Câte grame cântărește 1 GB de date? - Androidul fericit

Informația este un concept abstract . Nu are masă până nu facem o reprezentare fizică a acesteia. De exemplu, dacă scriem o ecuație matematică sau un paragraf al lui Don Quijote pe o foaie de hârtie cu un creion, informațiile capturate pe ea vor face ca foaia să sufere o creștere în greutate echivalentă cu particulele de grafit care s-au lipit de ea. hârtie. O sumă cu siguranță minimă, dar până la urmă măsurabilă.

Acum, ce se întâmplă atunci când nu există suport „fizic” ca atare? Ce se întâmplă când, de exemplu, descărcăm un videoclip pe tabletă, instalăm un joc pe computer sau facem o fotografie cu telefonul mobil? Am putea determina o creștere reală în greutate pe dispozitivul nostru? Câte grame cântăresc toți acei megabytes de fotografii sau acel fișier de peste 10 gigabytes stocat pe hard disk?

Datele (informațiile) pot avea o greutate fizică cuantificabilă?

Dispozitivele de stocare a datelor, cum ar fi memoriile flash sau hard disk-urile, utilizează electroni pentru a capta și înregistra informații . Cea mai mică unitate de informații din calcul este bitul, care poate avea o valoare binară de 0 sau 1.

Ei bine, pentru a „înregistra” acel bit (0/1) într-un dispozitiv electronic, sistemele folosesc electroni, folosind un singur electron pentru a încărca un mic tranzistor care va determina valoarea binară a acelei mici celule de informații.

Notă: explicația reală este mult mai complexă, dar dacă doriți să aflați mai multe puteți obține informații mai detaliate în următoarea intrare Wikipedia.

Prin urmare, în același mod în care grafitul din creion are o anumită greutate, oricât de mică ar fi, și electronii au masă și, în consecință, informațiile pe care le transmit reprezintă, de asemenea, o ușoară creștere a greutății în dispozitivul în care sunt așezați. magazine.

Care este greutatea în grame a unui 1 gigabyte de date?

După cum vă puteți imagina, electronii au o greutate mică. Pentru a ne face o idee, pentru a trimite un e-mail simplu de 50 KB cu un anumit text - și poate o imagine dacă ne imaginăm - sunt necesari aproximativ 8 miliarde de electroni.

La început, aceștia pot părea o mulțime de electroni, dar dacă luăm în considerare faptul că un singur electron are o greutate de 908 x 10 ^ -30 grame , înseamnă că e-mailul nu cântărește nici măcar o patrulime de gram. O figură prea mică pentru a fi vizualizată? Să încercăm un exemplu mai „macro”.

Folosind formula lui Einstein e = mc², profesorul John D. Kubiatowicz, informatician la Universitatea din California, a calculat că umplerea unui Kindle cu 4 GB de date (cărți electronice în acest caz) mărește greutatea dispozitivului cu 0,000000000000000001 grame. Sau altfel spus, fiecare Gigabyte (GB) de informații ar avea o greutate de 0,00000000000000000025 de grame.

O cifră atât de mică încât chiar și atunci când încărcăm bateria aceluiași Kindle la maximum, greutatea dispozitivului crește de 100 de milioane de ori mai mult decât atunci când îl umplem cu cărți. Pe scurt, atunci când mobilul, tableta sau computerul nostru sunt pline de date, informații și documente, greutatea lor crește, da, dar este o greutate atât de mică încât abia este perceptibilă de instrumentele standard de măsurare.

Cât cântărește Internetul?

Cu ani în urmă, Eric Schmidt, fost CEO al Google, a ajuns să calculeze că Internetul conținea aproximativ 5 milioane de terabyți de informații, ceea ce ar echivala cu aproximativ 50 de grame de greutate. Cu alte cuvinte, am putea pune împreună toate fotografiile, videoclipurile, e-mailurile, documentele și paginile web din lume și acestea nu ar cântări nici măcar o zecime din ceea ce cântărește o minge de tenis . Sau după cum comentează în acest videoclip foarte interesant al VSauce, greutatea sa ar fi similară cu cea a unei căpșuni coapte.

Cu toate acestea, conform celor mai recente studii, 90% din toate datele găsite în prezent pe internet au fost încărcate în ultimii 2 ani, ceea ce ne-ar da să înțelegem că greutatea actuală a rețelei mari de rețele ar fi foarte mare mai mare, ajungând la o cifră de aproximativ 140 de grame.

Date care, în orice caz, pot varia în funcție de metodele de calcul pe care dorim să le folosim. Dacă luăm în considerare capacitatea de comunicare a Internetului, adică datele care sunt trimise între servere și clienți, streaming și alte informații, conform Cisco Visual Networking Index Initiative (2016), informațiile totale transferate prin Internet ar fi de 2 Zettabytes pe an, sau care este același 2 miliarde de Terabytes.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .