Cum se configurează un router pas cu pas - Android fericit

Routerul este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante dispozitive ale echipamentelor informatice pe care le are de obicei într-o casă. Dacă computerul desktop se blochează, este o problemă, dar ne putem conecta oricând la Internet cu orice alt dispozitiv dacă routerul - și bineînțeles și modemul - funcționează corect.

Configurarea unui router poate părea puțin periculoasă dacă nu suntem obișnuiți să răspândim acest gen de lucruri, dar adevărul este că este suficient să știm unde merg cablurile și să atingem câteva setări.

Cum se configurează un router în 5 pași

Dacă ați cumpărat un router nou sau trebuie să îl reconfigurați pe cel pe care îl aveți deja acasă, puteți avea acces Wi-Fi și Internet în puțin peste 5 minute urmând aceste instrucțiuni simple.

1. Conectați modemul la router

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să mergem la modemul furnizat de furnizorul nostru de internet și să îl conectăm la router. Dacă avem modemul conectat la PC, va trebui să deconectăm cablul Ethernet de la modem și să-l conectăm la intrarea WAN a routerului . Dacă modemul nu este conectat la niciun dispozitiv, vom avea nevoie de un cablu Ethernet (de obicei, acestea includ unul în cutia routerului) pentru a stabili conexiunea dintre modem și router.

Portul sau intrarea WAN a routerului este de obicei etichetată „ Internet ”. Acest port este același cu restul intrărilor LAN, dar este de obicei separat de restul. De asemenea, este de obicei o culoare diferită, astfel încât să o putem identifica fără probleme. În imaginea de mai jos, de exemplu, portul WAN este colorat în albastru.

În cele din urmă, conectați routerul la priza de curent .

Notă: Asigurați-vă că modemul este încă conectat la priza de perete a internetului în timp ce efectuați toate aceste sarcini de manipulare a cablului.

2. Conectați routerul la computer

În pasul următor vom continua să conectăm routerul la computer. Pentru aceasta vom folosi un alt cablu Ethernet, conectându-l la un capăt la unul dintre porturile LAN ale routerului și, la celălalt, la portul Ethernet al computerului .

3. Accesați pagina de configurare a routerului

Apoi, vom acorda câteva minute pornirii routerului și modemului să recunoască noul dispozitiv pe care tocmai l-am conectat la rețea. Apoi, deschidem browserul și încărcăm adresa URL care ne va duce la panoul de configurare al routerului.

Adresa ar trebui să apară în instrucțiuni sau pe unul dintre autocolantele pe care le poartă routerul. Acesta este de obicei //192.168.0.1 sau //192.168.1.1 .

Notă: dacă doriți să accesați routerul de pe telefonul dvs. mobil, aruncați o privire la postarea „ Cum să accesați un router de pe Android ”.

4. Conectați-vă cu numele de utilizator și parola

Pentru a accesa panoul de configurare, sistemul ne va cere să ne identificăm cu numele de utilizator și parola administratorului routerului. Datele de acces sunt de obicei indicate pe un autocolant atașat la router . De obicei sunt „ administrator ” sau „ parolă ”.

5. Configurați routerul pentru prima dată

Odată ce sesiunea este pornită corect, routerul ne va ghida printr-un expert de configurare pentru a efectua toate setările de bază. Dacă expertul nu este activat automat, cu siguranță vom găsi un meniu în care îl putem activa numit „ Expert ” sau „ Setări rapide ”.

De aici totul este destul de simplu: va trebui să numim routerul, să alegem protocolul de securitate pe care dorim să îl aplicăm și așa mai departe. Odată ce acest proces este finalizat, routerul va fi gata să intre în plină explozie.

Câteva detalii de interes

  • Dacă nu avem un computer la care să conectăm routerul, putem accesa panoul de configurare conectându-ne la rețeaua Wi-Fi pe care routerul o generează în mod implicit. Pentru aceasta putem folosi un smartphone, tabletă sau orice alt dispozitiv mobil.
  • WPA2 : La stabilirea conexiunii Wi-Fi, este important să selectăm cel mai sigur standard de criptare posibil, adică WPA2. Criptarea WEP este mult mai vulnerabilă și, prin urmare, ar trebui să evităm să o selectăm atunci când ne configurăm routerul.
  • Schimbați numele și parola wifi-ului : nu lăsați niciodată numele rețelei wireless (SSID) și parola pe care routerul le aduce implicit. Este mult mai ușor să „hackezi”.
  • Filtrat după MAC : Dacă bănuim că vecinii se conectează la Wi-Fi-ul nostru, putem crea o listă albă, astfel încât numai dispozitivele noastre să se poată conecta. Pentru a face acest lucru va trebui doar să identificăm adresa MAC a electrocasnicelor noastre, să mergem la setările de securitate ale routerului și să căutăm secțiunea „ Control acces ”. Aici putem proteja accesul la rețeaua noastră wireless prin crearea de liste negre sau liste albe de dispozitive.

Articol asociat: Cum pot bloca conexiunea Wi-Fi a vecinului meu

Dacă vi s-ar părea interesantă această postare, aș aprecia dacă i-ați putea da un bun like sau să o împărtășiți unui prieten. Puteți găsi și alte postări similare destul de curioase în categoria „ Conectivitate ”.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .