Care este gama medie a unei rețele Wi-Fi? - Androidul fericit

Când suntem conectați la o rețea fără fir și observăm că abia putem naviga pe Internet, primul lucru pe care îl credem este că semnalul Wi-Fi este foarte slab. Odată ce am eliminat prezența posibililor intruși în rețeaua noastră sau interferența mai mult decât probabilă a vecinilor, nu ne putem întreba decât un singur lucru: Am putea fi prea departe de router? Care este intervalul mediu al unei rețele Wi-Fi?

Gama de frecvențe bazată pe frecvența semnalului

Rețelele wireless utilizează unde radio pentru a transmite semnalul, la fel ca televizoarele sau smartphone-urile. De aceea, cu cât ne îndepărtăm mai mult de focalizarea emisiilor, cu atât puterea semnalului slăbește.

Oricum, dacă ne concentrăm doar pe frecvența acestui semnal, putem calcula mai mult sau mai puțin intervalul pe care îl poate avea routerul nostru.

  • 4 GHz : 45 de metri în interior și 90 de metri în aer liber.
  • 5 GHz : 15 metri în interior și 30 de metri în aer liber.

Noile standarde 802.11n și 802.11ac, care funcționează în ambele benzi de frecvență în funcție de nevoile fiecărui moment, pot atinge distanțe mai mari.

Factori care influențează acoperirea unei rețele Wi-Fi

Dar nu totul depinde de frecvența cu care funcționează rețeaua wireless. Există, de asemenea, alți factori care sunt la fel sau mai importanți, care afectează în mod direct calitatea și puterea semnalului.

Ruterul sau punctul de acces utilizat

Există mai mulți factori care determină raza unui router, cum ar fi orientarea antenelor, protocolul 802.11 utilizat, puterea de transmisie a dispozitivului și interferențele radio din împrejurimi.

Dacă folosim un telefon mobil, putem observa chiar creșterea sau scăderea semnalului prin simpla rotire a dispozitivului, în funcție de alinierea acestuia față de router. Unele puncte de acces tind, de asemenea, să încorporeze antene, care fac ca semnalul să crească în direcția spre care se îndreaptă și să slăbească în alte zone.

Structura și materialele de construcție

Pereții de cărămidă și obiectele metalice pot reduce raza de acțiune cu 25% . În mod normal, casele sunt împărțite în camere, au tavan, podea și sunt de obicei decorate cu oglinzi și alte mobilier sau accesorii care obstrucționează libera circulație a undelor Wi-Fi.

O modalitate bună de a evita acest tip de problemă structurală este instalarea unuia sau mai multor repetoare Wi-Fi în zone în care semnalul începe să slăbească. Nu există o regulă de aur: poate fi suficientă într-o casă cu un singur repetor, iar în alta cu aceleași dimensiuni s-ar putea să avem nevoie de 2 sau chiar 3 prelungitoare pentru a obține un rezultat similar.

Standard wireless

Protocolul 802.11, sau ceea ce este același, standardul wireless pe care îl folosim pentru a transmite semnalul are un efect direct asupra acoperirii oferite. Fiecare dintre aceste protocoale are un domeniu de aplicare diferit:

  • 11: 35 metri în interior și 118 metri în aer liber.
  • 11b: 35 de metri în interior și 140 de metri în aer liber.
  • 11g: 38 de metri în interior și 140 de metri în aer liber.
  • 11n: 70 de metri în interior și 250 de metri în aer liber.
  • 11ac: 70 de metri în interior și 250 de metri în aer liber.

În cele din urmă, trebuie amintit că puterea semnalului depinde de gradul său de degradare. De obicei, cu cât este mai mică frecvența, cu atât este mai mică degradarea semnalului.

Dacă ne uităm la unde radio, semnalele de joasă frecvență (2,4 GHz) tind să aibă unde mai puțin pronunțate spre deosebire de frecvențe mai mari (5 GHz, 6 GHz) care prezintă unde mai pronunțate și se apropie între ele. Acest lucru face ca undele de frecvență joasă să fie mai stabile și să aibă o rază mai mare de acțiune.

Cu toate acestea, frecvențele joase sunt, de asemenea, mai susceptibile la interferențe. Majoritatea dispozitivelor folosesc frecvența de 2,4 GHz și dacă suntem într-un loc cu multe dispozitive electronice și mai multe rețele Wi-Fi, pot fi generate „blocaje” pe canalele de transmisie. Pentru aceste cazuri, cel mai bine este să configurați routerul pentru a difuza în 5 GHz, deși acest lucru înseamnă și reducerea gamei de semnal așa cum am menționat la începutul postării.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .