Cum să știți dacă un APK conține viruși sau alte programe malware

Cea mai sigură modalitate de a instala aplicații pe Android este să o faceți din Play Store. Magazinul Google are un serviciu antivirus integrat numit Google Play Protect, care analizează orice aplicație înainte de a o instala și verifică periodic dispozitivul nostru pentru orice posibilă amenințare. Dar ce se întâmplă dacă instalăm o aplicație folosind un pachet APK?

Marele pericol al instalării aplicațiilor prin fișiere de instalare APK este că nu există nicio modalitate de a ști ce se află în interior . Adică, nu putem garanta că nu conțin niciun fel de virus sau alt tip de malware la prima vedere, deoarece nu diferă în niciun fel de un APK „sănătos”. Prin urmare, dacă suntem obișnuiți să instalăm aplicații din surse necunoscute sau depozite alternative, este recomandabil să instalăm un antivirus bun pentru Androidul nostru.

Cum să știți dacă un fișier APK conține viruși sau orice alt tip de software dăunător

Cu toate acestea, dacă în mod normal instalăm doar aplicații și jocuri din Magazin Play -sau orice alt depozit alternativ de încredere-, instalarea unui antivirus nu ne poate compensa prea mult.

Pentru acele momente specifice în care instalăm un APK și dorim să ne asigurăm că niciun virus nu ne pătrunde, cel mai bine este să efectuăm o scanare de securitate online . Pentru aceasta, există servicii de analiză gratuite, cum ar fi VirusTotal, care utilizează până la 55 de antivirus și 59 de motoare de detectare online.

  • Deschidem browserul și intrăm pe site-ul web VirusTotal .
  • În secțiunea „ Fișier ”, faceți clic pe „ Alegeți fișierul ” și selectați fișierul APK pe care dorim să îl verificăm.
  • Apoi, faceți clic pe „ Confirmați încărcarea ” pentru a încărca APK-ul pe serverele VirusTotal și pentru a efectua analiza de securitate.

În mod automat, vom vedea cât de puțin sunt afișate pe ecran rezultatele fiecăruia dintre cele 59 de antivirusuri utilizate pentru scanarea APK-ului nostru. Astfel, dacă sistemul nu a detectat niciun software rău intenționat, mesajul „ Nedetectat ” va apărea în fiecare dintre rezultate, așa cum vedem în captura de ecran de mai sus.

Dacă mergem la fila „ Rezumat ” , putem vedea un rezumat al celor 59 de motoare utilizate, precum și o listă detaliată a proprietăților fișierului în fila „ Detalii ”. Dacă totul este în regulă, putem continua să instalăm APK-ul aplicației fără teamă că dispozitivul nostru Android poate fi infectat.

Alte instrumente pentru scanarea fișierelor APK

În plus, există și alte instrumente web care ne permit să verificăm integritatea și securitatea oricărei instalații din surse externe.

Metadefender

La fel ca VirusTotal, Metadefender este o pagină web pe care o putem vizita direct din browserul nostru. Permite încărcarea fișierelor APK de până la 140 MB și utilizează mai multe motoare antivirus pentru a analiza fișierul. Dacă totul a decurs corect, vom vedea un mesaj ca acesta.

Dimpotrivă, dacă un antivirus identifică un risc, oricât de mic ar fi, vom vedea un mesaj ca acesta.

Scanare APK NVISIO

Marea diferență dintre NVISIO APK Scan și Metadefender este că nu are o limită maximă de dimensiune pentru ca fișierul să fie scanat. Pentru a lansa scanarea, tot ce trebuie să facem este să selectăm fișierul și să facem clic pe butonul „ Scanează pachetul ”. Odată ce APK-ul a fost analizat, putem cere aplicației să ne anunțe prin e-mail sau să vedem direct rezultatul pe ecran.

Dacă vi s-a părut interesant acest post, puteți găsi alte articole similare în secțiunea Android .

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .