17 cursuri online gratuite despre securitatea computerului și securitatea cibernetică

Dacă aveți cunoștințele despre securitatea computerului oarecum ruginit, nu vă faceți griji. Eu însumi, acum mai bine de 10 ani am părăsit facultatea și adevărul este că aș putea folosi o actualizare bună. Fie că sunteți un expert sau un începător în securitatea informațiilor, postarea de astăzi vă va interesa cu siguranță.

În continuare, vă aducem o listă cu mai multe cursuri MOOC (Massive și Open Online Courses) despre securitatea computerelor , predate de unele dintre cele mai prestigioase universități din lume și complet gratuite!

Trebuie menționat, desigur, că, deși sunt cursuri online și gratuite, majoritatea nu includ certificate. Cu toate acestea, dacă suntem interesați de validarea formării (ceva destul de logic dacă vrem să ne îmbunătățim programa), odată terminat programul, putem obține un certificat emis de instituția care predă cursul, la plată. Certificatele nu sunt foarte scumpe, de obicei în jur de 40 - 60 de euro și în multe cazuri se oferă chiar ajutor financiar.

17 cursuri online complet gratuite despre securitatea computerului și securitatea cibernetică

Majoritatea cursurilor sunt dezvoltate prin intermediul unor platforme precum Coursera, Udacity și Future Learn și sunt în limba engleză (cu opțiunea de subtitrare în unele cursuri). Deși există și un curs despre securitate cibernetică care este spaniolă și arată foarte bine, pe lângă cele 6 cursuri oferite de Universitatea Politehnică din Madrid care sunt și ele în spaniolă perfectă. Acestea fiind spuse, să mergem un pic mai adânc și să vedem care sunt acestea.

1. Securitatea informațiilor: context și introducere

Abordare succintă a subiectelor precum criptografia și gestionarea securității , atât în ​​rețele, cât și în dispozitive.

Predat de Universitatea din Londra | Durata aproximativă: 14 ore | Vezi cursul

2. Cibersecuritate: înțelegeți atacurile pentru a implementa contramăsuri

Acest curs în spaniolă predat de Universitatea Rey Juan Carlos abordează subiecte precum atacuri la nivel de rețea, sisteme și servicii; Programe malware și amenințări persistente avansate (APT); criptografie și contramăsuri la nivel de rețea; provocări care apar astăzi și tendințe pentru viitor.

Predat de Universitatea Rey Juan Carlos | Durata aproximativă: 6 săptămâni (aproximativ 24 de ore) | Vezi cursul

3. Conflictele cibernetice internaționale

În cadrul acestui curs, participanții vor dobândi cunoștințe pentru analiza și gestionarea conflictelor cibernetice , precum și informații utile pentru dezvoltarea politicilor legate de criminalitatea informatică.

Predat de Universitatea de Stat din New York | Durata aproximativă: 9 ore | Vezi cursul

4. Bitcoin și criptomonede

Un curs care încearcă să explice la nivel tehnic cum funcționează Bitcoin și de ce este atât de special .

Predat de Universitatea Princeton | Durata aproximativă: 18 ore (aproximativ 4 săptămâni) Vezi cursul

(5-10). Cursuri de criptografie și securitate a informațiilor

Crypt4you este primul MOOC în limba spaniolă privind securitatea informațiilor , activ din 2012 de Universitatea Politehnică din Madrid. În prezent, oferă aceste 6 cursuri 100% gratuite în spaniolă despre criptografie și securitate computerizată.

  • Securitate și criptografie computerizată | Vezi cursul
  • Criptografie pe curbă eliptică | Vezi cursul
  • Sisteme electronice de plată Vezi cursul
  • Calculatoare și criptografie cuantică | Vezi cursul
  • Confidențialitate și protecție | Vezi cursul
  • Algoritmul RSA | Vezi cursul

11. Criptografie (I)

Cum funcționează criptografia și cum o folosesc unele aplicații existente. Sunt discutate și probleme reale și sunt prezentate câteva trucuri pentru utilizarea acestei tehnici.

Predat de Universitatea Stanford | Durata aproximativă: 29 de ore | Vezi cursul

12. Istoria internetului, tehnologie și securitate

Acest curs va deschide internetul și vă va arăta cum a fost creat, cine l-a creat și cum funcționează. Participanții îi vor întâlni pe cei care au dezvoltat tehnologiile Internet și Web pe care le folosim astăzi.

Predat de Universitatea din Michigan | Durata aproximativă: 12 ore | Vezi cursul

13. Securitatea rețelei

Acest curs oferă o introducere în securitatea rețelelor și computerelor. Elevii care finalizează cu succes această clasă vor putea evalua locuri de muncă în domeniul securității academice și de afaceri și vor avea abilități rudimentare în cercetarea securității.

Cursul începe cu un tutorial despre elementele de bază ale criptografiei, criptanalizei și securității sistemelor și continuă să acopere o serie de lucrări și monografii seminale într-o gamă largă de domenii de securitate.

Predat de Georgia Tech | Durata aproximativă: 16 săptămâni Vezi cursul

14. Criptografie aplicată

Criptografia este prezentă în viața de zi cu zi, de la plata cu cardul de credit până la utilizarea telefonului. Aflați totul despre cum să creați și să rezolvați puzzle-uri în lumea computerelor.

Predat de Udacity | Durata aproximativă: 2 luni | Vezi cursul

15. Introducere în securitatea cibernetică

Îndrumați de Cory Doctorow, participanții vor învăța cum să recunoască amenințările care le pot dăuna online și să ia măsuri pentru a reduce riscurile.

Cursul abordează securitatea online în contextul unei lumi mai mari, dezvoltând concepte familiare precum malware, viruși, troieni, securitate rețea, criptografie, furt de identitate și gestionarea riscurilor.

Predat de Universitatea Deschisă Durata aproximativă: 8 săptămâni (3 ore pe săptămână) Vezi cursul

16. Securitatea cibernetică pentru întreprinderile mici și mijlocii: identificarea amenințărilor și prevenirea atacurilor

În acest curs, studentul va explora unele dintre amenințările cibernetice comune cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii , ce înseamnă un atac cibernetic și ce instrumente practice și strategii pot implementa pentru a le preveni.

Predat de Universitatea Deakin | Durata aproximativă: 2 săptămâni (3 ore pe săptămână) Vezi cursul

17. Securitatea cibernetică: securitate acasă, online și în viață

Acest curs predat de Universitatea din Newcastle va introduce câteva dintre subiectele cheie de astăzi în cercetarea securității cibernetice și modul în care acestea se raportează la viața de zi cu zi . De asemenea, arată modul în care trecerea la stocarea online a datelor cu caracter personal afectează confidențialitatea, cât de sigure pot fi efectuate plățile online și modul în care proliferarea dispozitivelor „inteligente” afectează securitatea.

Predat de Universitatea Newcastle | Durata aproximativă: 3 săptămâni (3 ore pe săptămână) Vezi cursul

După cum ați văzut, cursurile sunt de teme variate, oferind materiale de interes pentru cei care intră în lume pentru prima dată și permit utilizatorilor mai experimentați să aprofundeze subiecte mai avansate. Foarte recomandat, în special pentru tehnicienii de sisteme sau pasionații care doresc să învețe ceva nou într-un domeniu în continuă evoluție, cum ar fi domeniul securității computerelor.

Puteți găsi mai multe cursuri online gratuite în această altă postare:  17 cursuri online gratuite pentru creativi și dezvoltatori multimedia.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .