Cum să detectați camerele de supraveghere cu mobilul dvs. - Android fericit

Dacă ați folosit vreodată platforma Airbnb pentru a închiria un apartament pentru câteva zile, cu siguranță v-ați întrebat dacă proprietarul nu are o cameră de supraveghere ascunsă instalată între mobilier. Nu este o idee exagerată: potrivit unui sondaj din 2019 realizat de peste 2.000 de clienți Airbnb, 1 din 10 utilizatori au găsit camere ascunse în spațiile de cazare.

Adevărul este că Airbnb permite instalarea de camere de securitate de către gazde, deși trebuie să anunțe oaspeții în prealabil . La fel, amplasarea dispozitivelor de înregistrare în spații private precum dormitoare și băi este complet interzisă. Acestea fiind spuse, este clar că mulți proprietari nu respectă. Deci, ce putem face ca utilizatori pentru a verifica dacă apartamentul nostru are cameră?

Cum se scanează o rețea Wi-Fi pentru camere ascunse conectate

Multe apartamente și case care sunt închiriate online prin aplicații precum Airbnb și altele asemenea includ de obicei o conexiune Wi-Fi gratuită (esențială dacă doresc să primească recenzii bune). Acesta este un lucru pe care îl putem profita în favoarea noastră folosind o aplicație numită Fing, disponibilă pentru Android și iOS.

Descărcați QR-Code Fing - Network Scanner Dezvoltator: Fing Preț limitat: gratuit

Cu această aplicație gratuită putem scana rețeaua Wi-Fi a apartamentului și putem vedea toate dispozitivele conectate, inclusiv camerele de supraveghere . Pentru a face trucul mai ușor de realizat, se recomandă să deconectăm restul telefoanelor mobile, tabletelor, computerelor și altor dispozitive pe care le-am putut conecta în acel moment.

Pentru a lansa scanarea, trebuie doar să faceți clic pe butonul „Reîmprospătare” situat în colțul din dreapta sus al ecranului. Înainte de a începe analiza, aplicația ne poate cere permisiuni pentru a stabili locația noastră. Le dăm lor și mergem mai departe.

Lucrul bun despre Fing este că nu numai că detectează adresa IP și MAC a tuturor dispozitivelor conectate la aceeași rețea Wi-Fi: este, de asemenea, capabil să identifice producătorul și chiar tipul de dispozitiv (smartphone, dongle de streaming, router, consolă de jocuri , etc). Prin urmare, odată ce avem rezultatele, tot ce trebuie să facem este să căutăm tot ceea ce poartă numele unor producători precum Nest, Arlo, Wyze, Duratech, Victure, Sricam, Supereye sau care este listat ca „Cameră IP”, „Cameră web” și altele asemenea.

Chiar dacă nu găsim nicio cameră identificată în listă, este recomandat să numărăm numărul de dispozitive care apar conectate și să vedem dacă se potrivește cu realitatea sau dacă există „invitați surpriză”. Dacă găsim un element suspect, vom nota adresa IP și vom trece la pasul următor.

Căutați porturi deschise

Ceea ce vom face în continuare este să facem clic pe meniul „ Rețea ” din Fing, iar de acolo vom selecta opțiunea „ Găsiți porturi deschise ”. Aceasta ne va duce la un nou ecran în care vom introduce adresa IP a dispozitivului „suspect” pe care tocmai l-am notat în pasul anterior. Dăm butonul albastru de căutare și așteptăm rezultatele.

Odată finalizată analiza, Fing ne va arăta o listă a porturilor care sunt deschise pe dispozitivul respectiv, precum și serviciile pe care le folosesc. De data aceasta va trebui să căutăm RTSP și RTMP, care sunt protocoalele obișnuite utilizate pentru transmisia video.

La fel, orice port care are activat serviciile HTTP sau HTTPS ne va permite să accesăm direct transmisia video dintr-un browser web. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să scriem adresa IP în bara de adrese a browserului, urmată de două puncte și numărul portului, cum ar fi „ 192.160.0.32:80 ”.

Cum să detectați camerele ascunse cu vedere nocturnă

Din păcate, este posibil ca camera să nu fie conectată la aceeași rețea Wi-Fi pe care o folosim. Sau poate chiar că rezultatele obținute cu Fing nu ne-au ajutat să obținem un răspuns puternic. În acest caz, cel mai bine este să căutați lumini cu infraroșu în camere.

Majoritatea camerelor IP folosesc infraroșu pentru a înregistra videoclipuri cu viziune nocturnă. Ceva pe care îl putem detecta folosind smartphone-ul nostru. Cum? Deși aceste tipuri de lumini sunt invizibile pentru ochiul uman, camerele mobile le pot identifica fără prea multe probleme.

Camerele din spate au de obicei filtre care blochează semnalele în infraroșu, lucru care din fericire nu se întâmplă în mod normal cu camerele frontale pentru selfie-uri. Putem verifica dacă una dintre camerele noastre este capabilă să identifice luminile în infraroșu, luând o telecomandă TV, îndreptând-o către camera mobilă și apăsând un buton de control. Dacă camera detectează o lumină violetă, minunat.

De aici, trebuie doar să oprim toate luminile din cameră, să punem camera mobilă la lucru și să încercăm să localizăm un punct roșiatic pe ecran. Dacă există o cameră web ascunsă care ne înregistrează, o vom vedea fără dificultăți majore, atâta timp cât vom face o baleie prin toate camerele unității de cazare.

Camerele de vizionare nocturnă nu au o configurație standard, deci putem găsi 2,3, 4 sau până la 6 puncte de lumină. Culoarea sa poate varia și poate apărea în tonuri violet sau chiar alb.

Adevărul este că camerele web cu viziune de noapte sunt destul de ușor de observat.

Nu există o metodă universală de detectare a camerelor de supraveghere în locuri precum închirierea de apartamente, sejururi de vacanță sau hoteluri, dar dacă proprietarii nu sunt prea inteligenți sau nu pun măsurile adecvate, îi putem identifica cu ușurință cu oricare dintre aceste sfaturi și cel puțin dormim un ceva mai calm.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .