Ce este mai exact criptarea militară? - Androidul fericit

Există mai multe locuri sau termeni în care se folosește denumirea de rang militar . Ștergerea datelor de nivel militar, protecția împotriva picăturilor de nivel militar și, în ultima vreme, am auzit și despre „ criptare de nivel militar ”. Dar ce este mai exact criptarea militară? Și ce înseamnă acest termen?

Vom începe prin dezmințirea termenului „grad”: este total inventat. Nu există un grad de criptare pe care armata îl consideră propriu, deși există o criptare care este utilizată de militari și companii care doresc să vă protejeze informațiile cât mai mult posibil.

„Grad militar”

Trebuie să înțelegem că „gradul militar” este adesea folosit pentru acele tehnici sau sisteme care ating cel mai înalt nivel posibil de siguranță sau eficiență. De exemplu, ștergerea datelor de nivel militar efectuează ștergeri multiple ale aceluiași fișier până când este practic de nerecunoscut. În cazul criptării, nu este diferit: o criptare de nivel militar este o criptare de date foarte serioasă, deși nu există un standard aprobat de armatele internaționale (cum este cazul ștergerii datelor cu standardele armatei AR380-19 Departamentul Apărării DoD 5220.22-ME.).

În cazul standardelor de criptare (pe care le vom vedea mai târziu), există standarde, deși nu sunt aprobate de armate sau departamente de apărare. Deși da, de către NSA (Agenția Națională de Securitate a SUA) care a aprobat AES-128, AES-192 și AES-256 ca fiind valabile pentru securitatea guvernului său. Dacă aveți nevoie de un răspuns rapid, vă vom spune că AES-256 este considerat în prezent „grad militar”, nu este singurul, ci este cel mai „bestiar”.

Criptat ... ce?

Poate pentru a înțelege pe deplin acest termen ar trebui să ne întoarcem câțiva pași și să explicăm (pe scurt) în ce constă criptarea. Criptarea constă în criptarea unui document, în acest caz digital, astfel încât să nu poată fi citit de terți. Prin urmare, criptarea face documentul imposibil de înțeles.

Dar pentru ca un document criptat să fie util - chiar dacă sună evident - va trebui să îl putem decripta mai târziu ... Cum reușim acest lucru? Ei bine, așa cum s-a făcut cu ușile închise de mii de ani ... aici intervine cheia sau „cheia”.

Cheia: mkpm pmnpv mk kmiwmpv

Cheia este singurul mod (sau cel mai rapid mod de a fi adevărat) de a readuce un document criptat la starea sa originală. Pentru a deschide ușa pe care o închisesem la criptare, lăsând documentul ilizibil.

Cum putem înțelege acest concept cheie al criptografiei? Un exemplu de sistem de criptare foarte simplu vă va ajuta să înțelegeți:

Să presupunem că vom da fiecărei litere din alfabet o nouă valoare folosind o altă literă. Aceasta, care ar fi cea mai de bază criptare dintre toate, ar însemna că avem nevoie de o cheie pentru fiecare dintre literele alfabetului. Dacă le-am pune pe toate împreună, am obține o cheie de 27 de cifre (sau 28 dacă ați adăugat ñ).

Prin urmare, dacă folosim următoarea cheie:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU WXYZ

yjirmlfaqbhetojvuzwkpcdgnsx

Și vrem să criptăm acest text: „ acest text este secret

Am obține următorul text:

mkpm pmnpv mk kmiwmpv

Dacă știm parola originală (amintiți-vă de cele 28 de litere schimbate și în ordine), ar fi o chestiune de minute că, printr-un simplu exercițiu de schimbare a literelor, am putea ghici textul criptat. Dar chiar și fără a cunoaște cheia am putea ajunge să o descifrăm prin încercare și eroare, schimbând o literă cu alta. Pe măsură ce se repetă multe litere, chiar și o ființă umană ar putea decripta într-un timp scurt ... imaginați-vă acum cât de puțin ar lua un computer .

AES, standardul avansat

De aceea, când vorbim despre criptarea computerului, lucrurile se complică. În loc de o simplă listă de litere de înlocuit, vorbim despre mii de tabele în care valorile originale sunt schimbate în funcție de tabelul de date master sau de „cheie” . Și aici ajungem la standardele AES sau Advanced Encryption.

Similar cu criptarea noastră de bază anterioară, AES se bazează pe substituirea valorilor, dar pe adăugarea de operații matematice complexe în timpul mai multor runde de „criptare”. Pentru a nu complica prea mult problema, să spunem că cheia de criptare constă dintr-un tabel cu multe valori care este utilizat pentru a modifica valorile inițiale ale documentului pe care dorim să le facem secrete. Pe parcursul mai multor runde (10 pe AES-128, 12 pe AES-192 și 14 pe AES-256) transformăm valoarea inițială într-o nouă valoare.

AES-256, cel mai „puternic”

Pentru a cunoaște documentul original, avem nevoie de cheia originală, deoarece numărul de operațiuni posibile pentru a ajunge la un document lizibil ar fi atât de mare încât un computer super puternic ar dura ani să-l descifreze. Fii atent, nu înseamnă că este imposibil, pur și simplu că este nevoie de atât de mult efort și timp încât practic toată lumea va renunța. În funcție de nivelul AES pe care îl folosim, timpul respectiv va fi mai mare, deoarece cu cât este mai mare cheia, cu atât mai multe ori am modificat documentul original și cu mai multe valori, deci va fi mai complex să facem calea inversă.

În sfârșit, acum, putem spune că - în prezent - criptarea AES-256 (cea mai mare cheie și cu cele mai multe treceri) este ceea ce în prezent este cunoscut sub numele de criptare de date „de grad militar”. Datorită complexității sale mari, este cea utilizată în criptarea site-urilor web https (faceți clic pe lacătul unui site web și faceți clic pe fila detalii), dar și în programele de criptare a fișierelor sau în fișierul bancar și cheie. alte instituții care doresc să își protejeze fișierele cât mai mult posibil.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .