Cum se recuperează un telefon deteriorat de apă în 10 pași

Acum câțiva ani, a trebuit să-mi arunc telefonul mobil pentru că l-am lăsat pe vasul de toaletă într-una din vizitele mele de noapte la baie. Ha! Amuzant, nu? Ei bine, în acel moment nu am vrut exact să râd.

În tutorialul de astăzi vom vedea ce lucruri trebuie să facem când aruncăm mobilul pe toaletă, într-o găleată sau în orice alt recipient cu apă . De asemenea, vom revizui ceea ce nu trebuie să facem pentru a evita agravarea situației.

Lucruri care nu trebuie făcute atunci când un telefon se ude

Dacă telefonul dvs. a fost îmbibat în apă , înainte de a începe să vă trageți părul, încercați să evitați oricare dintre aceste acțiuni:

 • Nu-l porniți.
 • Nu apăsați niciun buton.
 • Nu scutura telefonul.
 • Nu suflați (împiedică scurgerea mai multă apă).
 • Nu încercați să-l uscați aplicând căldură (uscător de păr etc.).

Cei 10 pași de urmat pentru a recupera un telefon deteriorat de apă

Există multe mituri și legende, culese în papirusurile egiptene antice și în zicalele antice, care recomandă utilizarea unui uscător de păr. Eroare! Adevărul este că, în aceste cazuri, abilitatea este mai bună decât puterea:

 • Opriți terminalul și rotiți-l în poziție verticală.
 • Scoateți orice carcasă de protecție și scoateți cartelele SIM și micro SD (dacă le aveți).
 • Încercați să scoateți bateria . Nu toate telefoanele au o baterie detașabilă, deci este posibil să nu puteți finaliza acest pas.
 • Utilizați o cârpă sau un prosop de hârtie pentru a usca dispozitivul. Aveți grijă să nu mai împrăștiați apă care poate rămâne în interior.
 • Dacă terminalul este foarte umed, puteți utiliza și un aspirator pentru a absorbi apa. În acest caz, aveți grijă să nu luați componente demontabile pe parcurs.
 • Luați telefonul și puneți-l într- o pungă de plastic cu o mână bună de orez (suficient pentru a înfășura întregul mobil). Important: închideți punga astfel încât să nu intre aer.

 • Lăsați terminalul să se usuce timp de câteva zile . Este important ca în acest timp să nu încercăm să-l pornim pentru a vedea dacă funcționează. Timp și răbdare!
 • După acele câteva zile, scoateți smartphone-ul din punga de orez, puneți bateria la loc și încercați să o porniți.
 • Dacă telefonul nu pornește, încercați să încărcați bateria . În cazul în care încă nu funcționează, este posibil ca bateria să fie defectă (o puteți remedia cumpărând o baterie nouă). În orice caz, în acest moment este recomandabil să luați telefonul la un profesionist, astfel încât acesta să îl poată revizui și diagnostica corect problema.
 • Dacă telefonul pornește și funcționează normal , faceți câteva verificări : puneți muzică, testați ecranul tactil și asigurați-vă că totul este la locul său.

Pungi de uscare mobile

Pe lângă trucul orezului, putem folosi și pungi de uscare pentru telefoanele mobile : în principiu, acestea sunt mai eficiente decât orezul (au un desicant foarte puternic și rapid) și pot fi achiziționate la un preț care nu ajunge la 10 euro pe Amazon.

În orice caz, dacă dispozitivul este deja umed și nu avem una dintre aceste pungi acasă, cel mai bine este să folosim direct metoda orezului. În aceste cazuri, fiecare secundă contează.

Huse de protecție rezistente la apă

Dacă din cauza stării noastre suntem în contact continuu cu cantități mari de apă, putem lua în considerare și achiziționarea unei huse de protecție impermeabile. În această zonă avem destul de multe mărci de calitate precum Otterbox, Griffin Survivor și Catalyst.

Telefoane rezistente la apă

O altă modalitate bună de a evita acest tip de situație este de a obține un telefon mobil impermeabil. Putem achiziționa un telefon robust sau un telefon off-road, terminale special concepute pentru a rezista la căderi și cu un nivel ridicat de protecție împotriva prafului și apei.

În aceste cazuri, trebuie să analizăm dacă terminalul are certificare IP și gradul său. Valoarea IP este calculată pe baza următoarelor:

 • Un scor de la 1 la 6 pentru rezistența sa la praf și murdărie.
 • Un scor de la 1 la 8 pentru rezistența la apă.

Prin urmare, un telefon mobil cu certificare IP68 va avea cele mai ridicate niveluri de rezistență la praf, murdărie și apă. Există unele telefoane mobile foarte cunoscute care sunt impermeabile, precum Samsung Galaxy S7 și S8, Sony Xperia Z5, iPhone 7 sau LG G6.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .