Cum să faci backup pentru Android - Android fericit

Astăzi, smartphone-ul nostru este practic mai important decât computerul nostru desktop. De aceea este esențial ca înainte de o eventuală defecțiune sau furt să avem o copie de rezervă a fotografiilor, fișierelor, contactelor și chiar a mesajelor pe care le stocăm pe telefonul nostru Android.

În toate metodele pe care le vom descompune mai jos, vom arăta cum să facem o copie de rezervă în Android fără a fi root , adică fără a avea nevoie de permisiuni de administrator pe dispozitivul mobil sau tabletă.

Înainte de a începe, dacă ne-am pierdut fișierele multimedia și ceea ce avem nevoie este să recuperăm acele fișiere, dar nu avem nicio copie de rezervă, vă rugăm să aruncați o privire la postarea „ Cum să recuperăm fotografii și videoclipuri pe Android ”.

Cum se face o copie de rezervă pe Android folosind contul nostru Google Gmail

Unul dintre avantajele faptului că Android este deținut de Google este posibilitatea de a face trucuri de acest gen. Din setările Android putem configura dispozitivul pentru a ne sincroniza contactele, parolele WiFi stocate și datele și setările anumitor aplicații (în principal cele ale Google, cum ar fi Chrome, mail, Google+ etc.).

Pentru a sincroniza între telefonul nostru și contul Google, trebuie doar să accesați „ Setări → Conturi ” și să selectați contul nostru principal Gmail.

Apoi, faceți clic pe « Sincronizare «. Aici vom vedea o listă cu toate aplicațiile și datele pe care le putem proteja: contacte, calendar, Chrome, Gmail, Google Drive etc.

În cele din urmă, pentru a ne asigura că toate aceste date și aplicații sunt copiate, vom merge la « Setări -> Sistem -> Backup «. De aici ne vom asigura că fila „ Backup pe Google Drive ” este activată.

Dacă este prima dată când activăm această filă, este posibil să dorim să profităm de ocazie pentru a face prima copie de rezervă. Pentru aceasta, faceți clic pe « Creați o copie de rezervă acum ».

În aceeași fereastră vom vedea alte date de interes, cum ar fi copiile de rezervă active din istoricul apelurilor noastre, datele aplicației, setările dispozitivului, mesajele SMS și altele.

În acest fel, atunci când avem un terminal nou sau o resetare din fabrică, când ne configurăm contul Google pentru prima dată, automat toate datele pe care le-am sincronizat vor apărea din nou pe telefon .

Cum să facem o copie de rezervă a tuturor fotografiilor noastre

Toate acestea sunt în regulă, dar în mod implicit acest tip de copiere de rezervă nu include fișiere multimedia, videoclipuri sau fotografii. Pentru a rezolva această problemă avem 2 opțiuni:

  • Salvați o copie de rezervă pe computerul nostru.
  • Stocați o copie în cloud printr-o aplicație.

Salvați o copie de rezervă pe PC sau Mac

Pentru a salva o copie de rezervă pe computer, trebuie doar să ne conectăm dispozitivul Android la computer folosind un cablu USB. Odată ce echipa noastră a detectat dispozitivul, va trebui să căutăm doar folderele „ Descărcări ”, „ DCIM ” sau „ Cameră ”.

Când le avem localizate, copiem aceste foldere și salvăm o copie pe computerul nostru. Dacă suntem utilizatori de Mac, va trebui să instalăm aplicația Android File Transfer pentru a putea face backup.

Salvați o copie de rezervă în cloud

Un alt mod destul de confortabil de a păstra o copie de rezervă a fotografiilor noastre este de a utiliza o aplicație care este responsabilă pentru încărcarea lor în cloud. Pentru aceasta puteți utiliza multe aplicații care îndeplinesc această funcție, cum ar fi Google Photos, Dropbox, Flickr, Photobucket sau Box.

Google Photos

Este personal preferatul meu, atât pentru ușurința de utilizare, cât și pentru funcționalitățile sale. Google Photos este preinstalat standard în multe terminale și este foarte convenabil să stocați fotografii și imagini, astfel încât să nu se piardă dacă ștergem dispozitivul sau este deteriorat.

  • Instalăm Google Photos (dacă nu îl avem deja).
  • Deschidem meniul derulant lateral și facem clic pe « Setări -> Backup și sincronizare «.
  • Activăm fila „ Creați backup și sincronizare “.
  • În cele din urmă, facem clic pe „ Copiere de rezervă a dispozitivului ” și selectăm folderele pe care dorim să le protejăm.

Dropbox

O altă soluție destul de simplă este utilizarea Dropbox: îl putem descărca de AICI și, odată instalat, activăm backupul fotografiilor după cum urmează:

  • Când deschidem Dropbox pentru prima dată, selectăm „ Activați încărcările de pe cameră ”.
  • Dacă avem deja instalat Dropbox, mergem la „ Setări ” și selectăm „ Activați încărcările de pe cameră ”.

De asemenea, putem activa aplicația pentru a salva o copie de rezervă a videoclipurilor noastre .

Cum să-mi fac backup fișierelor pe Android (PDF, DOC etc.)

În cazul fișierelor, ca și în cazul fotografiilor, putem salva o copie pe computerul nostru sau o putem încărca în cloud. Dacă facem copia manual, trebuie doar să conectăm dispozitivul mobil la PC sau Mac și să copiem fișierele pe care dorim să le salvăm. În mod normal, acestea se află în dosarul „ Descărcări ” sau „ Descărcări ” dacă este un fișier pe care l-am descărcat de pe internet sau din e-mailul nostru (dacă nu va fi în locația în care am decis să salvăm documentul atunci când îl creăm sau îl descărcăm).

Dacă dorim să salvăm fișierele în cloud, putem folosi alte aplicații pentru stocarea în cloud, cum ar fi Dropbox sau Google Drive . Google Drive este de obicei standard pe Android și, ori de câte ori dorim să încărcăm un fișier, va trebui doar să deschidem aplicația Google Drive și să selectăm „ + ” și apoi „ Încărcare ” pentru a alege și încărca toate fișierele pe care dorim să le salvăm în cloud.

De asemenea, putem încărca orice document pe Google Drive deschizându-l și apăsând butonul de partajare.

Cum se face backup pentru mesajele SMS pe Android

Cele mai recente versiuni de Android asigură backupul mesajelor SMS. Cu toate acestea, este ceva care nu se întâmplă cu versiunile mai vechi de Android. Pentru aceste cazuri va trebui să instalăm o aplicație terță parte care este responsabilă pentru realizarea acestui tip de backup.

Una dintre cele mai populare soluții este  SMS Backup & Restore , o aplicație gratuită cu peste 10 milioane de descărcări pe Google Play, care ne permite să facem o copie de rezervă a SMS-urilor noastre și să le încărcăm în cloud în Gmail sau Dropbox. Vă permite să configurați copii de siguranță automate și manuale etc. Foarte util.

Cum se face o copie de rezervă TOTAL pentru Android

Dacă preferați să vă opriți din agitație, puteți utiliza și o aplicație care efectuează toate aceste acțiuni fără a fi nevoie să copiați mai întâi fotografiile, apoi contactele, aplicațiile, SMS-urile etc. Pentru aceste cazuri putem folosi aplicații precum MyBackup sau MyBackup Pro , care sunt responsabile pentru realizarea unei copii de rezervă a practic întregului conținut de pe dispozitivul nostru Android.

Dacă vom folosi această aplicație, aș recomanda în orice caz versiunea Pro, care chiar și plătită oferă o fiabilitate mai mare (sau putem face un test preliminar cu versiunea gratuită și să vedem dacă se adaptează nevoilor noastre).

Cum se face o copie de rezervă a cardului SD pe Android

În cele din urmă, în cazul în care dorim să facem o copie de rezervă fără bare a cardului SD , adică a întregului SD, cel mai bine este să îl conectăm la un PC printr-un slot SD și să facem copia manual. Este cel mai rapid și mai ușor.

Putem folosi aplicații precum MyBackup pentru a face copia, dar cardurile SD au de obicei un spațiu de stocare destul de mare și, dacă dorim să copiem totul fără distincție, vom cheltui mult spațiu și o mulțime de date în timpul procesului. Dacă copia pe care dorim să o facem, pe de altă parte, este selectivă, putem folosi oricare dintre metodele menționate mai sus pentru copiere și restaurare.

În cele din urmă, nu putem trece cu vederea Titanium Backup , probabil cea mai completă aplicație dintre toate când vine vorba de a face copii de siguranță pe Android. Este un instrument excelent, dar da, disponibil doar pentru utilizatorii cu un terminal înrădăcinat .

Conectat: Cele mai bune 30 de aplicații principale pentru Android

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .