dacă vrem să știm cât consumă o anumită aplicație în fundal , trebuie să introducem secțiunea de utilizare a datelor doar după aplicație pentru a vedea detaliile. Astfel putem ști dacă este convenabil pentru noi să restricționăm utilizarea datelor în fundalul aplicației menționate.

Utilizați o aplicație de salvare a datelor, cum ar fi Datally

Dacă cu aceasta nu avem suficient, putem încerca și Datally, o aplicație dezvoltată de Google care permite un control mai mare al datelor pe care le cheltuim cu mobilul nostru.

În această imagine, browserul Chrome și Google Maps au restricționat accesul la Internet (lacăt închis)

Pe lângă faptul că ne permite să vedem un consum mai detaliat al aplicațiilor pe care le-am instalat , Datally are o funcție care ne ajută să găsim puncte WiFi din apropiere și gratuite.

Dar punctul forte al aplicației este modul „Data Saving”, cu care creăm un VPN în care numai aplicațiile pe care le indicăm pot trimite și primi date .

Este un sistem similar cu ceea ce putem găsi deja în Android 7.0 și versiuni ulterioare, dar cu o interfață mai ușor de utilizat, iar cel mai bun lucru este că este compatibil și cu telefoanele care încep cu Android 5.0 .

Împreună cu aceste sfaturi, putem îndeplini și alte sarcini care ne vor ajuta să reducem consumul de date, cum ar fi dezactivarea actualizărilor automate, cumpărarea versiunilor plătite ale acelor aplicații și jocuri care au o mulțime de reclame sau utilizarea modul offline al aplicațiilor precum Netflix și altele asemenea pentru a descărca conținut numai atunci când suntem conectați la o rețea WiFi.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .