Cum se folosește Android fără aplicații și servicii Google - Android fericit

Întotdeauna a existat o anumită îngrijorare cu privire la cantitatea mare de informații pe care Google le colectează despre noi. Pe de o parte, are partea sa bună, deoarece asta face ca aplicațiile să ne arate informații super-personalizate, dar și partea întunecată înflorește, și anume că nu știm în ce măsură este în discuție securitatea datelor noastre personale .

Putem folosi un dispozitiv Android fără aplicații Google?

Dacă vrem să ne distanțăm de Google, trebuie să ținem cont de mai mulți factori. Compania Big G este integrată în toate domeniile vieții noastre pe Internet: folosim motorul său de căutare pentru a obține informații pe web, vizionăm videoclipuri pe YouTube, navigăm cu Chrome, îi folosim hărțile pentru a conduce și a ne deplasa și nu putem uită de asistentul tău virtual.

Poți trăi fără toate acestea? Ei bine, adevărul este da, dar de la bun început nu este atât de ușor pe cât pare (mai ales dacă aveți un telefon Android). În continuare, vom examina toate modificările pe care trebuie să le facem în terminalul nostru Android, astfel încât acesta să funcționeze fără niciuna dintre aplicațiile și serviciile Google Play.

1- Instalați un ROM personalizat

Unul dintre cei mai importanți pași pentru a scăpa de privirea veșnică a Google este instalarea unui ROM personalizat. În acest fel, vom înlocui versiunea Android care vine în mod implicit pe telefonul nostru cu o versiune mai personalizabilă, unde vom avea un control mai mare asupra aplicațiilor și serviciilor preinstalate în sistem.

Majoritatea ROM-urilor personalizate se bazează pe AOSP (Android Open Source Project), dar nu sunt preinstalate cu niciunul dintre serviciile Google proprietare pe care le vedem pe majoritatea dispozitivelor Android, inclusiv în Google Play Store.

Acum, instalarea unui ROM personalizat implică deblocarea încărcătorului de încărcare a telefonului nostru, instalarea unei noi recuperări personalizate și intermiterea unui ROM compatibil cu dispozitivul. O opțiune bună în acest sens este Lineage OS (succesorul popularului CyanogenMod), considerat unul dintre cele mai bune ROM-uri personalizate pentru Android datorită gradului ridicat de securitate și confidențialitate.

2- Instalați MicroG în loc de Google Apps (Gapps)

După cum am spus, ROM-urile AOSP nu includ aplicațiile și serviciile de bază Google, deși acest lucru ne lasă puțin în afara jocului, deoarece multe aplicații terțe interacționează și folosesc aceste componente esențiale pentru a funcționa corect .

O modalitate de a ne menține telefonul operațional fără a recurge la serviciile Google este să instalăm MicroG . Acesta este responsabil pentru oferirea tuturor acestor servicii esențiale, dar fără a trece prin filtrul Google.

3- Înlocuiți Magazinul Google Play cu un magazin de aplicații alternativ

Magazinul de aplicații Google este unul dintre cele mai dificile instrumente de pus deoparte: aici se află toate aplicațiile pe care le instalăm pe Android. Din fericire, pe lângă câteva depozite alternative de aplicații destul de interesante, putem să ne deplasăm prin magazinul Google Play folosind Aurora Store .

Depozitul Aurora oferă aceleași aplicații și actualizări pe care le-am găsi în Play Store, deși va trebui să le instalăm manual folosind fișiere APK. Nu este la fel de rapid ca apăsarea butonului „Instalare” și atât, dar ne permite să instalăm orice aplicație fără a utiliza un cont Google sau oricare dintre serviciile sale asociate.

Un alt avantaj remarcabil este că, dacă avem permisiuni root, Aurora este capabilă să actualizeze automat toate aplicațiile și chiar ne permite să dezinstalăm aplicațiile de sistem! Dacă ne gândim la asta cu răceală, este încă un preț mic de plătit pentru a ne elibera de cătușele Google.

4- Înlocuiți Google Chrome cu Brave

Ar fi inutil să instalăm un ROM personalizat, MicroG și un depozit alternativ de aplicații dacă vom folosi apoi Chrome pentru a naviga pe Internet. În acest sens, este important să înlocuim browserul Google cu altul mai strict în ceea ce privește confidențialitatea și securitatea datelor noastre personale.

O alternativă bună este Brave, un browser cu un set larg de caracteristici axate pe confidențialitate. Trafic de date criptat, blocare script, blocare cookie și multe altele. De asemenea, este rapid ca puțini alții. Iată o listă cu cele mai bune browsere pentru a menține confidențialitatea pe Android .

Descărcați QR-Code Brave Browser: browser rapid, sigur și privat Dezvoltator: Brave Software Preț: Gratuit

Descărcați Brave în APK

5- Schimbați motorul de căutare Google pentru DuckDuckGo

Dacă vrem să ne distanțăm de ecosistemul Google, nu avem altă opțiune decât să oprim „googling” lucrurile în motorul său de căutare. Pentru aceasta ne putem referi la DuckDuckGo, un motor de căutare care ne oferă aceleași funcții ca și motorul de căutare Google, dar cu un strat suplimentar de confidențialitate. Acest lucru ne va ajuta să scăpăm de reclame personalizate bazate pe istoricul căutărilor noastre, printre altele.

Accesați DuckDuckGo

6- Înlocuiți mesajele Android cu Signal

Aplicația implicită pentru a trimite mesaje SMS pe un Android cu pachetul standard de aplicații Google (Gapps) este aplicația „Mesaje”. Prin urmare, dacă dorim să punem Google deoparte pe dispozitivul nostru, va trebui să găsim o alternativă fezabilă pentru a trimite mesaje SMS.

Una dintre cele mai bune alternative în prezent este aplicația Signal, care ne permite să conversăm, dar și să trimitem mesaje text SMS / MMS de pe o platformă de mesagerie criptată.

Descărcați QR-Code Signal - Mesagerie privată Dezvoltator: Signal Foundation Preț: Gratuit

Descărcați Signal în APK

7- Înlocuiți Google Maps cu OpenStreetMap

Google Maps oferă un serviciu cu adevărat util șoferilor și ne ajută să stabilim cele mai bune rute atunci când mergem cu mașina și să știm dacă există mult trafic într-o anumită zonă, printre altele.

Din fericire putem scăpa de Google Maps trecând la OpenStreetMap, un instrument open source bazat pe proiectul MAPS.ME cu ajutorul căruia putem obține informații actualizate despre hărți, navigare offline și date de trafic local, precum și alte funcții interesante.

Descărcați OsmAnd QR-Code - Hărți și navigare offline Dezvoltator: OsmAnd Preț: Gratuit

Descărcați OsmAnd în APK

8- Înlocuiți Google Drive cu Dropbox

Adevărul este că este dificil să recomandăm un produs care este atât de strâns legat de Microsoft ca alternativă la un produs Google, dar asta este viața. Chiar și așa, Dropbox pune un accent deosebit pe securitatea și confidențialitatea informațiilor despre utilizatori, așa că dacă căutăm un instrument pentru stocarea fișierelor în cloud, aceasta este una dintre cele mai acceptabile opțiuni pe cât posibil (desigur, dacă doriți să vă protejați datele 100%, va fi întotdeauna mai bine să nu stocați nimic online).

Descărcați QR-Code Dropbox: Cloud Storage Dezvoltator: Dropbox, Inc. Preț: Gratuit

Descărcați Dropbox în APK

9- Schimbați Gmail pentru ProtonMail

E-mailul este un alt instrument cheie de pe orice dispozitiv Android care merită sărind. Aici, ceea ce v-am recomanda este să instalați un client de e-mail, cum ar fi Proton Mail, care are criptare PGP end-to-end , ceea ce înseamnă că un e-mail poate fi citit doar de către expeditor și destinatar, pe lângă alte funcții interesante. cum ar fi e-mailurile autodistructive. Puteți găsi alte alternative puternice la Gmail în ACEST ALT POST .

10- Înlocuiți tastatura Google cu AnySoftKeyboard

Un alt dintre aceste utilități esențiale este tastatura și, după cum vă puteți imagina, cel care vine standard pe Android este GBoard, tastatura Google. Un instrument cu care ne-am obișnuit și care nu este ușor de lăsat deoparte.

Cu toate acestea, astăzi există încă alte tastaturi Android cu adevărat puternice, precum AnySoftKeyboard, o tastatură open source cu suport pentru mai multe limbi, modul incognito, emojis și diverse teme de personalizare. De asemenea, puteți găsi alte tastaturi alternative în postarea „ Cele mai bune tastaturi pentru Android ”.

Descărcați QR-Code AnySoftKeyboard Dezvoltator: Menny Even Danan Preț: Gratuit

Descărcați AnySoftKeyboard în APK

Pe lângă toate aceste schimbări pe care tocmai le-am menționat, va trebui să lăsăm deoparte vechile obiceiuri, precum utilizarea YouTube ca platformă de divertisment (putem trece prin Twitch sau DailyMotion, deși oferta nu este variată) și să renunțăm la utilizarea aplicații precum Google Photos (putem instala Amazon Photos, deși în cele din urmă vom înlocui o corporație mare cu alta) cu alte aplicații de galerie offline, cum ar fi Galeria simplă, pentru a salva fotografiile în siguranță în memoria internă a dispozitivului.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .