De câtă memorie RAM are nevoie într-adevăr un telefon mobil?

Cumpărarea unui smartphone poate deveni o adevărată durere de cap. Mergem la magazin și găsim caracteristici și diagrame cu specificații pline cu numere. Cifre pe care de multe ori nu le putem asocia cu performanțele reale pe care ni le poate oferi acel telefon. RAM este de obicei una dintre aceste componente.

Nu credeți că nici voi sunteți singurii. Aproape toți ne-am dat seamacu cât mai multă memorie RAM va funcționa mai bine smartphone-ul nostru , deși nu suntem pe deplin clari de ce. Este chiar așa?

Memorie RAM: la ce servește?

Înainte de a începe să discutați dacă este mai bine să aveți mai mult sau mai puțin RAM, ar fi util să clarificați ce este exact RAM și ce rol joacă în performanța unui telefon mobil.

Când instalăm o aplicație sau un joc, CPU (Unitatea Centrală de Procesare) și GPU (Unitatea de Procesare Grafică) fac toate lucrările de procesare, dar care este funcția RAM?

RAM ( Random Access Memory , sau memorie cu acces aleator) este o unitate de stocare, mult mai rapidă atunci când vine vorba de citirea și scrierea informațiilor decât cea a unui hard disk sau a unei unități de stocare interne.

Pentru a ne face o idee, când rulează o aplicație sau un joc, toate datele sale sunt încărcate în RAM. Astfel, atâta timp cât aplicația este în memorie RAM, putem reveni la ea aproape instantaneu, fără a fi nevoie să așteptăm să se încarce din nou din memoria internă. Prin urmare, este esențial să puteți face mai multe sarcini pe un smartphone și să rulați mai multe aplicații în același timp - fără a fi nevoie să așteptați câteva secunde între executarea unei acțiuni și a alteia.

Aplicațiile și procesele pe care le-am încărcat în RAM vor continua să fie acolo, atâta timp cât există spațiu disponibil, până când trebuie să rulăm o nouă aplicație și trebuie să eliberăm spațiu pentru a face loc acestui nou proces.

Prin urmare, cu cât avem mai multă memorie RAM, cu atât mai multe aplicații pot rula simultan .

Memoria RAM servește, de asemenea, pentru a stoca toate acele procese care rulează în fundal, cum ar fi verificarea dacă am primit vreun e-mail nou, ceva care este de obicei destul de util, de altfel.

Asta face mobilul nostru cu RAM

După cum am spus, RAM ne ajută practic să continuăm să rulăm aplicații în fundal, fără ca mobilul să încetinească. Dar, ca majoritatea lucrurilor, chestiunea nu este atât de simplă. Adevărul este că memoria RAM este deja utilizată, chiar înainte ca Android să înceapă să funcționeze când pornim telefonul.

Pur și simplu, asta face telefonul nostru cu memoria RAM a dispozitivului.

  • Spațiul kernel : telefoanele Android au un kernel foarte similar cu Linux. Nucleul este stocat într-un fișier comprimat special care este extras direct în memoria RAM când pornim telefonul mobil.
  • Stocare virtuală a fișierelor : Există câteva foldere și fișiere în cadrul „arborelui” sistemului care nu sunt în întregime „reale”. Sunt un fel de pseudo-fișiere care sunt generate la pornire și stochează anumite informații, cum ar fi utilizarea bateriei sau viteza procesorului. În Android aceste fișiere sunt stocate în folderul / proc , care trăiește liniștit în memoria RAM a telefonului nostru mobil.
  • Setări IMEI și frecvență radio : datele IMEI și setările de frecvență radio ale telefonului sunt stocate în NVRAM (o memorie nevolatilă care nu este ștearsă când oprim telefonul). Dar când pornim telefonul, aceste date sunt transferate pe RAM pentru a putea pune modemul în funcțiune.
  • GPU : GPU-ul are nevoie de memorie pentru a funcționa - și pentru ca noi să vedem ceva pe ecran. Este ceea ce este cunoscut sub numele de VRAM, dar, din păcate, smartphone-urile de astăzi nu au o unitate specifică pentru aceasta. Prin urmare, ei folosesc în schimb memoria RAM.

Odată ce toate aceste date au fost încărcate și avem mobilul în funcțiune, restul spațiului liber care rămâne în RAM este ceea ce va fi disponibil pentru ca aplicațiile și jocurile noastre să ruleze.

Creșterea de neoprit a memoriei RAM

Un fapt curios: primul telefon Android - HTC Dream din 2008 - avea doar 128 MB de RAM , iar primul iPhone a încorporat și o memorie RAM de 128 MB.

Urcarea de atunci a fost exponențială și astăzi găsim deja telefoane mobile precum Vivo XPlay 7 și Oppo FInd X, ambele cu 10 GB RAM. Se pare că un telefon cu 6 GB RAM sau chiar cei 8 GB ai altor telefoane hipermusculate precum One Plus 5T le-ar părea puțin.

Ceea ce ne vând aceste mărci este că sunt smartphone-uri capabile de multitasking mai puternic, păstrând mai multe aplicații în fundal decât alte telefoane mobile cu capacitate mai mică.

Dezavantajele de a avea prea multă memorie RAM în telefonul mobil

Dar să nu ne păcălim pe noi înșine, întrucât nu totul sunt avantaje. A avea mai multă memorie RAM decât avem nevoie poate fi, de asemenea, în detrimentul mobilului nostru. De ce?

Cu cât introduceți mai mult RAM într-un telefon mobil, cu atât va consuma mai multă energie și, în consecință, bateria se va scurge mai repede. Acest lucru se datorează faptului că memoria RAM consumă aceeași cantitate de energie, fie că este plină sau goală .

Pe scurt, dacă avem mai multă memorie RAM decât folosim, vom pierde bateria inutil.

În plus, dacă avem multe aplicații încărcate în RAM, acestea vor continua să funcționeze în fundal, făcând CPU să funcționeze prea mult. Acest lucru va însemna și un cost suplimentar în consumul bateriei.

Acolo lucrează din greu, așa cum trebuie să fie!

Dar iPhone? De ce este memoria ta atât de scăzută?

Luând în considerare acest lucru, pare logic atunci că alți producători precum Apple preferă să facă față creșterii RAM cu precauție. De-a lungul anilor, iPhone-urile au montat întotdeauna RAM-uri mai mici , de la 2 la 4 GB - iPhone 7, de exemplu, are doar 2 GB de RAM. O diferență notabilă față de restul flagship-urilor care funcționează cu Android.

Apple a obținut aceleași rezultate cu mai puțină memorie RAM și este ceva ce trebuie să prețuim. Cheia este în modul în care ambele sisteme de operare, atât Android cât și iOS, gestionează memoria terminalului.

În cazul Android, gestionarea memoriei se face folosind un sistem numit „colectarea gunoiului”, în timp ce iOS utilizează un sistem de referință. Dacă căutăm pe Internet, vom vedea că există dispute grele cu privire la care dintre cele 2 sisteme este mai bun, dar pare să fie mai mult sau mai puțin recunoscut de toată lumea că sistemul de colectare a gunoiului Android are nevoie de mai multă memorie pentru a evita eșecurile de performanță .

Cu cât RAM este mai liberă și neutilizată, cu atât mai rău

Gândirea că a avea mai multă memorie gratuită pe telefon este un indicator al performanței bune este o concepție greșită. Mai ales când vorbim despre un smartphone.

În ziua mea, utilizarea medie a memoriei RAM a mobilului meu este de 61%.

Telefoanele mobile au fost dezvoltate pentru a utiliza cât mai multă memorie posibil, iar a avea memorie RAM gratuită nu va face ca dispozitivul să meargă mai repede sau să consume mai puțină baterie. După cum am discutat anterior, memoria RAM consumă aceeași cantitate de energie, indiferent dacă conține date sau nu.

De asemenea, putem obține efectul opus dacă încercăm să eliberăm spațiu RAM. Aceasta înseamnă că, atunci când deschidem din nou aplicația respectivă, va trebui să lansăm din nou operațiunea de încărcare a memoriei și asta consumă o cantitate bună de baterie.

Memoria se vinde și este, de asemenea, ieftină

În cele din urmă, suntem cu toții clari că a spune că un telefon mobil are o memorie RAM mai puternică decât restul este un factor comercial și ne servește de minune pentru a vinde telefonul mobil. De asemenea, aceasta este una dintre cele mai ieftine componente în comparație cu alte obiecte hardware. Prin urmare, este logic ca producătorii să încerce să „ne vândă bicicleta” prin includerea mai multor RAM în telefoanele lor emblematice.

Cantitatea de memorie RAM de care are nevoie un smartphone va depinde de utilizarea pe care o facem, dar este clar că nu mai este problema cu care a fost acum ceva timp. Poate că jucătorii și cei mai exigenți utilizatori - editare video și altele asemenea - observă diferența cu un telefon mobil de 6 GB sau mai mult. În orice caz, pentru marea majoritate a utilizatorilor cu 4 GB avem în prezent mai mult decât suficient. De acolo, este un exces care poate chiar să se întoarcă împotriva noastră.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .