Curs Google gratuit pentru a programa aplicații Android în Kotlin

Dacă ați dorit întotdeauna să învățați cum să dezvoltați aplicații Android, dar nu aveți prea multă experiență în programare, astăzi poate fi ziua voastră norocoasă. Recent, Google tocmai a anunțat un nou curs gratuit de programare online numit Android Basics în Kotlin , cu care puteți obține cunoștințele necesare pentru a începe să vă creați propriile aplicații.

De fapt, acest lucru nu este ceva nou, deoarece acum 4 ani Google a lansat deja un nano-grad de bază de programare în Android bazat pe Java prin intermediul platformei Udacity. Am putea spune atunci că aceasta este versiunea reînnoită a aceluiași curs, dar concentrată pe Kotlin, unde ne învață de la instalarea Android Studio și a altor instrumente de dezvoltare, la înțelegerea funcționării unei baze de date, la construirea de interfețe și, în cele din urmă, la punerea împreună primele noastre aplicații pentru Android într-un mod simplu și didactic .

Ce este acest curs de programare a aplicațiilor pentru Android?

Este important să subliniem termenii „didactic” și „simplu”, deoarece, așa cum indică dezvoltatorul Kat Yuan în nota de prezentare a cursului, „Învățarea programării pentru prima dată poate fi intimidantă, dar se poate realiza fără a fi nevoie să numeri cu un background tehnic anterior. Scopul este de a arăta studentului instrumentele și resursele pe care dezvoltatorii Android profesioniști le folosesc. Astfel, vom învăța fundamentele programării cu exemple practice ”.

Dacă ne concentrăm pe conținutul cursului ca atare, acesta începe complet de la zero, de la instalarea Android Studio la crearea unei aplicații simple. Cursul va avea 5 unități, deși pentru moment doar prima unitate a fost lansată. Această unitate didactică are 20 de activități, care pot fi videoclipuri explicative teoretice create de experții Google sau ceea ce este cunoscut sub numele de Codelabs. Acestea din urmă sunt exerciții practice  de durată limitată în care elevul poate aplica teoria învățată într-un caz real. Toate acestea cu un test la final pentru autoevaluarea învățării dobândite.

Ce este Kotlin? Merită învățată această limbă?

Kotlin este un limbaj de programare orientat pe obiecte care rulează deasupra unei mașini virtuale Java și poate fi compilat în cod sursă JavaScript. Deși sintaxa sa nu este compatibilă cu Java, Kotlin este dezvoltat pentru a putea interacționa cu codul Java, care permite companiilor să migreze treptat către acest nou limbaj.

Limbajul a fost creat în 2016 și, pentru a ne face o idee, dintre cele mai populare 1000 de aplicații Android din prezent, 70% dintre ele sunt scrise cu Kotlin . Prin urmare, putem spune cu siguranță că este un limbaj cu multă greutate pe piața actuală de dezvoltare a aplicațiilor.

Dacă suntem interesați să ne extindem cunoștințele despre Kotlin, Google oferă și alte cursuri despre această limbă, cum ar fi Kotlin Bootcamp pentru programatori, Android Kotlin Fundamentals și Advanced Android în Kotlin pentru cei mai experți.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .