Cum să ștergeți metadatele (EXIF) dintr-o fotografie sau o imagine Protejați-vă confidențialitatea!

În acest moment al filmului, cu siguranță mulți dintre voi vor fi deja conștienți de faptul că ori de câte ori facem o fotografie, anumite informații ascunse sunt incluse în acesta . Imaginea colectează ceea ce este cunoscut sub numele de metadate . Și știați că atunci când împărtășim toate acele fotografii pe rețelele noastre sociale, acele informații sunt, de asemenea, partajate?

Înainte de a începe, să clarificăm ceva: în principiu, metadatele sunt total inofensive. Deși, da, poate exista întotdeauna cineva care știe să folosească aceste informații pentru a ne face rău într-un fel sau altul. Prin urmare, în multe cazuri, cel mai bine este de obicei să le ștergeți și să le scăpați direct . Ceva destul de logic pe de altă parte, nu?

Ce sunt exact metadatele pentru o imagine?

Ceea ce este cunoscut în mod obișnuit ca metadate sunt datele EXIF ​​ale unei imagini. Acronimul în limba engleză corespunde „ Format fișier imagine schimbabil” sau „Format fișier imagine schimbabil” și funcția sa, practic, este de a colecta informații tehnice dintr-o imagine sau fotografie.

În scopuri practice, datele EXIF ​​pentru o imagine includ informații de genul acesta:

  • Marca și modelul camerei.
  • Data si ora.
  • Tipul de compresie a imaginii, rezoluția și adâncimea de biți.
  • Diafragmă maximă, intensitatea blițului, viteza ISO și timpul de expunere.
  • Originea imaginii, autori, drepturi de autor.

La început, aceste informații par suficient de inofensive și, de asemenea, ne ajută să ne revendicăm drepturile de autor, în cazul în care cineva ne fură o fotografie. Nu-i rău.

Unele metadate pe care le putem găsi în orice imagine.

Problema este că unele dispozitive vă permit să adăugați alte informații suplimentare la imagini. De exemplu, să presupunem că facem o fotografie cu camera mobilă cu serviciul de localizare sau GPS activat și o încărcăm pe Facebook sau pe Instagram.

În acest caz, imaginea este capabilă să colecteze geolocalizarea noastră, iar cineva care dorește să ne facă probleme, ar putea analiza metadatele și ar putea identifica orașul sau chiar casa în care locuim . Nu mai sună atât de bine, nu-i așa?

Cum se șterg toate metadatele EXIF ​​dintr-o imagine sau o fotografie

Imaginați-vă că aveți o cameră DSLR și că faceți poze cu ea de ani de zile. Oricine are o copie digitală a oricăreia dintre fotografiile dvs. va putea vedea marca și modelul camerei dvs. și chiar numărul de serie al acesteia în unele cazuri. Cu aceasta puteți urmări și compara restul fotografiilor pe Internet sau chiar să vă cunoașteți trucurile în calitate de fotograf.

NSA americană a mărturisit, de asemenea, că folosesc metadatele ca sursă de informare și identificare a oamenilor, lucru care ar trebui să ne facă, fără îndoială, să reflectăm asupra cât de departe merge confidențialitatea noastră. Dar să trecem la ce contează, cum scăpăm de nenorocitele de metadate?

Ștergerea metadatelor din Windows Explorer

Dacă avem un PC cu Windows 10 (sau versiuni anterioare), ștergerea metadatelor se poate face foarte ușor . Nu este nevoie să instalăm niciun program suplimentar, trebuie doar să localizați imaginea și să urmați pașii următori:

  • Faceți clic dreapta pe imagine și faceți clic pe „ Proprietăți ”.
  • Trecem la fila „ Detalii ”. Aici sunt afișate metadatele imaginii.
  • Pentru a șterge toate datele EXIF, faceți clic pe „ Ștergeți proprietățile și informațiile personale ”.

  • Se va deschide o fereastră nouă. În ea, va fi marcată opțiunea „ Creați o copie cu toate proprietățile posibile eliminate ”. Dacă selectăm „ OK ”, copia menționată mai sus va fi creată cu toate metadatele eliminate.
  • Dacă, pe de altă parte, bifăm „ Eliminați următoarele proprietăți ... ” putem alege selectiv metadatele pe care nu dorim să le apară în imagine.

Dacă utilizați un editor de imagini, îl aveți și ușor

Dacă lucrăm cu editori de imagini, vom putea, de asemenea, să filtrăm metadatele pe care le stocăm într-un mod simplu.

Dacă folosim Photoshop, trebuie doar să selectăm întreaga imagine ( Ctrl + E sau Ctrl + A ), să o copiem și să o lipim într-un document nou. Acest nou document nu va salva niciuna dintre metadatele imaginii originale. O putem verifica din „ Fișier -> Informații despre fișier ”.

Pentru alte programe de editare precum GIMP, pur și simplu exportați imaginea dorită în format JPG. Odată ce suntem în fereastra de export și debifăm fila „ Opțiuni avansate -> Salvare date EXIF ”.

Cum să ștergeți metadatele unei fotografii de pe mobil

Cel mai normal este că majoritatea fotografiilor le facem cu telefonul mobil. Prin urmare, este mult mai practic, în unele cazuri, să puteți șterge metadatele direct de pe smartphone.

Unele camere vă permit să ștergeți anumite date, cum ar fi locația, în cazul Xiaomi. Alții oferă mai multe setări, iar majoritatea smartphone-urilor pur și simplu nu vă permit să restricționați nimic atunci când vine vorba de date EXIF.

În setările unor camere, ne putem juca cu lucruri precum registrul locației

Cea mai eficientă este, fără îndoială, utilizarea unei aplicații terțe pentru a șterge metadatele. Pe Android avem mai multe aplicații, cum ar fi Photo EXIF ​​Editor sau   EXIF Toolkit . Pentru utilizatorii de iPhone, găsim aplicația Metapho .

Cum să ștergeți metadatele pentru mai multe imagini dintr-o dată

Dacă avem probleme la eliminarea individuală a metadatelor din colecția noastră de imagini, cel mai simplu lucru de făcut este să folosim BatchPurifier Lite .

Această aplicație Windows vă permite să ștergeți metadatele mai multor imagini JPEG dintr-o dată . Este un instrument freeware și foarte ușor de utilizat, astfel încât utilizarea acestuia este foarte recomandată.

Pe scurt, dacă ne gândim să câștigăm un pic mai multă confidențialitate și să asigurăm integritatea informațiilor pe care le încărcăm în RRSS, nimic mai bun decât să lipim o curățare bună de metadatele fotografiilor pe care le împărtășim pe internet. Nu este o chestiune de a deveni paranoic, dar o mică atenție nu dăunează niciodată.

Aveți Telegram instalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe canalul nostru . Sau, dacă preferați, aflați totul de pe pagina noastră de Facebook .