Cum se activează contorul de cadre pe secundă (FPS) în Windows 10

În noiembrie trecut, Microsoft a anunțat încorporarea unui contor cadru pe secundă (FPS) în bara de jocuri Xbox. O informație esențială dacă dorim să cunoaștem adevărata performanță a unui joc și să verificăm dacă este adevărat atunci când un dezvoltator ne spune că jocul poate rula la 60 fps fără a se deranja. În continuare, vă explicăm cum să activați această nouă funcționalitate pe computerele cu Windows 10 .

Care sunt cadrele sau „cadrele” pe secundă într-un joc video?

Cadrele pe secundă ( cadre pe secundă în engleză) sunt măsura utilizată pentru a număra numărul de cadre sau imagini care sunt afișate pe ecran pentru o secundă. În timpul desfășurării sau dezvoltării unui joc video, această cifră poate varia de la câțiva FPS la 60FPS (care este de obicei suma maximă standard la care aspiră majoritatea blockbusterelor din lumea jocurilor) în funcție de încărcarea grafică a titlului și de capacitatea programatorilor de a menține jocul fluid chiar și în cele mai solicitante momente tehnice. Cu hardware-ul potrivit, se pot realiza chiar și 240FPS.

Ar trebui clarificat faptul că da, aceste date nu sunt o indicație a calității imaginii (pentru aceasta ar trebui să ne uităm la rezoluție), ci a ratei de reîmprospătare a conținutului audiovizual care ni se arată pe ecran.

Cum se activează Windows 10 Native FPS Counter

În funcție de actualizările pe care le-a primit PC-ul nostru, este posibil să avem deja Xbox Game Bar printre aplicațiile Windows 10. Noul contor fps ar trebui să apară automat, deoarece este o funcție lansată la mijlocul lunii noiembrie.

O putem verifica pur și simplu apăsând tasta Win + G sau tastând „Xbox Game Bar” în Cortana. Odată ce aplicația este deschisă, vom găsi contorul de cadre în fereastra „ Performanță ”.

Dacă facem clic pe câmpul „FPS -” vom vedea că se deschide un meniu derulant în care trebuie să acordăm anumite permisiuni utilizatorului nostru. Selectăm „Solicitați acces”, acordăm permisiunea pertinentă și apoi repornim computerul pentru ca modificările să aibă efect.

Odată ce computerul este repornit, trebuie doar să deschidem un joc și să lansăm aplicația (Win + G) pentru a vedea contorul de fps în timp real.

Cum se obține bara de joc Xbox

Dacă încă nu avem instrumentul instalat, îl putem găsi și disponibil gratuit în Magazinul Microsoft.

  • Deschideți Microsoft Store (îl pot găsi în Cortana sau în lista de aplicații din meniul Start) și căutați aplicația Xbox Game Bar .
  • Instalați aplicația și așteptați actualizarea tuturor driverelor. Reporniți computerul.

  • Lansați un joc video pe computer și apoi executați combinația de taste „Win + G”.

Aceasta va deschide bara de joc Xbox, unde puteți vedea contorul de cadre, precum și alte date interesante legate de performanța jocului, cum ar fi consumul de CPU, GPU și RAM .

Contorul FPS nu funcționează?

Dacă contorul de cadre pe secundă nu afișează date, asigurați-vă că aveți drepturi de administrator pe computer și că faceți parte, de asemenea, din grupul local „ Utilizatori jurnal de performanță ”.

Pentru a verifica această ultimă informație, puteți tasta „ Management de echipă ” în Cortana, iar în panoul de administrare, navigați la „ Management de echipă (local)> Utilizatori și grupuri locale> Grupuri ”. Aici veți găsi un grup numit „ Utilizatori jurnal de performanță ”: dacă utilizatorul dvs. Windows 10 nu face parte din grup, adăugați-l și reporniți computerul.

De asemenea, puteți efectua aceeași acțiune prin comenzi, deschizând o fereastră de terminal cu permisiuni de administrator și lansând următoarea comandă:

net localgroup "Utilizatori jurnal de performanță" / adăugare

Odată ce comanda este aplicată, se recomandă repornirea computerului, astfel încât noile politici să fie aplicate.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .