Ce este un eSIM și cum diferă de un SIM standard

Dacă vă gândiți să cumpărați noul Pixel 4 sau v-ați uitat la iPhone 11, este posibil să fi văzut că caracteristicile sale includ și integrarea unui eSIM. ¿ Ce este un Esim exact și modul în care aceasta funcționează? Și cel mai important, chiar merită?

Ce este un eSIM?

Un eSIM sau „SIM virtual” nu este altceva decât o cartelă SIM încorporată  într-un dispozitiv electronic. Au fost create cu intenția de a înlocui cartelele SIM actuale, iar diferența mare este că eSIM-urile au o dimensiune mult mai mică.

Deoarece sunt integrate în placa de bază mobilă, constatăm că, cu acest tip de carduri, nu pot fi inserate sau eliminate de pe dispozitiv. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu putem schimba numărul de telefon sau de operator, deoarece eSIM-urile pot fi suprascrise  fără complicații majore.

De fapt, aceste tipuri de modificări ar trebui să fie mult mai agile cu eSIM-urile, deoarece teoretic nu este necesar să mergeți la magazin pentru a ridica cardul sau așteptați ca firma să ni-l trimită prin poștă. Cu un simplu apel telefonic sau cu gestionarea internetului, am putea avea noul nostru număr 100% operațional și gata să plecăm la război.

În prezent, în Spania există 5 operatori care oferă serviciul eSIM în unele dintre tarifele lor: Movistar, O2, Orange, Pepephone și Vodafone.

Diferențe între un eSIM și o cartelă SIM standard

La nivel tehnic, eSIM utilizează aceeași tehnologie și funcționează în aceleași rețele GMS ca o cartelă SIM tipică. Ceea ce diferă este dimensiunea: dacă un nano SIM are o dimensiune de aproximativ 108 mm², eSIM-urile rămân la 30 mm², ocupând o suprafață de 4 ori mai mică.

Cealaltă mare divergență, așa cum am menționat puțin mai sus, este că eSIM-urile, deoarece sunt integrate în circuitele dispozitivului, nu pot fi îndepărtate sau manipulate de către utilizator (în caz de eșec poate fi o lovitură la stomac).

Avantajele utilizării unui card eSIM

La nivel de proiectare, ocupând atât de puțin spațiu, dacă producătorul decide să integreze un eSIM, are avantajul de a avea mai mult spațiu pentru a adăuga noi componente sau pentru a include o baterie mai mare.

Acest lucru face posibilă și reorganizarea aspectului intern al componentelor în modul cel mai convenabil, deoarece nu este necesar ca SIM-ul să fie pe una dintre părți pentru a-l accesa. Prin urmare, este, de asemenea, mult mai ușor să realizezi alte funcționalități suplimentare, cum ar fi faptul că dispozitivul este rezistent la apă.

Cu toate acestea, cel mai mare avantaj pentru utilizator este că nu mai trebuie să se îngrijoreze de pierderea cardului sau de găsirea unui clip cu care să deschidă tava SIM.

În plus, eSIM facilitează foarte mult utilizarea dual SIM-ului în telefonie - care are două numere de telefon -, deoarece cel puțin deocamdată, toate telefoanele mobile cu eSIM vin și cu un slot pentru nanoSIM.

În cele din urmă, dacă operatorul nostru a permis acest lucru, am putea folosi și același număr de telefon pentru a ne conecta la Internet de pe diferite dispozitive cu o cartelă eSIM integrată.

Dezavantaje

Dar nu totul sunt flori. Dacă avem un eSIM, vom avea și alte probleme, mai ales la nivel operațional. Dacă într-un moment dat nu mai avem linie sau date, nu putem elimina eSIM și nu îl putem conecta la un alt telefon mobil pentru a verifica dacă problema este legată de card sau de dispozitivul în sine.

La toate acestea trebuie să adăugăm, în plus, că, la fel ca toate noile tehnologii, acestea durează ceva timp să fie implementate și, cel puțin până în 2019, disponibilitatea eSIM-urilor este destul de limitată. Avem cel mai recent iPhone (iPhone 11, iPhone XS și XR) Pixel 2, 3 și 4, precum și câteva ceasuri inteligente (Apple Watch, Samsung Watch și Huawei Watch 2), dar puțin altceva.

Concluzii

Totul indică faptul că eSIM-urile vor fi viitorul telefoniei mobile și al dispozitivelor inteligente și este probabil că acestea vor juca un rol foarte important în ceea ce este cunoscut sub numele de Internetul lucrurilor. Următorul nostru smartphone (sau următorul) poate avea chiar și un eSIM, dar în acest moment este o tehnologie care încă decolează. Este, fără îndoială, un complement interesant atunci când cumpărați un telefon mobil nou, dar în niciun caz nu ar trebui să fie considerat un factor determinant (cu excepția cazului în care suntem obișnuiți cu SIM dual din motive de muncă și ne-am săturat să pierdem carduri la fiecare două la trei).

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .