Ce este 5G și cum funcționează? O scurtă explicație - Android fericit

¿ Ce este o conexiune 5G ? De fiecare dată când auzim mai multe despre acest tip de comunicare care, în principiu, ar trebui să ne ajute să ne îmbunătățim conectivitatea mobilă și să navigăm pe internet la viteze extreme. Dar cum funcționează exact?

Dacă ne uităm la pictograma de date mobile de pe telefonul nostru, cel mai probabil vom vedea o bară de conexiune cu câteva litere care indică „LTE”, „4G” sau „3G”. Dacă avem o conexiune ușor slăbită, vom vedea și litera „E”, ceea ce înseamnă că navigăm cu conectivitate 2G. Din păcate, ceva destul de obișnuit încă în orașele mici și în zonele aflate departe de nucleul urban.

Ce este exact 5G?

În ultimii 40 de ani, fiecare dintre aceste „G” a reprezentat o nouă generație în cadrul infrastructurilor de rețea mobilă. Deci, 1G ne-a adus sunet, 2G a adus text, 3G a introdus navigarea pe web, iar conexiunile 4G LTE au făcut totul de 10 ori mai rapid. Atunci unde este harul 5G?

Primul lucru de reținut este că 5G face totul mult mai rapid. Pentru a ne face o idee, cele mai rapide modemuri 4G pe care le avem astăzi ating viteze de până la 2 gigabiți pe secundă. Ei bine, o conexiune 5G este capabilă să înmulțească acel maxim cu 10 , până la 20Gb / s.

Dar un alt avantaj care vine cu aceste viteze bestiale este că latența este practic zero . Latența este întârzierea sau întârzierea dintre dispozitive, de la trimiterea informațiilor până când dispozitivul receptor primește respectivele date. Practic, 5G este conceput pentru a stabili comunicații în timp aproape real, cu o întârziere sau întârziere de doar 1 milisecundă. Dacă luăm în considerare faptul că reflexele umane sunt între 150 și 300 de ori mai lente, putem spune fără îndoială că sunt cei mai mulțumiți timpi de răspuns.

În 2019, este de așteptat ca aproximativ treizeci de telefoane mobile cu conexiune 5G să fie prezentate, Samsung Galaxy S10 5G fiind primul care a deschis interdicția în Europa vara viitoare. În curând vom avea și Huawei Mate X cu ecran pliabil, care va fi compatibil și cu rețelele 5G. Ambele telefoane mobile cu un preț mai mare de 1.000 de euro în cele mai bune cazuri.

Huawei Mate X | Sursa: huawei.com

Problemele actuale ale conexiunilor 5G

La rândul său, Apple nu a anunțat încă nimic - nu se știe niciodată -, dar, în principiu, este de așteptat să mai dureze încă un an sau doi pentru a-și prezenta terminalul pentru rețelele 5G. Și poate fi o mișcare mai mult decât inteligentă, deoarece majoritatea operatorilor de telefonie din întreaga lume nu intenționează să ofere o acoperire largă pentru 5G până la sfârșitul anului 2020.

Prin urmare, dacă cumpărăm un telefon mobil cu conectivitate 5G anul acesta, este posibil să nu observăm o diferență mare. Cu alte cuvinte, vom naviga cu aceeași viteză până când compania noastră de telefonie și orașul nostru își vor adapta infrastructurile la acest nou standard.

Da, acestea sunt birourile futuriste ale Apple, cea mai scumpă clădire din SUA în prezent.

Alte avantaje pe care le va aduce implementarea rețelelor 5G

Dar 5G nu se aplică numai telefoniei mobile. Există multe alte dispozitive care pot beneficia și de următoarea generație de comunicații fără fir. Vorbim despre roboți fabricați automatizați care vor putea comunica între ei în timp real pe liniile de producție, drone pe exploatații agricole care pot fi coordonate pentru a crea noi tehnici de însămânțare și irigare etc. Adevărul este că posibilitățile pe care 5G ni le pune la dispoziție sunt practic nelimitate.

Dar nu totul este roz ...

Unul dintre marile dezavantaje ale tehnologiei 5G este că folosește valuri de dimensiuni milimetrice pentru a atinge aceste viteze. Acest lucru își limitează raza de acțiune la câteva sute de metri și împiedică trecerea semnalului prin pereți sau suferință atunci când plouă sau pe vreme rea.

În orice caz, asta nu înseamnă că tehnologia nu este viabilă. De fapt, 5G se bazează și pe aceleași valuri pe care le folosește 4G, care sunt capabile să parcurgă distanțe mari și să treacă prin pereți și obstacole meteorologice. De aceea, marii furnizori cheltuiesc o avere reală construind noi infrastructuri de emițătoare la fiecare câteva sute de metri în toate direcțiile.

Antene! Antene peste tot !!

Prin urmare, cel puțin deocamdată va trebui să așteptăm un pic pentru a ne putea bucura de lucruri precum jocuri online fără decalaje „reale”, mașini 100% autonome și toate acele avantaje încă de descoperit care vor veni odată cu implementarea și standardizarea Tehnologia 5G.

Imagine de copertă: Samsung Galaxy S10 5G | Sursa: samsung.com

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .