Instrumentul SP Flash: Tutorial și ghid de utilizare de bază - Android fericit

V-ați gândit vreodată să instalați un sistem de operare personalizat pe telefonul dvs. Android? Doriți să o rădăcinați? Poate că ați avut ghinion și smartphone-ul dvs. a suferit un eșec al software-ului sau ați fost victima unui malware fatal? Pentru toate acestea avem SP Flash Tool.

Ce este SP Flash Tool?

Dacă aveți un mobil chinezesc, cu siguranță ați auzit vreodată de această aplicație. SP Flash Tool este un program pentru Windows și Linux care poate fi folosit pentru a bloca orice telefon sau tabletă Android echipată cu un SoC Mediatek.

Pe scurt, este instrumentul pe care ar trebui să îl folosim dacă avem un telefon mobil cu procesor MTxxxx. Cu SP Flash Tool putem citi, scrie sau șterge oricare dintre partițiile sale, pur și simplu conectând dispozitivul la un PC prin USB (Windows 10, Windows XP, Linux).

În acest fel, putem instala un nou ROM, o recuperare personalizată, reinstalați sau corectăm posibile erori, putem actualiza firmware-ul dispozitivului etc.

Condiții preliminare: lucruri de luat în considerare înainte de a începe să clipească

Pentru a utiliza SP Flash Tool, trebuie să efectuăm anumite acțiuni anterioare, astfel încât aplicația să funcționeze corect și să prevină pierderea informațiilor în cazul în care lucrurile nu merg așa cum era de așteptat:

 • Instalați driverele de preîncărcare Mediatek USB VCOM pentru PC pentru a recunoaște terminalul Android.

 • Faceți o copie de rezervă a tuturor datelor importante. Puteți vedea câteva tutoriale destul de interesante AICI și AICI .

Tutorial de utilizare de bază pentru SP Flash Tool

Odată ce avem driverele instalate corect și toate datele în siguranță, putem începe să „punem mâna pe” programul intermitent.

Instrumente și utilități

SP Flash Tool este un instrument destul de intuitiv. Aplicația este împărțită în 5 file, fiecare având un scop foarte specific și definit.

 • Bun venit : Aceasta este fila de bun venit. Aici vom găsi indicații despre modul în care funcționează aplicația și fiecare dintre secțiunile sale. Foarte interesant dacă este prima dată când lansăm programul și dorim să obținem mai multe informații.

 • Format : De aici putem formata memoria flash NAND a smartphone-ului. Permite realizarea unui format automat (inclusiv sau exclusiv bootloader) sau manual.

 • Descărcare : Aceasta este cea mai utilizată filă. De aici putem bloca diferitele partiții ale telefonului nostru Android pentru a instala ROM-uri, recuperări etc.

 • Reluare : În această filă putem citi anumite blocuri și regiuni ale memoriei telefonului.

 • Test de memorie : Funcție care ne permite să testăm memoria flash a dispozitivului și memoria flash NAND.

Pentru informații mai detaliate și dezvoltate cu privire la fiecare dintre file, nimic mai bun decât să aruncați o privire lungă la fila „ Bun venit ” a aplicației.

Pentru majoritatea utilizatorilor, secțiunea cea mai suculentă este „Descărcare”. Locul din care vom efectua cea mai puternică acțiune dintre toate: intermitentul terminalului.

Cum să flashezi un terminal din fila „Descărcare”

Când vorbim despre intermitent, ne referim la suprascrierea unuia sau mai multor module ale dispozitivului cu module noi selectate anterior de noi.

În scopuri practice, aceasta poate însemna orice, de la înlocuirea recuperării (cu una personalizată) până la instalarea unei imagini complet noi a sistemului de operare.

Fila „Descărcare”, locul din care intermitem, are următoarele opțiuni:

 • Descărcare : este butonul care activează procesul de intermitent. Îl vom apăsa doar atunci când restul secțiunilor sunt configurate.
 • Agent de descărcare: Agentul de descărcare are sarcina de a detecta memoria flash a terminalului și de a descărca imaginea selectată pe dispozitiv. În mod implicit, de obicei vine preîncărcat cu agentul bin . Dacă nu avem probleme, nu este necesar să o schimbăm.
 • Fișier de încărcare Scatter : Fișierul Scatter este un fișier text care ajută aplicația să știe cu ce cip Mediatek lucrează. De exemplu, dacă telefonul nostru are un procesor MT6757, va trebui să selectăm dispersia MT6757_Android_scatter.txt.

Fără dispersia corectă, SP Flash Tool nu știe unde începe memoria boot-ului telefonului sau recuperarea etc. Prin urmare, este de la sine înțeles că este un fișier complet esențial și necesar.

Acest fișier nu vine cu programul, așa că va trebui să căutăm o copie care să se potrivească mobilului sau tabletei noastre pe Internet.

 • Încărcarea imaginilor (IMG) : Dacă am încărcat dispersia corect, vom vedea cum se încarcă tabelul de adrese cu diferitele module ale terminalului. Dacă dorim să înlocuim oricare dintre aceste module (sau pe toate), va trebui doar să facem clic pe celula corespunzătoare „ Locație ” și să selectăm imaginea pe care urmează să o suprascriem.

De exemplu, dacă vrem să înlocuim recuperarea serială a dispozitivului cu una personalizată, aici va trebui să specificăm locația acestuia. De obicei sunt fișiere în format „.img”.

Urmați ordinea corectă a acțiunilor, astfel încât totul să meargă fără probleme

Pe scurt, pașii de urmat sunt:

 • Selectați agentul MTK_AllInOne_DA.bin .
 • Selectați Scatter-ul corespunzător cipului nostru Mediatek.
 • Alegeți în „Locație” din tabelul de adrese toate modulele pe care dorim să le aprindem.
 • Apăsați butonul „ Descărcați ”.

Odată apăsat butonul „ Descărcare ”, vom conecta telefonul la computer folosind un cablu USB. Este important ca telefonul să fie oprit și, dacă este posibil, cu o baterie încărcată. De îndată ce computerul recunoaște dispozitivul, va începe procesul de intermitent.

Dacă totul a decurs corect, odată ce clipirea este terminată, va apărea o fereastră cu mesajul „ Descărcare OK ”.

Bug-uri cunoscute

Cea mai frecventă greșeală atunci când lucrați cu instrumentul SP Flash este că sistemul nu recunoaște telefonul . Acest lucru se datorează faptului că nu am instalat corect driverele. Din propria mea experiență, vă recomand să revizuiți foarte bine acest punct, deoarece acesta este cel care oferă de obicei mai multe probleme.

O modalitate bună de a rezolva orice problemă a driverului este instalarea aplicației USBDeview (descărcați un pic mai jos). Un instrument gratuit cu ajutorul căruia putem vedea toate driverele instalate pe un PC și le putem dezinstala unul câte unul cu ușurință. În caz de eroare, este recomandabil să dezinstalați toate driverele Mediatek și să le reinstalați .

Pentru a identifica restul erorilor intermitente, cel mai bine este să aruncați o privire la lista erorilor cunoscute , în cadrul Instrumentului Flash SP însuși, în fila „ Bun venit -> Întrebări frecvente ”. Aici vom găsi aproape o sută de erori tastate cu soluțiile lor corespunzătoare.

Descărcare SP Flash Tool

Dacă sunteți interesat să utilizați SP Flash Tool, puteți descărca instrumentul, precum și programul USBDeview din secțiunea Descărcări a blogului.

Pe scurt, acesta este tot ce avem nevoie pentru a înțelege funcționarea de bază a SP Flash Tool. Instrumentul chintesențial pentru intermitentele smartphone-urilor și tabletelor Android cu jetoane Mediatek.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .