Avantajele și dezavantajele utilizării Windows 10 în comparație cu versiunile anterioare

Au trecut 5 ani de când Microsoft a lansat cea mai recentă versiune a sistemului său de operare preferat. Prin urmare, este un moment bun pentru a face un bilanț al tuturor celor bune și rele pe care le-a adus acest lucru. Astăzi, analizăm  avantajele și dezavantajele utilizării Windows 10 pentru utilizatorul mediu la mijlocul anului 2020.

Windows 10, un sistem de operare în continuă evoluție

Deși beneficiile de a avea Windows 10 nu au fost la fel de mari pe cât unii se așteptau, dacă este adevărat că remediază mai multe lucruri care nu s-au încheiat cu Windows 8. În linii mari, găsim un sistem de operare mai matur, mai orientat către lumea online și cu o rată bună de actualizări automate. Actualizările care au făcut ca sistemul să evolueze semnificativ de la lansarea pe piață în iulie 2015.

Un alt factor cheie este încercarea Microsoft de a face din Windows 10 un sistem universal. Din acest motiv, în primii ani de viață a sistemului, producătorul a oferit posibilitatea actualizării la Windows 10 de la Windows 7 sau Windows 8. Total gratuit . Cel mai interesant dintre toate acestea este că astăzi, în 2020, acest serviciu gratuit de activare este încă prezent . Și nu pare că intenționează să o dezactiveze în viitorul apropiat.

Prin urmare, dacă avem o cheie de activare Windows 7 sau Windows 8, putem face upgrade la Windows 10 cu aceeași cheie . Mai mult decât atât, dacă nu avem nici măcar o licență Windows originală, putem actualiza și „prin capac”, complet legal, grație programului Windows Insider de la Microsoft. Acum, cel care nu s-a mutat în Windows 10 este pentru că nu vrea să ...

Dar să mergem în părți. Care sunt avantajele și dezavantajele Windows 10 comparativ cu versiunile anterioare ale sistemului de operare Microsoft?

Windows 10 Pro: Pro

Dacă rămânem în continuare cu o versiune anterioară Windows 10, ne-ar putea dori să aruncăm o privire asupra câtorva dintre avantajele și facilitățile pe care le oferă. Deși este întotdeauna puțin „înfricoșător” să schimbi sistemul de operare - în principal din cauza problemelor de compatibilitate a aplicațiilor -, lucrurile bune pe care le încorporează trebuie luate în considerare foarte detaliat.

Jucării de putere

În 2019, Microsoft a lansat un set mic de instrumente open-source pentru Windows 10 sub numele „PowerToys”. Aceste utilitare curioase au sarcina de a efectua sarcini simple, dar extrem de puternice , cum ar fi crearea de „zone” pentru a reorganiza ferestrele pe care le avem pe ecran sau afișarea comenzilor rapide de la tastatură disponibile printr-o simplă apăsare.

Una dintre jucăriile mele preferate este PowerRename, un utilitar practic cu care putem redenumi mai multe fișiere și foldere în același timp. Ceva care este minunat pentru noi să automatizăm o sarcină care, pe de altă parte, ar fi cea mai plictisitoare.

Pentru a instala Windows 10 Power Toys pe computerul nostru, trebuie mai întâi să intrăm în depozitul Microsoft GitHub și de acolo să descărcăm cel mai recent fișier de instalare MSI .

Mod întunecat

Modul întunecat din opțiunile de personalizare a interfeței este o caracteristică pe care o putem găsi deja în multe dintre cele mai populare aplicații mobile ale momentului. De asemenea, Windows 10 s-a alăturat petrecerii o vreme cu propriul său mod întunecat. Puteți găsi mai multe detalii despre cum să îl activați în acest ALT POST .

Meniul Start revine și dublul desktop dispare

Cred că biroul dublu nu a ajuns să-i placă pe nimeni și oamenii de la Microsoft au luat notă. Unul dintre marile avantaje ale Windows 10 este că revine la boot-ul clasic cu celebrul buton de pornire din partea de sus. Cu unele schimbări, da.

Un sistem mai ușor și mai puțin consumator de resurse

Windows 10 consumă mai puține resurse decât predecesorii săi, ceea ce face ca lucrul cu acesta să fie mai fluid decât în ​​ocaziile anterioare și îi îmbunătățește semnificativ performanța. Ei comentează că funcționează deosebit de bine pe laptopurile și notebook-urile mai vechi. Acesta este minimul necesar Windows 10 pentru a funcționa corect:

  • Procesor: CPU cu 1 GHz sau mai mare
  • RAM: 1 GB (versiunea pe 32 de biți) sau 2 GB (versiunea pe 64 de biți)
  • Hard disk: 16 GB (versiunea pe 32 de biți) sau 20 GB (versiunea pe 64 de biți)
  • Placă grafică: DirectX 9 cu WDDM 1,0 800 × 600

Siguranță și fiabilitate sporite

Oamenii de la Redmond jură și mărturisesc că este cel mai sigur sistem de operare al lor până în prezent . Va trebui să așteptăm ceva timp pentru ao confirma, dar de la început, este o veste foarte bună: cod sursă fără sudură, niveluri mai ridicate de criptare și un manager de parole mai protejat.

Acolo avem exemplul cunoscut sub numele de Intelgate . Vulnerabilitățile „Spectre” și „Meltdown” au primit patch-urile corespunzătoare în actualizări care au atins o viteză rar întâlnită. Deși nu a fost pentru mai puțin, având în vedere repercusiunea scandalului care a avut loc în ianuarie 2018.

Cortana

Una dintre cele mai izbitoare noutăți este includerea asistentului virtual Microsoft , Cortana. Este un amestec de motor de căutare, agendă și alte câteva lucruri. Dacă vreți să știți altceva, vă recomand să aruncați o privire la postarea pe care am scris-o pe această temă.

Explorator Windows inteligent

Dosarele Windows își amintesc acum care sunt cele mai recente și cele pe care le folosești cel mai mult și ți le arată atunci când deschizi exploratorul.

După câțiva ani folosind noul folder explorer, vă pot asigura că diferența este remarcabilă atunci când vine vorba de navigare. Economisim multe clicuri, ceea ce pe termen lung dă roade. Util și practic.

Birouri virtuale

Un alt avantaj al Windows 10 este că acum aveți capacitatea de a crea desktop-uri virtuale și de a le utiliza după cum doriți. Ce inseamna asta? Ei bine, puteți crea / configura 2 birouri și puteți schimba de la unul la altul după gust . De exemplu, puteți crea un birou pentru lucru și un altul pentru subiecte de agrement.

Internet Explorer dispare

După mai bine de 20 de ani de durere, au retras acest browser pentru a face loc Edge. Este un browser mai minimalist și mai ușor , care consumă mai puține resurse decât predecesorii săi. Au spus chiar că consumă mai puțină memorie RAM decât Google Chrome (pe de altă parte, ceva nu foarte greu de realizat).

Dacă suntem obișnuiți să folosim Internet Explorer la început, ne putem climatiza. Dar, odată ce am învățat unde este totul, toate sunt avantaje.

Lupăria lui nu cunoaște limite

Sincronizare cloud

De acum înainte, Windows vă va putea sincroniza datele și setările de la un dispozitiv la altul, pur și simplu prin conectarea la Internet. De exemplu, acum ne putem conecta la orice computer Windows 10 cu propriul nostru cont Outlook. Procedând astfel, sistemul este capabil să încarce același tapet în toate sesiunile, să sincronizeze contul Windows Store și să faciliteze accesul la OneDrive direct din browser.

Compatibilitate

Dacă toate aceste motive nu ar fi fost suficiente, trebuie spus, de asemenea, că Windows 10 este capabil să ruleze programele care au fost proiectate pentru Windows 7 sau Windows 8, cu aproape nicio mizerie. Prin urmare, dacă avem rezerve cu privire la trecerea la Windows 10 de teamă că aplicațiile noastre nu vor mai fi compatibile, putem fi siguri: Windows 10 oferă un nivel foarte ridicat de compatibilitate cu versiunile anterioare ale sistemului.

Windows 10 Dezavantaje: Contra

Windows 10 are și dezavantajele sale. Deși multe dintre aceste erori au fost corectate de-a lungul timpului , este interesant să vedem care au fost erorile care au fost atribuite ultimului sistem de operare Microsoft când a fost lansat.

Nu mai redă DVD-uri

Windows Media Center dispare și, odată cu acesta, posibilitatea de a reda formatul DVD. Dacă doriți să redați discurile, va trebui să instalați o aplicație externă.

Actualizare gratuită doar în primul an

Când a fost lansat Windows 10, ne-au spus că, dacă dorim să actualizăm Windows 10, ar trebui să o facem înainte de august 2016. Dacă nu, ar trebui să trecem prin casetă. Din fericire, nu a ieșit așa .

Până în prezent, am verificat că serviciul gratuit de actualizare pentru Windows 10 funcționează încă în prima zi. Cu toate acestea, licențele oficiale care au fost anunțate pentru 119 EUR (Windows 10 Home) și 199 EUR (Windows 10 Proffesional), au costat 145 EUR și , respectiv , 259 EUR , începând cu 2018.

Actualizări automate și obligatorii

De acum înainte, actualizările automate vor fi necesare și numai dacă treceți prin casă și deveniți utilizator Pro puteți amâna aceste actualizări . În timp, acest lucru poate deveni unul dintre marile dezavantaje ale Windows 10, în special pentru utilizatorii avansați care doresc să evite anumite actualizări ale sistemului lor.

Gandaci

Când Windows 10 era încă foarte tânăr, au apărut diverse erori și erori de sistem. Nu a fost nimic grav, dar mulți utilizatori încă îl privesc cu suspiciune și astăzi.

Confidențialitate

Se pare că un număr mare de utilizatori nu sunt mulțumiți de nivelul de confidențialitate pe care Windows 10 îl oferă, în aplicații precum Cortana. Ce face Microsoft cu interogările utilizatorului înregistrate de Cortana? Un răspuns care pentru moment pare destul de dificil de determinat cu siguranță dacă suntem ghidați doar de explicațiile oferite de producător.

Panou de control

Panoul de control clasic a fost înlocuit de un panou de configurare mai simplu, dar cu mai puține opțiuni. Poate că dacă provii din utilizarea unei versiuni mai vechi de Windows, te vei simți puțin pierdut atunci când vine vorba de gestionarea anumitor aspecte ale sistemului de operare.

Desigur, nu este o problemă serioasă, deoarece, la fel ca majoritatea lucrurilor din viață, totul este o chestiune de a te obișnui.

Pro și contra Windows 10: Linia de fund

Pe scurt și pentru a da o impresie generală despre ceea ce a însemnat lansarea Windows 10, putem spune că îmbunătățirile și avantajele Windows 10 sunt evidente în comparație cu Windows 8 și, într-un fel, este o mică revenire la ceea ce care a fost și este Windows 7, dar inclusiv utilizarea sporită a internetului pentru sincronizare și căutare îmbunătățită și sugestii.

Și ce crezi că dragă cititoare? Care sunt avantajele și dezavantajele Windows 10 care v-au încurajat cel mai mult să faceți saltul sau să rămâneți cu sistemul dvs. de operare actual?

Dacă sunteți încurajați să faceți saltul, amintiți-vă că, dacă aveți Windows 7 sau Windows 8, puteți instala Windows pur și simplu lansând actualizările de sistem în așteptare sau urmând instrucțiunile indicate în „ Cum se instalează Windows 10 dintr-o memorie USB ”. Și amintiți-vă, de asemenea, că puteți descărca o copie a pachetului de instalare Windows 10 urmând pașii din „ Cum să descărcați Windows 10 gratuit și legal ”.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .