Google Stadia: analiză și opinie sinceră după 2 săptămâni de utilizare

La sfârșitul lunii trecute am primit pachetul meu Google Stadia „Premier Edition” cu tot ce am nevoie pentru a începe să pompez acest nou serviciu de jocuri video cloud. Adevărul este că criticile pe care le primește platforma Google sunt destul de contradictorii: unii experți îl clasifică drept cel mai mare eșec care se amintește în lumea jocurilor, în timp ce alții îl adoră și îi cad la picioare. Pe cine ascultăm?

Google Stadia în analiză, acesta este viitorul jocurilor?

În astfel de situații, cel mai bine este să îl încercați singuri și tocmai asta am făcut. În acest sens, trebuie să recunosc că așteptările mele au trecut prin mai multe faze: la început am fost euforic, apoi am fost destul de dezamăgit în primele zile de utilizare și, încetul cu încetul, am fost prins de el până am consolidat opinia pe care o am astăzi al sistemului: o platformă revoluționară (și solicitantă) chemată să schimbe lumea jocurilor pentru totdeauna, dar care mai are încă câteva margini de lustruit.

Și când vorbesc de „margini”, nu mă refer doar la acele aspecte care trebuie îmbunătățite de Google: există factori care afectează experiența Stadia care nu au legătură cu serviciul și care, din păcate, au mult mai mult de-a face cu vremurile în care că trăim și elementele pe care utilizatorul le contribuie (conexiune la internet, hardware) decât cu platforma în sine.

Acest lucru face ca experiența Stadia să fie complet subiectivă. Pentru unii poate fi atât o adevărată minune, cât și un adevărat dezastru nebun și inutil, ambele opinii fiind la fel de valabile (cu condiția să fie corect motivate și justificate, desigur). Dar să mergem pe părți și să vedem în ce constă această mică invenție.

Hardware

Magia Google Stadia este tocmai aceasta: hardware-ul. Sau mai bine zis, absența acestuia. Marca diferențială a Stadia în ceea ce privește restul de console „fizice” este că nu este necesar să cumpărați nicio consolă video, deoarece tot hardware-ul necesar pentru a rula jocurile se află pe serverele de la distanță Google. În acest fel, în teorie, singura cerință esențială este să aveți o conexiune la internet.

Acum, după cum știm cu toții, consolele au nevoie, de asemenea, de un controler sau gamepad, precum și de un ecran unde puteți vedea „ce se întâmplă” în joc. Aici Stadia oferă mai multe alternative redabile:

  • Controler Chromecast Ultra + Stadia
  • Telefon mobil (în prezent numai smartphone-uri Pixel 2, 3 și 4) + controler Stadia (compatibil și cu controlere Xbox One și PS4)
  • PC (prin browserul Chrome) + Stadia Controller (compatibil și cu alte controlere prin USB, precum și tastatură și mouse)

Notă: pentru a juca este necesar, de asemenea, să instalăm aplicația Stadia .

Google a anunțat că în viitor va fi posibilă utilizarea altor smartphone-uri pe lângă Pixeli, deși pentru moment acestea sunt toate ecranele și comenzile compatibile cu sistemul.

Pentru a face această analiză, am achiziționat pachetul Premier Edition (129 de euro în magazinul Google), care include un Chromecast Ultra și un controler Stadia alb, precum și un cod de acces pentru a utiliza platforma și un abonament 3 luni până la Stadia Pro pentru a putea juca (despre care este vorba în cele din urmă).

Avertisment: în prezent, singura modalitate de a accesa Stadia este cu unul dintre aceste coduri de acces care vin împreună cu combo-ul Chromecast + Remote, deci dacă un prieten nu ne dă un Buddypass pentru a testa serviciul, va trebui să trecem prin cutie iremediabil. Începând de anul viitor vom putea accesa gratuit Stadia, dar pentru moment mantra că nu trebuie să cheltuiți bani pe consolă este încă un adevăr pe jumătate.

Controler Stadia

Gamepad-ul oficial Stadia este cel mai recomandat controler pentru a juca jocuri pe platformă. Finisajul său este, fără îndoială, de calitate și arată că fabricarea este foarte atentă. La atingere, pare a fi realizat dintr-un material care seamănă mai mult cu ceramica decât plasticul tipic pe care îl vedem astăzi la majoritatea controlerelor.

Butoanele au o atingere frumoasă, iar atât „ciupercile” din față, cât și declanșatoarele din spate fac o plimbare satisfăcătoare. Ceea ce nu este atât de satisfăcător este crucea, care oferă o senzație de „buton” în locul ghidajului direcțional tipic. Acest lucru înseamnă că celor obișnuiți să folosească capul încrucișat pentru a face combo-uri în jocurile de luptă le este greu să lanseze mișcări, deoarece tranziția între „jos-dreapta” sau „jos-stânga” etc. Nu se face fără probleme și se pare că apăsăm separat două butoane. Nu știu dacă mă explic foarte bine, dar sentimentul este destul de ciudat, mai ales în jocurile de luptă de tip Street Fighter.

În cele din urmă, trebuie spus, de asemenea, că controlerul Stadia include încărcarea prin USB de tip C, un buton pentru a invoca Asistentul Google (care nu este operațional pentru moment) și un alt buton nativ pentru a face capturi de ecran în orice moment. De asemenea, este de remarcat funcția de vibrație a gamepadului, la mai multe niveluri deasupra clasicului Dual Shock al PS4.

Chromecast Ultra

Al doilea dispozitiv recomandat pentru redarea Stadia este Chromecast Ultra. Această revizuire a Chromecastului convențional are particularitatea că include o intrare Ethernet pentru a vă putea conecta la Internet în cele mai bune condiții posibile (desigur, funcționează și prin Wi-Fi).

Lucrul bun al acestui al doilea accesoriu inclus în pachetul Stadia este că este încă un dispozitiv multimedia, ceea ce înseamnă că îi putem oferi și o a doua utilizare și îl putem folosi pentru a viziona Netflix, videoclipuri YouTube și altele la televizor. Dacă în cele din urmă nu ești convins de Stadia, poți oricând să te consolezi cu asta.

Streaming / Gameplay

Deși acesta este un serviciu de streaming complet, adevărul este că Stadia nu are nicio legătură cu alte platforme precum Netflix, HBO sau Prime Video. În cazul acestora din urmă, natura serviciilor lor le permite tamponarea , în așa fel încât dacă există o reducere a conexiunii sau viteza de descărcare suferă, aceasta nu afectează calitatea conținutului.

Cu toate acestea, pe Stadia, nimic din toate acestea nu este posibil. Informațiile trebuie să se deplaseze de la controlerul jucătorului la serverele Google și de acolo la ecranul în care se joacă jocul, toate „aproape” în timp real și mult timp, astfel încât să nu existe un tip de întârziere de intrare.

Acest lucru necesită în mod inevitabil o conexiune puternică, dar ne obligă și să avem o rețea în care să nu existe tăieri sau căderi de semnal. În ultimele 2 săptămâni am testat sistemul utilizând configurația standard a rețelei mele de domiciliu (putere contractată de 100Mb), fără a modifica setările din router sau din aplicația Stadia, iar acestea au fost rezultatele:

  • Controler TV + Chromecast + Stadia prin Wi-Fi (router într-o altă cameră) : experiența de joc aici a fost foarte proastă, plină de pixeli la fiecare 2 la 3, cu conținut neclar și agitat. Dacă jucați Stadia în acest fel, cu siguranță nu veți mai dori să atingeți sistemul din nou. Chiar și schimbând consumul de date din aplicația Stadia, rezultatul este pur și simplu cumplit (pe același televizor, Netflix și alte aplicații de streaming funcționează perfect, ceea ce arată că nivelul cererii în acest caz este mult mai mare).
  • Telefon Pixel + controler Stadia prin wifi (router în altă cameră) : În acest joc am folosit un telefon mobil Pixel 3A conectând controlerul Stadia prin USB și jucând prin aplicația Stadia. Se pare că de data aceasta fluiditatea se îmbunătățește puțin, dar există încă multe pixelări, iar jocurile de luptă precum Samurai Shodown menționat mai sus lasă de dorit. Fără îndoială, faptul că suntem conectați prin Wi-Fi și că routerul se află într-o altă cameră, cântărește foarte mult experiența de joc.
  • TV + Chromecast + controler Stadia prin wifi (router în aceeași cameră): Acesta este altceva. Odată ce ne-am mutat în aceeași cameră în care este amplasat routerul, calitatea sistemului a luat o întorsătură de 180 de grade. Am conectat Chromecast Ultra la un monitor, am sincronizat controlerul, iar redarea este pur și simplu excelentă. Nu numai că nu există întârziere (cel puțin nu o observ), dar totul curge ca mătasea chiar și cu nivelul de calitate a imaginii setat la maxim. Jocurile se încarcă foarte repede, fără aproape niciun timp de așteptare și, cel mai bine, fără instalarea de discuri fizice implicate, putem începe să jucăm imediat ce cumpărăm jocul din magazinul Stadia. Înțeleg că conectarea unei prize Ethernet la Chromecast conexiunea va fi mai bună, dar în acest moment conectarea prin Wi-Fi este mai mult decât suficientă.
  • PC (Google Chrome) + Stadia Controller (conectat prin cablu Ethernet) : Surprinzător, deși acum mă joc folosind o conexiune la internet prin cablu, experiența PC-ului suferă foarte mult, arătând tăieturi, întârziere și imagini neclare atunci când jucăm prin browser. Acest lucru ne arată că conexiunea nu este totul și, dacă browserul nostru Chrome nu este curat și ușor ca o pană, nu ne vom putea bucura nici de o experiență acceptabilă. Aici soluțiile ar fi dezinstalarea oricărei extensii pentru browser, precum și ștergerea fișierelor temporare, actualizarea a tot ceea ce este necesar și chiar formatarea computerului într-un caz extrem.

Cu toate aceste teste, ceea ce am precizat este că Stadia are 2 cerințe esențiale pe care trebuie să le îndeplinim dacă dorim să ne bucurăm de serviciul așa cum a fost proiectat de Google:

  • Aveți o conexiune la Internet puternică și netăiată . Google recomandă minimum 10 Mbps, dar cel puțin în cazul meu am avut nevoie de mult mai mult decât atât pentru a mă putea juca cu o grafică bună și fără tăieri de niciun fel. Dacă avem un cablu Ethernet, ar trebui să-l folosim cu siguranță (dacă nu, va trebui să mergem în aceeași cameră în care se află routerul de acasă).
  • Aveți un dispozitiv de redare curat și neted . Dacă ecranul de unde vom juca este cel al computerului nostru, trebuie să ne asigurăm că computerul nu încetinește sau nu are probleme de suprasarcină. Orice inconvenient de acest tip afectează și Stadia, deoarece este încă o aplicație web care rulează din browser. Fără îndoială, experiența funcționează mai bine atunci când folosim propriile produse Google, cum ar fi Chromecast Ultra sau aplicația mobilă oficială Stadia.

Pe scurt, dacă vorbim despre modul de joc ca atare, acest lucru este foarte bun. Dar da, trebuie să ne asigurăm că îndeplinim cerințele necesare. Ceea ce au dorit să ne vândă că putem juca oriunde și în orice moment este adevărat numai dacă ne deplasăm în medii controlate în care condițiile sunt minim optime. Acum, când totul este la locul lor, serviciul este o adevărată minune a tehnologiei.

Jocuri

Aproape aș spune că acesta este cel mai puțin important punct, având în vedere că vorbim despre un sistem de joc care vine să revoluționeze lumea jocurilor ca atare. Dar ce este o consolă fără jocuri video? Ei bine, probabil ceva similar cu ceea ce este Stadia acum.

Platforma are în prezent 26 de titluri sub centură și, deși sunt jocuri de o calitate incontestabilă, lipsește faptul că au inclus ceva noutate sau mai exclusiviste, în afară de interesantul GYLT, dezvoltat de studioul din Madrid Tequila Works. Cu abonamentul Stadia Pro putem juca în prezent Samurai Showdown, Tomb Raider: Definitive Edition, Destiny 2 și Farming Simulator 19 (acesta din urmă nu știu dacă l-au încărcat ca „glumă”, dar merită ...).

Personal, nu am nicio problemă cu jocurile, din moment ce cele 4 care sunt incluse gratuit nu le încercasem și, prin urmare, am câteva ore de joc până când lansează lucruri noi, ci faptul că restul jocurilor care sunt disponibile vânzările au același preț ca atunci când au fost lansate, ținând cont de faptul că unele sunt titluri care există de ceva vreme, este frustrant să spunem cel puțin. Aș putea cumpăra GRID, care tocmai a ieșit recent, dar este de 70 de euro (când îl puteți găsi pe PS4 la 40 de euro).

În acest sens, ar fi interesant pentru Stadia să încurajeze utilizarea platformei sale prin adăugarea de noi jocuri la prețuri mai rezonabile, dacă nu riscă ca oamenii să se concentreze doar pe modelul de abonament lunar (și aceasta nu este o idee foarte atractivă pentru că restul companiilor sunt încurajate să dezvolte un catalog pentru platformă, într-adevăr).

Concluzii

Google Stadia este primul pas către deșertificarea jocurilor fizice pe piața jocurilor. Piesele necesare pentru asamblarea puzzle-ului sunt acolo și totul indică faptul că ar putea fi germenul unui nou mod de a înțelege industria divertismentului.

Cu toate acestea, Google nu o are la fel de simplă ca Netflix, și aici se află adevăratul călcâi al lui Ahile al Stadiei: are o mașină foarte puternică (10.7 teraflops GPU) și a reușit să evite lagul de intrare într-un mod prodigios, da. Dar există ceva care este complet dincolo de controlul Google: calitatea conexiunii și infrastructurile actuale, unii agenți care joacă un rol fundamental în buna funcționare a consolei.

Deci Stadia este un sistem prost? Absolut. Merită să cumpărați controlerul și un Chromecast Ultra? Dacă aveți o conexiune bună din care să trageți, continuați. Acum, cel puțin deocamdată nu l-am recomanda ca consolă principală, deoarece catalogul este destul de mic și cam scump, caz în care ar fi mult mai ieftin pe termen scurt să cumperi un PS4 sau un Xbox One.

Pe scurt, un dispozitiv cu luminile și umbrele sale, care pleacă de la o idee interesantă, deși cam grăbită. Succesul va depinde cu siguranță de ceea ce fac cu platforma de acum înainte. Ce părere aveți despre Google Stadia?

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .