Această persoană nu există: un AI „inventează” chipuri reale ale unor oameni inexistenți

Inteligența artificială nu numai că ne ajută să facem fotografii mai bune, să conducem mașini automate sau să investim în piață. Este prezent în algoritmii Netflix, Amazon sau chiar în aplicații muzicale precum Pandora. Acum, dacă credeți că ați văzut totul, atunci ar trebui să aruncați o privire la acest site web.

Pagina se numește Această persoană nu există și, dacă o introducem, singurul conținut pe care îl vom vedea va fi fotografia unei persoane pe ecran complet . Nimic altceva. Lucrul surprinzător vine când aflăm că chipul acelei femei, băieți sau bătrâni pe care tocmai l-am văzut pur și simplu nu există . Este o imagine generată automat de o inteligență artificială.

Ori de câte ori reîmprospătăm sau reîncarcăm pagina, webul folosește un algoritm special bazat pe inteligență artificială numit GAN (Generative Adversarial Network). Datorită acestei tehnici, sistemul recreează de nicăieri o imagine excesiv de hiper - realistă a unei persoane pe care cu greu am putea-o distinge de o ființă umană obișnuită.

În continuare, putem vedea un mic eșantion al unor fețe generate automat de acest algoritm.

Creatorul ThisPersonDoesNotExist.com este Phillip Wang, un inginer software la Uber care a dorit să demonstreze de ce este capabil GAN. Marți trecut a anunțat-o pe grupul de pe Facebook „Inteligență artificială și învățare profundă” și de atunci a devenit extrem de popular.

Codul care face posibil acest site web se numește StyleGAN și a fost scris de Nvidia. O rețea neuronală cu potențialul de a revoluționa lumea jocurilor video și a modelării 3D, dar care, ca orice în viață, poate fi folosită și în scopuri mai sinistre. Deepfakes sau imaginile generate de computer amestecate cu fotografii sau videoclipuri reale, creează știri false sau modifică percepția oamenilor despre fapte sau evenimente controversate.

Și tocmai acesta este obiectivul pe care Phillip Wang îl caută odată cu crearea acestui site web, de a face oamenii conștienți de posibilitățile oferite de aceste tipuri de instrumente avansate. „ Am decis să-mi scărpin buzunarele și să măresc conștientizarea publicului cu privire la această tehnologie " , spune Wang. „ Fețele sunt cele care se remarcă cel mai mult în valorile noastre cognitive, așa că am decis să lucrez la acel model specific. De fiecare dată când actualizați site-ul, rețeaua va genera de la zero o nouă imagine facială dintr-un vector cu dimensiuni 512. "

Cum funcționează un GAN de inteligență artificială?

GAN se bazează pe utilizarea a 2 tipuri de rețele sau programe cu sarcini foarte specifice: generatorul și discriminatorul. Fiecare dintre aceste programe concurează cu celălalt pentru milioane și milioane de încercări de a-și rafina capacitatea de a genera imagini, până când, în final, creează o fotografie practic indistinctă de lumea reală.

Conceptul de rețele generative adverse, sau GAN-uri, a fost introdus în 2014 de către informaticianul Ian Goodfellow. De atunci, Nvidia a fost cel care a lucrat cel mai mult la aceste concepte și este în prezent liderul incontestabil al acestui tip de tehnologie.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .