WiFi Direct: Ce este și cum să-l configurați pe Android - Android fericit

Există multe modalități de a transfera fișiere între diferite dispozitive. Cel mai obișnuit și mai simplu lucru poate fi conectarea unui pendrive și copierea fișierelor corespunzătoare, dar există o mie de alternative. Unul dintre cele mai izbitoare este cel oferit de protocolul „ WiFi Direct ”, deoarece nu necesită o conexiune la internet și este, de asemenea, mai rapid decât Bluetooth convențional.

Ce este WiFi Direct și de ce ar trebui să mă interesez?

WiFi Direct este o tehnologie P2P ( Peer to Peer ) care permite conexiunea directă între 2 dispozitive cu conectivitate WiFi fără a fi nevoie de cabluri sau hotspoturi WiFi sau routere . Fost cunoscut sub numele de WiFi P2P, a fost dezvoltat în 2010 - certificat de WiFi Alliance - și este compatibil cu Android 4.0 și dispozitive superioare, precum și cu alte tipuri de sisteme (Windows, iOS, Smart TV).

Conexiunile prin WiFi Direct sunt protejate de protocolul de securitate WPA2 și au servicii predefinite care vă permit să trimiteți cu ușurință fișiere, să imprimați documente, să redați conținut multimedia sau să afișați ecranul de la un terminal la altul.

Gama și viteza

Protocolul WiFi Direct este capabil să stabilească o legătură între dispozitive la o distanță de până la 200 de metri . O cifră deloc de neglijat, având în vedere că alte tehnologii similare precum Bluetooth au o rază de acțiune maximă de 10 metri.

Ca și când acest lucru nu ar fi suficient, viteza de transfer este, de asemenea, mai mare, ajungând la 250 Mbps , comparativ cu 800 Kbps pentru Bluetooth 4.2 (în cazul BT 5.0, cifrele merg până la 2 Mbps și o rază de acțiune de 40 de metri).

O altă dintre caracteristicile sale remarcabile este că putem crea și rețele fără fir cu mai multe dispozitive conectate simultan . Deși limita maximă a dispozitivelor pentru acest tip de conexiune poate varia, utilizatorul nu se limitează la conexiunile clasice 1: 1, având o marjă mai mare de mobilitate în acest sens.

Cum să conectați 2 dispozitive prin WiFi Direct pe Android

Stabilirea unei conexiuni prin WiFi Direct pe un telefon sau tabletă Android este foarte simplă. Procesul poate varia ușor în funcție de stratul de personalizare al Android-ului nostru, dar în esență constă din următoarele:

  • Activăm WiFi-ul dispozitivului nostru. Nu trebuie să fim conectați la nicio rețea.
  • Deschidem meniul de setări Android și mergem la „ Rețele și Internet -> Wi-Fi -> Preferințe Wi-Fi -> Wi-Fi Direct ”.

  • Aici vom vedea numele dispozitivului nostru împreună cu o listă a dispozitivelor disponibile. Pentru a stabili conexiunea, trebuie doar să faceți clic pe numele dispozitivului la care dorim să ne conectăm, iar destinatarul acceptă invitația.

  • Dacă totul a decurs corect, dispozitivul va apărea ca „ Conectat ” și va fi creat un nou grup în secțiunea „ Grupuri amintite ” .

Marele dezavantaj al acestui sistem în comparație cu alte servicii precum Bluetooth este că nu este un serviciu nativ. Aceasta înseamnă că, pentru a profita de funcționalitățile sale, avem nevoie de o aplicație terță parte .

Trimiterea fișierelor prin WiFi Direct

Și ce aplicație putem folosi pentru a trimite fișierele? Ei bine, aici depinde de gusturile fiecăruia, dar una dintre cele mai apreciate în acest sens este Send Anywhere , deci aceasta poate fi o altă opțiune bună pentru a începe. Putem găsi și alte aplicații precum WiFi Shoot! sau Super Beam  care poate servi și același scop.

Descărcați codul QR Trimite oriunde (Transfer de fișiere) Dezvoltator: Estmob Inc. Preț: Gratuit

Urmând exemplul cu aplicația Trimite oriunde:

  • Ne asigurăm că cele 2 dispozitive sunt conectate prin WiFi Direct (pașii anteriori).
  • Deschidem aplicația Trimite oriunde și activăm fila WiFi Direct situată în partea dreaptă sus.

  • Selectăm fișierul pe care dorim să îl partajăm (fotografii, videoclipuri, audio, aplicații, contacte, documente).
  • Faceți clic pe „ TRIMITE ”. Vom vedea cum apare pe ecran un cod din 4 cifre.

  • Acum deschidem aplicația Trimite oriunde pe dispozitivul de recepție, activăm fila WiFi Direct și facem clic pe butonul „ Primire ”.
  • În cele din urmă, scriem parola de 4 cifre și vom primi automat fișierul trimis.

Este o metodă foarte practică, deoarece accelerează expedierea de fișiere mari , cum ar fi videoclipuri sau documente grele. De fapt, credeți sau nu, este posibil să folosim WiFi Direct de ceva timp fără să ne dăm seama, deoarece aceasta este tehnologia pe care se bazează alte servicii bine cunoscute, precum Miracast și Allshare Cast de la Samsung, printre altele.

Pe scurt, ne confruntăm cu o metodă care poate fi mai mult decât interesantă pentru a trimite videoclipuri, muzică sau fotografii de pe mobil către un Android TV Box sau pentru a partaja fișiere între prieteni la viteză mare și fără a fi nevoie de cabluri sau pen drive-uri.

S-ar putea să vă intereseze: Cum să conectați un telefon Android la televizor: 6 metode care funcționează

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .