Cum se instalează LineageOS pe un telefon Android - The Happy Android

LineageOS este moștenitorul natural al miticului CyanogenMod și unul dintre cele mai bune ROM-uri personalizate pentru Android de astăzi. Astfel, este posibil să doriți să îl încercați pe telefonul mobil, deoarece are câteva funcții cu adevărat interesante - mai ales dacă smartphone-ul dvs. nu este prea puternic. Adevărul este că totul este o bomboană pentru fanii personalizării și Android în general, fără îndoială.

Deși în urmă cu ceva timp am publicat o postare cu instrucțiuni generale pentru a instala un ROM personalizat, astăzi vom intra în mai multe detalii. În următorul tutorial, vă explicăm pas cu pas procesul de instalare a LineageOS pe Android . Sa mergem acolo!

1. Verificați dacă telefonul dvs. este compatibil cu LineageOS (și dacă totul este în ordine)

Înainte de a începe, primul pas va fi să ne asigurăm că smartphone-ul nostru este compatibil cu LineageOS . Pentru a face acest lucru, trebuie să intrăm în secțiunea de descărcare a LineageOS și să vedem dacă au un ROM specific pentru marca și modelul nostru de telefon.

O parte din instalare se va face de pe un PC, deci este, de asemenea, important să ne asigurăm că avem tot ce ne trebuie pe computer. Adică avem pachetele ADB și Fastboot instalate corect . Pentru aceasta putem arunca o privire la următorul tutorial de descărcare și instalare ADB și Fastboot.

O altă cerință esențială pentru instalarea LineageOS este că telefonul nostru ne permite să deblocăm bootloader-ul . Dacă nu este cazul (așa cum este cazul multor telefoane Samsung), atunci va trebui să facem o căutare specifică pe Google pentru a afla cum să deblocăm bootloader-ul în modelul nostru exact de terminal.

2. Descărcați toate instrumentele și componentele necesare

Pentru a efectua instalarea ROM-ului personalizat LineageOS pe dispozitivul nostru Android, vom avea nevoie de următoarele instrumente.

  • O recuperare personalizată: Putem folosi TWRP sau orice altul care este compatibil cu telefonul nostru.
  • LineageOS: sistemul de operare ca atare.
  • GApps : pachetul cu toate aplicațiile Google (Google Apps).
  • Fișier SU : Necesar dacă dorim să avem permisiuni root după ce am instalat sistemul de operare.

Atât instalarea aplicațiilor Google, cât și permisiunile root sunt complet opționale și nu sunt obligatorii pentru a efectua instalarea LineageOS.

Descărcați recuperarea personalizată potrivită pentru smartphone-ul dvs.

Atât ClockWorkMod Recovery, cât și TWRP sunt compatibile cu un număr mare de telefoane Android. Pentru a afla dacă terminalul dvs. este compatibil TWRP, puteți consulta AICI lista sa de telefoane compatibile .

Notă : Este important să vă asigurați că marca exactă și modelul se potrivesc. Dacă da, descărcați fișierul .IMG corespunzător și salvați-l în același folder în care ați instalat ADB pe computer.

Descărcați ROM-ul LineageOS

Următorul pas va fi să descărcați LineageOS ROM compatibil cu modelul nostru de telefon. Pentru a face acest lucru, vom reveni la secțiunea de descărcare a site-ului Web Lineage pe care am vizitat-o ​​acum o clipă și vom descărca fișierul ZIP cu cea mai recentă „ Build .

Dacă mai târziu vom instala GApp, este important să îndreptăm undeva versiunea LineageOS pe care o descărcăm. Este o informație de care vom avea nevoie mai târziu.

Descărcați aplicațiile Google

Așa cum am spus puțin mai sus, acesta este un instrument opțional. Deși este esențial dacă dorim să avem acces la Magazin Play, folosiți contul nostru Gmail, Google Photos, Drive și toate acele lucruri care fac Android atât de util și practic.

Să mergem la pagina de descărcare GApps. Aici va trebui să selectăm versiunea de LineageOS pe care am descărcat-o, apoi să alegem platforma corectă . Platforma se referă la tipul de procesor - ARM, ARM46 sau x86 - pe care îl are telefonul nostru (îl putem vedea consultând Wiki AICI).

Odată descărcat pachetul, îl vom salva în folderul ADB de pe computer.

Descărcați fișierul SU de la Superuser pentru a obține root

Dacă dorim ca noul ROM personalizat să aibă permisiuni root , atunci trebuie să descărcăm fișierul SU corespunzător. Acesta este linkul pe care l-am pus puțin mai sus, unde va trebui să alegem SU-ul care ne corespunde, în funcție de tipul procesorului și de versiunea noastră de LineageOS.

Versiunile sunt disponibile pentru Lineage 14.1 și Lineage 15.1.

Odată ce fișierul este descărcat în format ZIP, îl vom salva împreună cu restul fișierelor din folderul ADB de pe computerul nostru.

3. Activați modul dezvoltator și activați depanarea USB

Acum că avem toate fișierele necesare, mergem la telefon și activăm depanarea USB . Această opțiune apare în meniul ascuns „ Opțiuni dezvoltator ” .

Pentru a activa modul dezvoltator trebuie doar să mergem la „ Setări -> Sistem -> Informații despre telefon ” și să facem atingeri repetate pe numărul de construire al telefonului până când apare un mesaj pe ecran.

Deblocare OEM

Dacă telefonul nostru este destul de recent, va trebui să activăm și fila „Deblocare OEM”. Această opțiune se află în meniul „ Opțiuni pentru dezvoltatori ” și este cea care ne va permite să deblocăm bootloader-ul .

4. Deblocați Bootloader-ul

Având bootloaderul deblocat este ceea ce ne va permite să instalăm recuperarea personalizată (necesară instalării ROM-ului Lineage). Prin urmare, este important să facem o copie de rezervă a Android, deoarece în timpul procesului va trebui să formatăm dispozitivul.

Pentru a debloca bootloader-ul , conectăm telefonul mobil la computer prin USB . Deschidem folderul în care avem toate fișierele ADB și fișierele pe care tocmai le-am descărcat și deschidem o fereastră de comandă în acea cale.

Cel mai rapid mod de a face acest lucru este apăsând tasta Shift, făcând clic dreapta cu mouse-ul și selectând „ Deschideți fereastra Powershell aici ”.

  • Prima comandă pe care o vom introduce va fi „ dispozitive adb ”, cu care vom verifica dacă PC-ul a detectat dispozitivul nostru Android. Dacă îl detectează, va afișa mesajul „dispozitive” și numărul dispozitivului.

  • Dacă este prima dată când utilizați comenzile ADB pe mobil, veți vedea un mesaj pe ecranul telefonului. Asigurați-vă că îi acordați permisiunea solicitată (altfel comenzile nu vor avea efect).

  • Acum vom lansa comanda „ adb reboot bootloader ”, care va reporni telefonul și se va încărca în modul „bootloader”.

  • De aici putem lansa comanda Fastboot care deblochează bootloader-ul, „ fastboot oem unlock ”. Atent! Lansarea acestei comenzi va efectua o resetare din fabrică . Asigurați-vă că ați păstrat o copie a tot ceea ce este important.

Pentru a finaliza deblocarea și ștergerea din fabrică va trebui să acceptăm un mesaj de confirmare de pe telefon. După ce ați făcut acest lucru, vom continua instalarea recuperării noastre personalizate.

5. Instalați o recuperare personalizată

Cu bootloaderul deblocat, putem continua instalarea sau flash- ul recuperării personalizate. Pentru a face acest lucru, deschidem din nou fereastra de comandă și executăm următoarea comandă:

recuperare flash fastboot

Notă: „recoveryyname.img” corespunde pachetului de instalare TWRP sau oricărei recuperări pe care urmează să le instalăm. Adică numele fișierului în cauză.

6. Faceți o ștergere sau „resetați” partițiile

Odată ce recuperarea este instalată, o putem accesa prin comanda „ adb reboot-recovery ” sau, cu dispozitivul mobil oprit și apăsând butoanele de alimentare + volum în sus sau în jos.

Acum, ceea ce vom face este să ștergem partițiile de sistem, datele și memoria cache . Dacă lucrăm cu TWRP, putem face acest lucru din „ Ștergere -> Ștergere avansată ” și bifând casetele „Sistem”, „Date” și „Cache”.

Acest proces poate dura ceva timp. După ce ați terminat, reporniți dispozitivul și introduceți din nou recuperarea.

7. Flashea LineageOS, Google Apps și permisiunile root

Ne apropiem de realizarea obiectivului nostru. Redeschidem o fereastră Power Shell ca în alte ocazii și lansăm următoarea comandă.

adb push / sdcard

Notă: Acesta este fișierul de instalare LineageOS comprimat pe care l-am descărcat mai devreme.

Cu această comandă vom copia fișierul de instalare LineageOS în memoria internă a telefonului (nu este necesar să aveți un card SD).

Dacă vom instala, de asemenea, Google Apps și permisiunile root, vom repeta același proces cu aceste 2 pachete de instalare suplimentare.

adb push / sdcard

adb push / sdcard

Apoi, vom continua instalarea pachetelor copiate în memoria telefonului. Din TWRP, faceți clic pe „Instalare” și selectați fișierul de instalare LineageOS pe care tocmai l-am copiat.

După aceasta, vom face  clic pe „Adăugați mai multe zipuri” și vom selecta fișierele de instalare Google Apps și fișierul SU.

Este important să ne asigurăm că am selectat cele 3 fermoare de instalare și că primul din listă este pachetul LineageOS.

Odată ce avem totul în ordine și gata să fie intermitent, vom muta bara Glisați pentru a confirma Flash ” pentru a începe instalarea .

Acesta este un proces care poate dura câteva minute. Dacă totul a mers bine, vom avea Android-ul nostru cu ROM-ul personalizat LineageOS perfect funcțional, aplicațiile Google instalate și toate acestea cu permisiuni de root superutilizator, gata pentru plăcerea noastră.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .